Speeldata

11 mei - 16 juni 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal + Tournee

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf €15

Dorian

Bruisende mix van hiphop en ballet (12+)

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense. Naast de dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective werken dit keer ook dansers van Het Nationale Ballet aan de productie mee.

Bruisende mix van hiphop en ballet (12+)

Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden. Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een bruisende mix van hiphop en ballet.

 

Nieuwe, live uitgevoerde muziek

Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was. Meisner en Roukens werkten al eerder samen voor het ballet In Transit. In de grotere theaters wordt Roukens’ nieuwe compositie live uitgevoerd door Het Balletorkest.

 

The Picture of Dorian Gray

Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt.

Credits

Coproductie Het Nationale Ballet + ISH Dance Collective

Choreografie  Ernst Meisner en Marco Gerris 

Muziek  Joey Roukens

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Karel Deseure

Makers

Start kaartverkoop 25 augustus

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang een herinnering wanneer de kaartverkoop op 25 augustus start.

Dansthriller naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Bestel kaarten

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet zijn verkrijgbaar bij het theater waar de betreffende voorstelling te zien is. Voor vragen omtrent de kaartverkoop kunt u terecht bij het desbetreffende theater.

Tickets worden geladen...

Tourneeprogramma

Naast de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet is Dorian tussen 19 mei en 16 juni op tournee in verschillende theaters in Nederland. Klik op onderstaande link voor een volledig overzicht van het tourneeprogramma.

Tourneeprogramma Dorian

Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

 

Coproductie met

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door

lees meer
Ted Brandsen

‘Een levende, vitale kunstvorm vraagt om nieuwe inspiratie en impulsen’

Lees meer
Stijn Schoonderwoerd

‘We willen onze bezoekers blijven overdonderen’

Lees meer
Junior company

Junior Company: springplank voor jong talent

Lees meer
anderen bekeken ook

TOURNEE

Junior Company 21-22
Ballet
Ballet Bubbles
26 januari - 15 februari 2023 | 9 voorstellingen
Tournee, Nederland

Sinds de oprichting in 2013 heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet een...

info & tickets

SEIZOENS-
OPENING

Yugen
Ballet
Celebrate!
13-28 september 2022 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Waar Het Nationale Ballet in 2021/2022, ter viering van zijn zestigste verjaardag, de...

info & tickets

NIEUW
WERK

New Moves
Ballet
New Moves (seizoen 2022/2023)
28 en 29 juni 2023 | 2 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Boekmanzaal

Danser Pascal Johnson noemde New Moves – waaraan hij de laatste jaren regelmatig als...

info & tickets
Online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games