Het Nationale Ballet presenteert

Stravinsky Sprookjes Alexei Ratmansky

Start verkoop 02 jun 12:00

Stravinsky Jaar - Europese première van The Fairy’s Kiss

Firebird & The Fairy’s Kiss

Tijdsduur 2:00

De belangrijkste hedendaagse klassieke-balletchoreograaf, Alexei Ratmansky, maakte op muziek van Stravinsky twee schitterende balletsprookjes: The Fairy’s Kiss en Firebird. Wervelende groepsscènes, briljante spitzenvariaties en magistrale muziek slepen je, dwars door drama en leed, mee naar het ‘happy end’.

Firebird
Foto: Angela Sterling
Firebird
Foto: Angela Sterling
Firebird
Foto: Angela Sterling

Inspirerende sprookjes

The Fairy’s Kiss
Igor Stravinsky liet zich voor ‘Le baiser de la fée’ (The Fairy’s Kiss) inspireren door Andersens ‘De Sneeuwkoningin’, toevallig ook de basis voor Disneys Frozen:

Een jongen wordt tijdens een sneeuwstorm gered door de kus van een fee. Hij groeit op tot een knappe jonge man, maar in de nacht voor zijn huwelijk keert de fee terug om hem te claimen en ze bezegelt zijn lot met een ijzige kus.

The Fairy’s Kiss: coproductie met Noors Nationaal Ballet

Firebird
Voor ‘L’Oiseau de feu’ (Firebird) was de legende van de Vuurvogel Stravinsky's inspiratiebron:

De tsarenzoon Ivan vangt in een magische tuin een vuurvogel en, nadat zij weet los te breken, krijgt hij van haar een veer die hem in nood zal redden.

Firebird: coproductie met American Ballet Theatre
 

  do 30 jan The Observer over Ratmansky

  ‘Alexei Ratmansky is generally considered today’s most talented classical choreographer (…) His new work is everywhere – Paris, Toronto, Amsterdam, Miami, as well as New York’

  ma 03 mrt De Volkskrant **** over Firebird, 3 maart 2014

  “Deze vuurvogel spat van het podium, ook dankzij het sterke optreden van soliste Maia Makhateli: als vuurvogel vouwt ze met veel spierkracht en souplesse haar spitzen in de lucht tot oogstrelende staartvariaties.”

  ma 03 mrt De Telegraaf **** over Firebird (3 maart 2014)

  “Een schouwtoneel voor Ratmansky’s grenzeloze inventiviteit. Er wordt vol elan gedanst op de plastische muziek van Stravinsky, met als uitblinkers Vito Mazzeo als de tovenaar en Anna Tsygankova als een vlammende vuurvogel.”

  vr 24 jan Financial Times - Fairytales(*****)

  'A Firebird full of things to love'

Choreograaf Alexei Ratmansky

De Russisch-Amerikaanse choreograaf Alexei Ratmansky - wiens The Fairy's Kiss zijn Europese première beleeft - is een meester in het herinterpreteren van volksverhalen en sprookjes. The Fairy’s Kiss, met prachtige decors en kostuums van Jérôme Kaplan, groeit in zijn handen uit tot een ontroerend verhaal over een choreograaf die zijn lot niet kan ontlopen. Zijn hartstochtelijke Firebird spat van het podium af, waarbij de vuurvogel staat voor een natuurkracht waaraan niemand zo maar ontsnapt.

Stravinsky Jaar

In 2021 is het vijftig jaar geleden dat Stravinsky overleed. Zijn betekenis voor de dans was enorm, alleen al door de meesterwerken die hij schreef voor Diaghilevs befaamde Ballets Russes en, later, voor zijn artistieke zielsverwant, choreograaf George Balanchine. Het Nationale Ballet eert de componist daarom dit seizoen met een Stravinsky Jaar, bestaande uit maar liefst drie programma’s: Stravinsky Sprookjes, Oedipus Rex en Stravinsky’s Meesterwerken.  

Alexei Ratmansky

Choreograaf

Alexei Ratmansky is opgeleid aan de school van het Moskouse Bolsjoi Ballet en danste daarna onder meer bij het Nationale Ballet van Oekraïne, het Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Ballet van Denemarken. Juni 2017 bracht hij met Het Nationale Ballet nog een baanbrekend, intens persoonlijk eerbetoon aan Dmitri Sjostakovitsj in zijn 'Shostakovich Trilogy'.

The Fairy’s Kiss – Europese première
Firebird

Choreografie
Alexei Ratmansky
Muziek
Igor Stravinsky

 

MUZIKALE BEGELEIDING

Het Balletorkest
o.l.v. Koen Kessels

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes