Jenny Carlstedt
Marcus Boman

Jenny Carlstedt

Mezzosopraan

De Fins-Zweedse mezzosopraan Jenny Carlstedt werd geboren op de Ålandseilanden. Ze studeerde aan de Sibeliusacademie in Helsinki en aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Van 2002 tot 2016 was ze onderdeel van het ensemble van Oper Frankfurt, waar ze een sterk repertoire opbouwde met veel toonaangevende hoofdrollen in het hoge lyrische mezzorepertoire. Sinds de herfst van 2016 werkt ze als freelance performer.

Carlstedt is regelmatig te gast bij de Finse Nationale Opera, en daarnaast was ze te gast bij onder andere Royal Opera House Covent Garden, Theater an der Wien, Staatsoper Hamburg, Deense Koninklijke Opera, Glyndebourne Opera Festival en het Savonlinna Opera Festival. Ze werkte met dirigenten als Matthias Pintscher, Pier Giorgio Morandi, Helmut Rilling, Christian Curnyn, Paolo Carignani, Carlo Franci, Bertrand de Billy, Sebastian Weigle en James Gaffigan. In 2016 maakte ze haar debuut in de Verenigde Staten als Mélisande met het Chicago Symphony Orchestra onder leiding van Esa-Pekka Salonen. Onlangs heeft ze ook de overstap gemaakt naar meer dramatisch repertoire met haar debuut als Brangäne in Tristan und Isolde in Concert onder Susanna Mälkki met het Helsinki Philharmonic Orchestra.

Carlstedt is hiernaast een veelgevraagd concertzangeres en heeft in heel Europa oratorium- en orkestrepertoire gezongen. Daarnaast is ze geprezen voor haar optredens in verschillende producties van eigentijdse muziek, waaronder Peter Eötwös’ Angels in America en Thomas Adès’ The Tempest, en zong ze een recital met de componist zelf aan de piano (Thomas Adès Festival Helsinki). Ze tourde ook met het Ensemble Modern, onder andere in het Concertgebouw, en met het SWR Symphonieorchester onder leiding van Peter Rundel op de Berliner Festspiele. Verder zong ze recent verschillende wereldpremières van Finse hedendaagse muziek en opera’s.

In 2023 zong Carlstedt Mahlers Derde Symfonie tijdens de BBC Proms (Royal Albert Hall) met het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo. In het voorjaar van 2024 zingt ze de Tweede Norne in Wagners Götterdämmerung bij de Finse Nationale Opera.

Jenny Carlstedt maakt haar DNO-debuut met de rol van The Waitress (Tereza) in Innocence, te zien van 7 tot 22 oktober 2023 bij De Nationale Opera.

Laatste update: 2-10-2023