Cultuur inspireert, ontroert en brengt mensen bij elkaar. Daarom willen we bij Nationale Opera & Ballet zoveel mogelijk mensen meenemen naar nieuwe werelden vol zang, dans, decor en kostuums. Om dit mogelijk te maken – voor u en voor een ander – hebben we uw steun hard nodig.

Waar gaat uw steun naartoe?

Alleen met uw hulp kunnen we kunst op het hoogste niveau blijven creëren, jong talent stimuleren en het leven van zo veel mogelijk mensen verrijken met de magie en schoonheid van opera en ballet. Bijdragen is heel eenvoudig en kan op een manier die bij u past. U bepaalt zelf of uw steun ten goede komt aan Nationale Opera & Ballet, óf juist aan een van de gezelschappen waar uw hart ligt: De Nationale Opera of Het Nationale Ballet.

Als donateur draagt u bij aan de volgende doelen:

Nieuwe producties

Bouw mee aan nieuwe producties en wereldpremières. Van bestaande klassiekers in een nieuwe enscenering, tot volledige nieuwe opera’s en balletten. Zowel op het grote toneel, als in onze kleine zaal, Studio Boekman. 

Nieuwe producties

Bij NO&B draait alles om creëren! Het is de reden van ons bestaan, de hartslag van onze organisatie en de drijvende kracht achter de passie van al onze teams. 
Zowel De Nationale Opera als Het Nationale Ballet ontwikkelen regelmatig nieuwe werken. Hiermee inspireren wij ons publiek en onze makers, zowel gevestigd als nieuw, én houden wij de opera- en ballettraditie actueel en springlevend. 
Het creatieve proces zorgt ervoor dat we al onze artistieke en technische vaardigheden kunnen behouden én uitbreiden. Het is de kern van hoe we artiesten en makers opleiden en kennis doorgeven.
Het maken van nieuw werk is ook ontzettend belangrijk om ons publiek te behouden en nieuwe bezoekers te bereiken. We willen ons publiek blijven betoveren met zowel klassiekers als moderne stukken die de vragen van vandaag reflecteren. Creëren van nieuw werk is onmisbaar voor het opbouwen van het repertoire van morgen.
 
Dankzij de steun van donateurs kunnen wij bijvoorbeeld komend seizoen de kostuums en decors van de opera Peter Grimes en het ballet Lady Macbeth realiseren.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling is van groot belang voor de toekomst van onze kunstvormen. De Nationale Opera Studio en de Junior Company bieden jonge zangers, dansers en makers een belangrijke springplank aan het begin van hun carrière.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling is van groot belang voor Nationale Opera & Ballet en de toekomst van onze kunstvormen. De Nationale Opera Studio en de Junior Company bieden jonge zangers, dansers en makers een belangrijke springplank aan het begin van hun carrière. Uw steun is essentieel voor het voortbestaan van deze internationaal toonaangevende opleidingsprogramma’s. Hiermee helpt u aanstormende talenten zich verder te ontwikkelen.
 
De Nationale Opera Studio
De Nationale Opera Studio is sinds de oprichting in 2018 uitgegroeid tot een van de belangrijkste programma’s voor jong talent in de operawereld. Gedurende dit tweejarige traject worden jonge zangers en repetitors klaargestoomd voor een internationale operacarrière.
De Nationale Opera Studio staat onder de artistieke leiding van de gevierde sopraan Rosemary Joshua. Met haar ruime ervaring als zangeres en zangpedagoog, stelt zij voor haar Studio-leden een internationaal geroemd programma samen dat individuele coaching, workshops en masterclasses van gerenommeerde regisseurs en coaches combineert met mogelijkheden om ervaring op te doen binnen de professionele omgeving van De Nationale Opera.
 
Junior Company
Jaarlijks doen jonge balletdansers van over de hele wereld auditie voor een plek in de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Junior Company slaat een brug tussen opleiding en beroepspraktijk en biedt jong danstalent een uitgelezen kans om zich voor te bereiden op een carrière bij Het Nationale Ballet of bij andere internationaal toonaangevende balletgezelschappen. De Junior Company werd in 2013 opgericht door Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie, en staat onder de artistieke leiding van Ernst Meisner. In seizoen 2023 – 2024 telde de groep zeventien dansers. Zij volgen een programma dat de dagelijkse routine van een volwassen balletgezelschap weerspiegelt. 

Educatie & Participatie

We willen het leven van zoveel mogelijk mensen verrijken met opera en ballet. We organiseren educatiematinees voor scholieren, voorstellingen voor statushouders of participatieprojecten voor jongeren met een beperking.

Educatie & Participatie

Alles wat Nationale Opera & Ballet te bieden heeft, willen we delen met zoveel mogelijk mensen en doorgeven aan volgende generaties,
 
Programma’s voor scholen
Om zoveel mogelijk kinderen en jongeren het plezier van dansen en zingen te laten ervaren, willen we hen ook via school bereiken. Met ons speciale educatie-aanbod van voorstellingen, workshops en projecten, zorgen we dat er voor leerlingen van alle schooltypes en niveaus iets te beleven is. Van inspirerende ontmoetingen met de mensen in onze ateliers tot het maken van een eigen voorstelling in de klas!
 
Schoolmatinees & gratis busvervoer
Ook organiseren we voor scholen speciale schoolmatinees: aanstekelijke opera’s en dansvoorstellingen, op maat gemaakt voor jonge oren en ogen. We willen zoveel mogelijk kinderen uit het hele land in staat stellen onze schoolvoorstellingen te bezoeken. Daarom kunnen scholen gratis met de bus naar ons theater, dankzij de steun van partners en donateurs.
 
Participatieprojecten
Om een zo breed mogelijk publiek te kunnen betrekken organiseren we participatieprojecten voor bijvoorbeeld statushouders of jongeren met een beperking. Ook werken we aan mogelijkheden voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking om ook te kunnen genieten van onze voorstellingen.
 

Hoe u kunt bijdragen?

Er zijn verschillende manieren om ons te steunen en we gaan graag met u in gesprek welke vorm het beste bij u past. Wat u ook kiest, wij betrekken u graag in de wereld achter de schermen, via bijzondere activiteiten en privileges. Ontdek onze programma’s!

Word Vriend

v.a. € 50 per jaar

Word Patroon

Geef een persoonlijke invulling aan uw schenking
v.a. € 1.500 per jaar

Met maximaal belastingvoordeel kost uw gift u netto € 807 per jaar

Word Young Patron

Voor donateurs < 40
v.a. € 500 per jaar

Met maximaal belastingvoordeel kost uw gift u netto € 269 per jaar

Sneeuwklokjes in Notenkraker & Muizenkoning
Foto: Angela Sterling

Fiscaal voordeel

Uw schenking komt ten goede aan Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds. Het Nationale Opera & Ballet Fonds is een culturele ANBI en daarmee vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Uw bijdrage aan Nationale Opera & Ballet is bovendien verhoogd aftrekbaar van uw belastbaar inkomen en kost u netto daarom minder dan het bedrag dat u schenkt.

Belastingvoordeel

Belangrijke feiten:

  • Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds heeft de culturele ANBI-status. Dit betekent dat uw gift voor 125% aftrekbaar is van uw belastbaar inkomen. 
  • Hierbij geldt een maximum geefbedrag van € 5.000 totaal per jaar. Wie meer dan € 5.000 schenkt kan het resterende bedrag met het reguliere percentage (100%) aftrekken.
  • Het totaal van meerdere giften aan culturele instellingen kunt u bij elkaar optellen.
  • Periodieke schenkingen vastgelegd in een schenkovereenkomst bieden de schenker aanvullende fiscale voordelen ten opzichte van eenmalige schenkingen.
  • Ook als u eenmalig schenkt, kunt u deze gift in het jaar zelf aftrekken. Wel geldt dan een drempel in het steunbedrag van 1% van het verzamelinkomen (en een maximum van 10%).
  • Periodieke schenkingen zijn vastgelegd in een overeenkomst voor een periode van ten minste 5 jaar.
  • Schenkingen gelden per kalenderjaar.
  • Fiscale voordelen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hier kunt u uitrekenen hoe dit er voor u uitziet. Voor meer vragen over fiscale voordelen in uw specifieke situatie adviseren wij u om uw eigen adviseur te raadplegen. 
  • Alle vermelde percentages en tarieven gelden voor het jaar 2024.
  • Met ingang van 4 oktober 2022 geldt een plafond van € 250.000,- voor de giftenaftrek per kalenderjaar per belastingplichtige en de fiscale partner samen.

Overzicht belastingvoordeel bij periodiek schenken:

Schenkbedrag

Belastingvoordeel

U betaalt netto (vanaf):

€ 500

€ 231

€ 269

€ 1.500

€ 693

€ 807

€ 2.500

€ 1.155

€ 1.345

€ 5.000

€ 2.311

€ 2.689

€ 12.500

€ 5.083

€ 7.417

€ 25.000

€ 9.705

€ 15.295

Dankzij de huidige belastingregels is uw gift verhoogd aftrekbaar met een multiplier van 25%. Voor deze verhoging geldt een maximum van € 1.250,-. De genoemde bedragen zijn indicatief. Wat een gift werkelijk kost, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hier vindt u meer informatie.

Alle steun is welkom!

Elke bijdrage is van harte welkom! Wilt u niet toetreden tot een van onze programma’s maar liever een eenmalige donatie doen?

U kunt uw gift ook overmaken naar:

Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds
IBAN NL20 ABNA 0540179523
Hierbij kunt u aangeven of uw gift voor opera, voor ballet, of voor beide kunstvormen bedoeld is. 

Meer mogelijkheden

Naast onze schenkprogramma’s zijn er nog meer manieren om Nationale Opera & Ballet te steunen. Bijvoorbeeld door het instellen van een persoonlijk Fonds op Naam (vanaf € 10.000 per jaar) of door ons op te nemen in uw testament

Wilt u de mogelijkheden om te steunen persoonlijk bespreken? Maak een afspraak met onze relatiemanagers en wij verwelkomen u graag voor een gesprek en rondleiding achter de schermen!

Neem contact op

Marthe Seydel
Marthe Seydel
Manager Particuliere Fondsenwerving De Nationale Opera
Nadja van Deursen
Nadja van Deursen
Manager Particuliere Fondsenwerving Het Nationale Ballet
Merel Rosamarijn Krot
Merel Rosamarijn Krot
Manager Particuliere Fondsenwerving Nationale Opera & Ballet
DNO