Over de Junior Company

De Junior Company wordt geleid door artistiek coördinator Ernst Meisner en telt momenteel zestien dansers. Zij volgen een programma dat de dagelijkse routine van een volwassen balletgezelschap weerspiegelt. Per seizoen brengt de Junior Company meestal twee eigen programma’s uit: één avondvullende, eigentijdse productie en één combinatieprogramma dat een dwarsdoorsnede van het balletrepertoire toont, met klassieke pas de deux, fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe creaties die speciaal voor de groep worden gemaakt door zowel choreografen van naam als door jong choreografisch talent. Voor de avondvullende producties werkt de Junior Company vaak samen met urban-dansgezelschap ISH Dance Collective, zoals voor Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015) en GRIMM (2018), waarin ballet en hiphop elkaar op spectaculaire wijze aanvullen. In mei 2023 volgt een nieuwe gezamenlijke productie: Dorian, naar Oscar Wilde’s beroemde roman The Picture of Dorian Gray.

Maak kennis met de Junior Company

JC

De dansers

Tweedejaars: Lily Carbone, Victoria Glazunova, Nicola Jones, Polina Loshchylina, Kate Myklukha, Louisella Vogt, Luca Abdel-Nour, Gabriel Rajah, Sven de Wilde
Eerstejaars: Poppi Eccleston, Skya Powney, Carolina Ribaldone, Bo-Ann Zehl, Robin Park, Soshi Suzuki, Francesco Venturi

Bloom (Milena Sidorova) | Junior Company dansers tijdens Shooting Stars tournee
Bloom (Milena Sidorova) | Shooting Stars tournee (2022) | Foto: Altin Kaftira

‘Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd’


TED BRANDSEN

Naast de eigen programma’s werken de dansers van de Junior Company ook regelmatig mee aan voorstellingen van Het Nationale Ballet, vooral waar het klassieke producties als Giselle, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer en Notenkraker & Muizenkoning betreft. Inmiddels zijn meer dan dertig voormalige dansers van de Junior Company doorgestroomd naar de ‘grote groep’, onder wie momenteel twee eerste en vijf tweede solisten. De juniorengroep heeft haar bestaansrecht voorts ruimschoots bewezen met haar succesvolle tournees in zowel binnen- als buitenland. Zo gaf de Junior Company begin 2020, kort voor de eerste lockdown, nog drie zeer geslaagde optredens in Jakarta en Semarang, beide in Indonesië.

In the Future (Hans van Manen) | Junior Company dansers tijdens tournee Shooting Stars
In the Future (Hans van Manen) | Shooting Stars tournee (2022) | Foto: Altin Kaftira

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme boost aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.”

If only I knew the right way (Zoë Greten) | Junior Company dansers tijdens tournee Shooting Stars
Foto: Altin Kaftira
If only I knew the right way (Zoë Greten) | Shooting Stars tournee (2022)

Auditie doen?

DE JUNIOR COMPANY WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR