Over De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera Studio is een tweejarig programma waarin jonge zangers en repetitors klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière. De Opera Studio combineert workshops en coaching met een breed scala aan professionele ervaringen. Artistiek leider is de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua.

Over de studio

De Opera Studio is in september 2018 van start gegaan. De zorgvuldig geselecteerde deelnemers doen belangrijke ervaringen op door mee te draaien in de professionele omgeving van De Nationale Opera en worden daarnaast individueel gecoacht bij ieder aspect van hun professionele ontwikkeling. Zo doen ze cruciale ervaring op die hun verdere carrière vleugels kan geven. De deelnemers van de Opera Studio treden op tijdens lunchconcerten en foyeravonden, krijgen workshops van internationale regisseurs en coaches, zingen kleine rollen op het grote podium en vertolken hoofdrollen in de jaarlijkse Opera Studio-productie.

De Nationale Opera Studio staat onder artistieke leiding van de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua. Met haar ruime ervaring als zangeres én zangpedagoog stelt zij voor de jonge talenten een internationaal gerenommeerd programma samen.

De pianist/répétiteur wordt gecoacht door de muzikale staf van De Nationale Opera en begeleid door DNO’s chef-dirigent en gastdirigenten. De pianist/répétiteur neemt deel aan de voorbereiding van opera in al zijn aspecten en is volledig betrokken bij alle Studio-activiteiten.

5 jaar De Nationale Opera Studio!

In seizoen 2023-2024 bestaat De Nationale Opera Studio 5 jaar! Om deze mijlpaal te vieren brachten we op 25 oktober (World Opera Day!) een gloednieuwe YouTube-serie uit met De Nationale Opera Studio in de hoofdrol. Bekijk hieronder de verschillende afleveringen!

La Cenerentola

Hoe gaat het met onze alumni?

Dat de Opera Studio een ware kweekvijver is voor operasterren, wordt bewezen door de alumni van de Studio zelf! 

De Studio en daarna ...

Julietta Aleksanyan

Sopraan Julietta Aleksanyan was lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2018-2019. Haar tijd bij De Nationale Opera Studio heeft zij ervaren als een plek waar ze gevormd is tot artiest en waar ze veel kennis over muziek, talen, zang, communicatie en de opera-industrie heeft opgedaan.

Sinds haar vertrek heeft Julietta onder meer in Loy’s productie van Rusalka in Teatro Real (Spanje) gezongen en participeerde ze in de coproductie van L'elisir d'amore van Opera Zuid, De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera. In 2021 sloot ze zich aan bij het ensemble van het Staatstheater Mainz. Hier zong ze diverse rollen zoals die van Sandrina in Mozarts La finta giardiniera, Ännchen in Webers Der Freischütz, Despina in Mozarts Così fan tutte, Anna in Verdi’s Nabucco, Marzelline in Beethovens Fidelio. In juli 2023 gaat ze de rol van Medoro in Porpora’s L’Angelica zingen in het Staatstheater Mainz.

 

Sam Carl

Bas-bariton Sam Carl maakte deel uit van De Nationale Opera Studio van 2019 tot 2021. Sinds zijn vertrek heeft Sam Carl gezongen in de Bayerische Staatsoper als Panthée in Les Troyens, tijdens de Glyndebourne Tour als Nick Shadow in The Rake’s Progress, in het Staatstheater Darmstadt als Colline in La bohème en ook vertolkte hij daar de titelrol in Don Quichotte, bij Opera Vlaanderen maakte hij zijn debuut met Mephistopheles, Evil Spirit en Pater Profundus in Schumanns Szenen aus Goethes Faust. In seizoen 2022-2023 keerde hij terug naar De Nationale Opera als Der Holzhacker in Christof Loy’s nieuwe productie Köningskinder. In mei 2024 zingt Sam Carl bij De Nationale Opera de rol van Betto di Signa in Il trittico.

 

Frederik Bergman

Bas-bariton Frederik Bergman was lid van De Nationale Opera Studio tijdens de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021. Hij heeft zijn tijd bij De Nationale Opera Studio ervaren als een plek om zelfvertrouwen op te bouwen en te blijven groeien. Doordat hij met veel verschillende mensen werkte, leerde hij zich flexibel op te stellen. Ondanks de COVID-maatregelen is De Nationale Opera Studio wel doorgegaan met coaching en (streaming) uitvoeringen. Dat zorgde ervoor dat hij in vorm bleef en door bleef groeien.

Na zijn vertrek heeft Frederik niet stilgezeten, hij heeft rollen mogen zingen voor De Nationale Opera, zoals onder andere Masetto in Don Giovanni, Lord Rochefort in Anna Bolena, Zuniga in Carmen, Koning Pygmalion in Operetta Land, Achillea in Giulio Cesare en Mr. Pilkington in Animal Farm. Ook heeft hij na De Nationale Opera Studio diverse rollen gezongen in het Concertgebouw bij de ZaterdagMatinee zoals Starek in Janufa en Cirillo in Fedora. Daarnaast treedt hij regelmatig op met een breed repertoire onder begeleiding van diverse orkesten. Seizoen 2022-2023 zong hij de rol van Don Fernando in Fidelio bij De Nederlandse Reisopera en hij sloot dit seizoen af met de opera The Death of Klinghoffer van John Adams in het Concertgebouw bij de ZaterdagMatinee. Gedurende seizoen 2023-2024 is Frederik Bergman te zien in de rol van The Priest in Innocence, in de rol van Don Fernando in Fidelio en in de rol van Der Sprecher in Die Zauberflöte

 

José Simerilla Romero

Tenor José Simerilla Romera was lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2020-2021. Zijn tijd bij De Nationale Opera Studio heeft hij ervaren als een belangrijke stap in zijn carrière en een veilige plek om zich te blijven ontwikkelen als artiest.

Na zijn vertrek hier heeft José diverse rollen gezongen zoals onder andere die van Jaquino in Fidelio, the Duke of Mantua in Rigoletto bij de Florida Grand Opera, the Shepherd in Oedipus Rex en Corrado in II Corsaro op het Opera Festival of Chicago. Momenteel is José lid van de Staatsoper Hannover (Duitsland). Naast een optreden in Hamlet in Berlijn heeft hij ook audities op de agenda staan om zijn carrière in Europa verder uit te breiden. 

 

Gloria Giurgola

Sopraan Gloria Giurgola was lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2018-2019. Haar aanwezigheid bij De Nationale Opera Studio heeft ze ervaren als een tijd voor culturele, professionele en persoonlijke groei.

Na haar vertrek bij De Nationale Opera Studio heeft Gloria gezongen in onder meer: Rigoletto van Giuseppe Verdi tijdens het muziekfestival Bregenzer Festspiele in Oostenrijk (2019), in Carmen van Bizet in Italië, in Händel’s Rinaldo zong zij voor het eerst een rol (Armida) in een barokopera, in Mozart’s Coronation Mass soleerde zij, begeleid door het Magna Grecia Orchestra, na een gewonnen preselectie in Mozart’s Mitridate re di ponto waar ze voor het eerst zong in het Teatro Olimpico in Vicenza (Italië), en ten slotte in Puccini's La bohème als Musetta met de Nederlandse Reisopera. Momenteel bevindt Gloria zich in Italië waar ze zangles geeft aan het Spazio Theatro dat zij samen met haar zus en partner leidt.

 

Cody Quattlebaum

Bas-bariton Cody Quattlebaum was lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2018-2019. Zijn tijd hier heeft hem geholpen zichzelf te ontwikkelen als artiest en zanger onder begeleiding van onder anderen Sophie de Lint, Rosemary Joshua en Damià Carbonell Nicolau.

Na zijn vertrek bij De Nationale Opera Studio heeft Cody gezongen in diverse theaters zoals Teatro Real (Madrid, Spanje), Royal Opera House (Londen, Engeland), San Francisco Opera (Californië, Verenigde Staten), Israeli Opera (Tel Aviv, Israël) en Opéra national du Rhin (Straatsburg, Frankrijk). Dit jaar zong Cody in de wereldpremière van Venere e Adone van Salvatore Sciarrino in Hamburg State Opera, werkte hij samen met dirigent Klaus Makela en het Oslo-Philharmonic en trad hij samen met Richard Egarr en het Philharmonia Baroque Orchestra op in San Francisco.

 

Polly Leech

Mezzosopraan Polly Leech was lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2018-2019 en 2019-2020. Haar tijd bij De Nationale Opera Studio zag Polly als een moment om haar carrière als operazangeres op te bouwen. Hier heeft ze geleerd hoe ze haar potentie volledig kan benutten, hoe ze haar stem kan ontwikkelen en heeft ze zelfvertrouwen opgebouwd.

Na haar vertrek heeft Polly diverse rollen mogen zingen zoals Tisbe in Rossini's La Cenerentola en Dorabella in Mozarts Così fan tutte, waarvoor ze de Leonard Ingrams prijs voor een uitzonderlijke uitvoering won. Ook zong ze de rol van Orfeo in Glucks Orfeo ed Euridice en de Zweite Dame in Die Zauberflöte. Seizoen 2021-2022 was ze ook een van de solisten in de Haydns Missa in tempore belli in de regie van Barbora Horáková. Najaar 2022 was zij bij De Nationale Opera te zien als Mercédès in Carmen. In de zomer van 2023 staan er meerdere optredens op het programma voor Polly zoals de rol van Komponist in Ariadne auf Naxos in Garsington Opera, verder zingt ze in Berlioz’ Les nuits d’été met het BBC National Orchestra of Wales en vertolkt ze voor het eerst de rol van Annio in La clemenza di Tito.

 

Adam Rogala

Adam Rogala was als repetitor lid van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2021-2022. Zijn tijd bij De Nationale Opera Studio zag Adam als een kans om de fijne kneepjes van de zang te leren, onder begeleiding van grote artiesten. Zo ook van het hoofd van de studio, Rosemary Joshua.

Na een jaar in Amsterdam belandde hij als repetitor bij het Stadttheater Klagenfurt in Oostenrijk. Tevens treedt hij nog steeds op en begeleidt hij zangers tijdens masterclasses en wedstrijden.

 

Daan Boertien

Daan Boertien was repetitor van De Nationale Opera Studio tijdens seizoen 2019-2020. Hij heeft zijn tijd bij De Nationale Opera Studio ervaren als een mogelijkheid om zijn muzikale carrière verder te ontwikkelen. Hij heeft veel nieuw repertoire geleerd, leerde zangers begeleiden en piano te spelen ‘als een orkest’.

Sinds zijn vertrek nam hij een cd op samen met Michael Wilmering met daarop Schubert’s Winterreise, hij heeft gewerkt als vocal coach voor de Dutch National Opera Academy, was muziekregisseur voor Dutch National Opera Academies Triple Bill in januari 2022, stond samen met Michael Wilmering (april 2022) en Raoul Steffani (november 2022) in het Concertgebouw en heeft opgetreden met Benjamin Appl in onder andere Londen, Berlijn, Hamburg, Schloss, Elmau en Budapest. Ook voor aankomend jaar staan er vele optredens op de planning voor Daan, zoals in het Concertgebouw (december 2023), in Hamburg met Roderick Williams (oktober 2023) en in Cádiz en Parijs (maart-april 2023).

 

 

 

Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Enkele leden seizoen 22/23: Ian Castro, Inna Demenkova, Georgiy Derbas-Richter, Maya Gour en Elenora Hu
Kings & Queens - Opera Paradiso 2023 | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Elisir d'amore
Elisir d'amore
Il matrimonio segreto
Il matrimonio segreto | Foto: Michel Schnater
Ritratto
Ritratto | Foto: Ruth Walz
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Pelleas et Melisande
Pelleas et Melisande
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Scènebeeld Dido and Aeneas (2022) | Foto: Eduardus Lee
Elisir d'amore
Elisir d'amore

Path to Passion - World Opera Day 2021

Inna Demenkova

Audities voor De Nationale Opera Studio 2019

Opera Studio auditie

Audities

De inschrijving voor audities van De Nationale Opera Studio - voor zangers en repetitors in seizoen 2024/2025 - is inmiddels gesloten. 

De Nationale Opera Studio wordt mogelijk gemaakt door