Speeldata

7-22 okt 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:45, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Innocence campagnebeeld

Psychologische thriller op het operatoneel

In de nieuwe opera Innocence staan de ingrijpende gevolgen van een ‘school shooting’ centraal. Een verhaal over schuld, vergiffenis en een gevoel van ‘levenslang’ door traumatische gebeurtenissen. De Nationale Opera presenteert het meest recente werk van de Finse componist Kaija Saariaho, wereldwijd een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten. De tekst is van de hand van de eveneens Finse bestsellerauteur Sofi Oksanen en dramaturg Aleksi Barrière, specialist op het gebied van nieuw muziektheater en meertalige dramaturgie.

Wie is vrij van schuld?

Een internationale school wordt getroffen door een schietpartij. Tien jaar later treedt de jongere broer van de schutter in het huwelijk, en hoopt deze geschiedenis definitief achter zich te kunnen laten. De bruiloft loopt echter uit op een confrontatie met het verleden. Bij alle partijen komen weggestopte trauma’s aan de oppervlakte en het onderscheid tussen slachtoffer en dader wordt alsmaar vager.

Innocence ging op het Festival d’Aix-en-Provence van 2021 in wereldpremière en ontving uiterst lovende kritieken. Het werk toont met de kracht van een psychologische thriller de ingrijpende gevolgen van geweld, waarbij Kaija Saariaho meer dan ooit rauw realisme in haar muziek laat weerklinken.
 

De makers

De Australische theater-, film- en operaregisseur Simon Stone, die in Nederland furore maakte met zijn indrukwekkende theaterregies voor het Holland Festival en ITA (Flight 49, Medea en Ibsen huis), debuteert bij De Nationale Opera met zijn regie van Saariaho’s nieuwste werk. Na Émilie (2010) en Only the Sound Remains (2016) is Innocence de derde opera van Saariaho die te zien is bij De Nationale Opera.

De Zwitsers-Australische dirigent Elena Schwarz, een vurig pleitbezorger van nieuwe muziek, maakt met Innocence haar debuut bij De Nationale Opera. Met de Nederlandse zangers Lilian Farahani, Lenneke Ruiten, Frederik Bergman en Thomas Oliemans keren vier publiekslievelingen terug naar DNO.

Voorstellingsinformatie

Opera in vijf bedrijven en epiloog
Hoofdzakelijk gezongen in het Engels en andere zangtalen zijn Fins, Tsjechisch, Frans, Roemeens, Zweeds, Duits, Spaans en Grieks

Libretto  Sofi Oksanen (origineel Fins) & Aleksi Barrière (dramaturgie & meertalige versie)

Muzikale leiding  Elena Schwarz
Regie en dramaturgie  Simon Stone
Decor  Chloe Lamford
Kostuums  Mel Page
Licht  James Farncombe
Choreografie  Arco Renz

The Waitress (Tereza)  Jenny Carlstedt
The Mother-in-Law (Patricia)  Lenneke Ruiten
The Father-in-Law (Henrik)  Thomas Oliemans
The Bride (Stela)  Lilian Farahani
The Bridegroom (Tuomas)  Markus Nykänen
The Priest  Frederik Bergman
The Teacher  Lucy Shelton
Markéta (student 1)  Vilma Jää
Lily (student 2)  My Johansson
Iris (student 3)  Julie Hega
Anton (student 4) Rowan Kievits
Jerónimo (student 5)  Camilo Delgado Díaz
Alexia (student 6)  Olga Heikkilä

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Residentie Orkest

Compositieopdracht en coproductie  van De Nationale Opera, Festival d’Aix-en-Provence, Royal Opera House (Londen), Finnish National Opera and Ballet en San Francisco Opera

In samenwerking met The Metropolitan Opera (New York)

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

5 redenen om uit te kijken naar Innocence

Innocence - trailer

Innocence set
Innocence scènebeeld

Psychologische operathriller over de nasleep van een ‘school shooting’

Thomas Oliemans

Lilian Farahani en Thomas Oliemans over Innocence

Innocence - Behind the Scenes

Behind the Scenes bij Innocence
Bruiloft, restaurant en klaslokaal waar zich iets afspeelt...
Scènebeelden Innocence - De Nationale Opera 23-24 | Foto's: Marco Borggreve
Jongeren houden afstand tot elkaar
Een bruiloft wordt gevierd onderin het gebouw
Oudere dame spreekt jongere boven op het balkon toe
De jurk van de bruid wordt hersteld
Klaslokaal boven, bruiloft beneden
Boven speelt zich de school shooting af, beneden zien we de bruiloft
The Priest - Frederik Bergman
Klaslokaal waar men lijkt af te wachten
Een vrolijke scène in het klaslokaal
Het bruidspaar voor de school
3 scholieren tijdens de shooting
in de media
Recensies

Met Innocence heeft de opera er een eigentijds meesterwerk bij dat in de oren en het hart nog lang naklinkt.

8 oktober

In het gruwelijk mooie ‘Innocence’ komt alles samen: enscenering, partituur, woordkunst, de fijne cast [...] In de laatste opera van Kaija Saariaho siddert kloppende pijn naast broze schoonheid – met verpletterend effect.

8 oktober

Innocence van Kaija Saariaho is prachtig, beklemmend en ultiem ontroerend. [...]  Innocence is een opera als geen andere, een meesterwerk in alle opzichten. [...] Hartverscheurend

8 oktober
Thomas Oliemans op de voorgrond tijdens repetitie Innocence
Repetitiebeeld Innocence - De Nationale Opera (2023) | Foto's: Ben van Duin
Repetitie Innocence
Ruzie tussen scholieren - Repetitie Innocence
Het gelukkige bruidspaar met champagne en bloemen
Ingehouden woede scholieren - repetitie Innocence
Een oudere vrouw spreekt de jongeren toe - repetitie Innocence
Residentie Orkest

Residentie Orkest

Het Residentie Orkest Den Haag bestaat meer dan honderd jaar en behoort tot de grote gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland. Het innovatieve orkest is onder leiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier te horen op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Recente producties van De Nationale Opera onder begeleiding van het Residentie Orkest zijn Nabucco, Denis & Katya en Blue. Dit seizoen zal het orkest de opera Innocence begeleiden.

residentieorkest.nl

Podcast

in de media
Recensies

This is a truly great opera for our troubled times ... What composer Kaija Saariaho, with her librettist Sof Oksanen and dramaturg Aleksi Barrière, has done in Innocence (premiered at Aix-en-Provence in 2021, now making its Covent Garden debut) is to create a searing and subtle story of grief and guilt

19 april

Saariaho’s work, powerful as it is, lacks that glimmer of a smile, those tears of laughter which heighten tragedy. As far as it goes, it offers thoughtful, disturbing rewards. This staging has no weak links.

22 april

Saariaho schreef er waanzinnig goede muziek bij, en gaf een hoofdrol aan Vilma Jää, een Finse folklore zangeres die als de overleden Markéta scherp, hoog en precies haar stem inzet, en daarbij rillingen over de rug stuurt.

9 juli

Innocence is opnieuw zo’n eigentijdse opera die iedere minuut toont hoe levend het genre is, en hoe juist opera (actuele) thema’s onder een emotionerend vergrootglas kan leggen.

5 juli

Meteen vanaf de openingsmaten voel je de donkere, grommende spanning. ... Toch draagt haar [Farahani] stem dankzij haar goede focus prima en horen we elk detail van haar vertolking. ... In Amsterdam zal zij [Farahani] de rol van The Bride in het komende seizoen bij De Nationale Opera herhalen, maar ik hoop haar ook in grotere rollen te zien en te horen want het is een zangeres die heel veel moois te bieden heeft.

19 april

Genomineerd voor de FEDORA Operaprijs 2021 met de steun van Generali & Medegefinancierd door het Creative Europe Programma van de Europese Unie