Over de Junior Company

De Junior Company wordt geleid door artistiek leider Ernst Meisner en telt momenteel zeventien dansers. Zij volgen een programma dat de dagelijkse routine van een volwassen balletgezelschap weerspiegelt. Per seizoen brengt de Junior Company meestal twee eigen programma’s uit: één avondvullende, eigentijdse productie en één combinatieprogramma dat een dwarsdoorsnede van het balletrepertoire toont, met klassieke pas de deux, fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe creaties die speciaal voor de groep worden gemaakt door zowel choreografen van naam als door jong choreografisch talent. Voor de avondvullende producties werkt de Junior Company vaak samen met urban-dansgezelschap ISH Dance Collective, zoals voor Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast (2015) en GRIMM (2018), waarin ballet en hiphop elkaar op spectaculaire wijze aanvullen. In mei 2023 volgde een nieuwe gezamenlijke productie, waaraan dit keer ook dansers van Het Nationale Ballet meewerkten: Dorian, naar Oscar Wilde’s beroemde roman The Picture of Dorian Gray.

De dansers

Tweedejaars: Poppi Eccleston, Polina Loshchylina, Carolina Ribaldone, Bo-Ann Zehl, Robin Park, Soshi Suzuki, Francesco Venturi
Eerstejaars: Ella Kolpakov, Frédérique Meewis, Ana Luísa Negrão, Sangwon Park, Hà Nhi Trân, Aafke Wolles, Alexander Álvarez, Patrik Benák, Vincent Fell, Vincent Vivet

Dansers
tweedejaars
dansers
eerstejaars
jonge dansers te midden van serpentines

Met Tien viert de Junior Company haar jubileum

Seizoen 2023-2024 viert de Junior Company van het Nationale Ballet haar tienjarig jubileum met het feestelijke tourneeprogramma Tien. Dit bestaat uit drie nieuwe creaties (van Joseph Toonga, Wubkje Kuindersma en Kirsten Wicklund), Toccata van Krzysztof Pastor dat voor het eerst door de Junioren wordt gedanst, én uit Valse Fantaisie, een lichtvoetig en veeleisend klassiek-romantisch juweel van meester choreograaf George Balanchine. 

Tien jaar Junior Company

Tien jaar Junior Company

‘Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd’


TED BRANDSEN

Naast de eigen programma’s werken de dansers van de Junior Company ook regelmatig mee aan voorstellingen van Het Nationale Ballet, vooral waar het klassieke producties als Giselle, The Sleeping Beauty, Het Zwanenmeer en Notenkraker & Muizenkoning betreft. Inmiddels zijn meer dan veertig voormalige dansers van de Junior Company doorgestroomd naar de ‘grote groep’, onder wie momenteel twee eerste en acht tweede solisten. De juniorengroep heeft haar bestaansrecht voorts ruimschoots bewezen met haar succesvolle tournees in zowel binnen- als buitenland. Zo gaf de Junior Company begin 2020 drie zeer geslaagde optredens in Indonesië. Ook in juni 2023 brachten de junioren daar twee weken door voor een tournee langs diverse theaters, met een programma dat zij eerder dansten tijdens de Nederlandse tournee Ballet Bubbles dat seizoen.

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Ik ben heel trots op wat de groep in deze relatief korte tijd heeft bereikt en opgeleverd. Al die jonge talenten geven ook een enorme boost aan het gezelschap als geheel. En, wat ook erg fijn is: de junioren zorgen voor een heel goede werksfeer. Ze zijn gewend als groep te opereren, hebben overal in binnen- en buitenland samen opgetreden en dat voel je, ook nadat ze zijn doorgestroomd naar Het Nationale Ballet.”

duet Junior Company met paarse achtergrond
Blink - Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
Junior Company
Blink - Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
Junior Company
Remembrance- Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
Junior Company
Remembrance- Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
Duet
Promise- Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
duet
Promise- Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
Junioren
Pas de quatre - The Sleeping Beauty - Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
het jongeren gezelschap
nosotros - Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater
twee jonge dansers in spagaatsprong
nosotros - Ballet Bubbles (2023) | Foto: Michel Schnater

Maak kennis met de Junior Company

JC

DE JUNIOR COMPANY WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR