Speeldata

11 mei-16 jun 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal + Tournee

Duur

2:00, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf €15

Dorian

Meeslepende mix van hiphop en ballet

Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian (14+) de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. In deze bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, kiezen de twee voor een thrillerachtige benadering vol spanning en suspense, voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar. Naast de dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective werken dit keer ook dansers van Het Nationale Ballet aan de productie mee.

Foto: Marta Syrko

Meeslepende mix van hiphop en ballet

Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden. Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een meeslepende mix van hiphop en ballet.

 

Nieuwe, live uitgevoerde muziek

Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was. Meisner en Roukens werkten al eerder samen voor het ballet In Transit. In de grotere theaters wordt Roukens’ nieuwe compositie live uitgevoerd door Het Balletorkest.

 

The Picture of Dorian Gray

Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt.

Credits

Coproductie  Het Nationale Ballet & ISH Dance Collective
Choreografie  Ernst Meisner en Marco Gerris 
Muziek  Joey Roukens
Decor- en kostuumontwerp  Dieuweke van Reij
Lichtontwerp  Mike den Ottolander

Muzikale begeleiding (voorstellingen in Nationale Opera & Ballet)
Het Balletorkest o.l.v. Karel Deseure

Wijziging openingstijden kassa

Let op! Vanaf 1 maart wijzigen de openingstijden van onze kassa.

Makers

Dansthriller naar het beroemde boek van Oscar Wilde

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Premium € 55,00 € 50,00
Rang 1 € 48,00 € 45,00
Rang 2 € 38,00 € 35,00
Rang 3 € 28,00 € 25,00
Rang 4 € 20,00 € 18,00
Rang 5 € 15,00 € 15,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen - wanneer een voorstelling niet is uitverkocht - op de dag zelf vanaf 13.00 uur voor slechts €19 (ongeacht welke rang) kaarten kopen. Vergeet je collegekaart niet mee te nemen voor controle bij de deur.

Voor sommige voorstellingen gaat er een Student Alert uit. Dat betekent dat je al eerder dan op de dag zelf kan boeken met studentenkorting. Wil je je voor Student Alerts aanmelden, klik dan hier.

Bestel kaarten

Tournee vanaf 19 mei: kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet zijn verkrijgbaar bij het theater waar de betreffende voorstelling te zien is. Ook voor vragen omtrent de kaartverkoop kunt u daar terecht. 

Tickets worden geladen...
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater
Repetities Dorian
Repetities Dorian | Foto: Michel Schnater

Lezing | Ballet goes hiphop goes ballet...

Deze lezing verkent de relatie tussen ballet en hiphop, en daarmee tussen podiumkunst en populaire dans. Aan de hand van exemplarische voorbeelden, ondersteund door beeld- en videomateriaal en met verwijzing naar de voorstelling Dorian, stelt Gabriele Klein (bijzonder hoogleraar Ballet en Dans) de vraag hoe de bewegingstaal van hiphop zijn weg vindt naar de hedendaagse podiumkunst en hoe dit zowel de podiumdans als de hiphopdans verandert.

Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Voertaal: Engels
Datum en tijd: 11 mei, 17.00 - 18.15 uur

Kijk hier voor meer informatie

Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

Coproductie met

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door

anderen bekeken ook

TOURNEE

Ballet Bubbles
Ballet
Ballet Bubbles
25 jan-15 feb 2023 | 9 voorstellingen
Tournee, Nederland

Sinds de oprichting in 2013 heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet een...

info & tickets

KLASSIEKER

Het Zwanenmeer
Ballet
Het Zwanenmeer
22 mrt-18 apr 2023 | 17 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Essentieel binnen Het Nationale Ballet-repertoire zijn de grote, avondvullende, klassiek...

info & tickets

HOLLAND
FESTIVAL

Forsythe Festival
Ballet
Forsythe Festival
10-27 jun 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en...

info & tickets
Online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games