Operahelden

Op naar een duurzame toekomst

Nationale Opera & Ballet (NO&B) wil het leven van zoveel mogelijk mensen verrijken met verwondering en de schoonheid van opera en ballet. Omdat we graag willen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de magie op ons toneel, is duurzaamheid al jaren een belangrijke waarde van NO&B. Daarbij speelt klimaat een steeds belangrijkere rol in de werkwijze van de makers waarmee we werken.

JUMP Dansdag

We richten ons op het verduurzamen van onze gebouwen en van onze opera- en balletproducties. Ook zijn we bezig met het verkleinen van onze CO₂-voetafdruk.

We blijven constant in ontwikkeling. Bij verduurzaming komt immers veel kijken en uit elke stap vloeit weer een volgende voort. Dat is soms lastig, maar ook inspirerend. We leren van alles wat we doen en passen daar onze manier van werken op aan. Want ook als het om duurzaamheid gaat, zijn we gedreven en toegewijd.

BREEAM

Voor onze verduurzaming werken we met de BREEAM-methode. BREEAM is een internationaal keurmerk dat duurzaamheid van gebouwen en bedrijfsvoering in kaart brengt. In 2019 was NO&B het allereerste theater in Nederland dat twee BREEAM-NL certificaten kreeg. En daar zijn we trots op.

BREEAM

Wat is BREEAM?
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Met BREEAM kijken we naar allerlei aspecten van duurzaamheid, zoals ons inkoopbeleid, hoe het transport geregeld is of hoe we zorgen voor meer biodiversiteit.

In 2019 was Nationale Opera & Ballet het allereerste theater in Nederland dat twee BREEAM-NL certificaten wist te behalen. In 2022 kregen wij de certificering opnieuw voor drie onderdelen: gebouw, beheer en gebruik. Dat is best bijzonder. Niet alleen omdat de lat van BREEAM hoger ligt dan wat wettelijk wordt geëist, maar ook omdat ons theater in een gebouw uit de jaren tachtig zit, waarbij de mogelijkheden om te verduurzamen niet altijd makkelijk zijn.

In 2023 behaalden we een nieuw BREEAM-NL certificering, deze keer voor ons Decoratelier in Amsterdam Zuidoost. In 2019 scoorden we al ‘Good’, en hoewel de criteria inmiddels strenger zijn, scoorde het Decoratelier in 2023 ‘Very Good’. De algehele score in 2023 is daarmee 20% hoger dan in 2019.

Lees meer over BREEAM-NL

Kostuumverkoop

Producties

Circulaire decors, herbruikbare kostuums en milieuvriendelijke materialen: bij onze opera- en balletproducties houden we steeds meer rekening met duurzaamheid.

Theater van Nationale Opera & Ballet in de avond

Gebouwen

Ook in ons NO&B-gebouw en Decoratelier zijn we hard bezig met verduurzaming, onder andere door zonnepanelen, groene stroom, ledverlichting en een insectentuin.

Afvalboot die over de Amstel vaart

Bedrijfsvoering

Onder bedrijfsvoering verstaan we alles wat onze activiteiten mogelijk maakt, van afval scheiden en afvoeren per elektrische boot tot een groener menu of emissieloos reizen. Ook hier verkleinen we onze milieu-impact.

Decoratelier NO&B

Alle duurzame inspanningen op een rij

Klik op onderstaande link voor een overzicht van alle stappen die NO&B tot nu toe heeft gezet op het gebied van duurzaamheid.

Gebouw NO&B

Op naar koolstofarme kunst

Duurzaamheidscoördinator Julie Fuchs vertelt over het terugdringen van de carbon footprint van Nationale Opera & Ballet.