Marco Gerris

Marco Gerris

Choreograaf

Marco Gerris is choreograaf, regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective. Hij werd geboren op de Filipijnen, maar groeide op in België. Hier probeerde hij als energieke creatieveling allerlei hobby’s uit, maar kon er nooit echt één kiezen. Later resulteerde dit in verschillende studies aan zowel de toneelschool Studio Herman Teirlinck (nu onderdeel van Hogeschool Antwerpen) als aan het Hoger Instituut voor Dans en Danspedagogiek en het Open Living Theater in Antwerpen.

Eind jaren negentig verhuisde Gerris naar Amsterdam, waar hij aan de slag ging als danser, skater en acteur. Hij werd verkozen tot Nederlands kampioen Freestyle Skaten en werkte mee aan diverse producties, waaronder de musical Eindeloos en voorstellingen van dansgroep AYA. Tijdens deze periode was Gerris veel in het Vondelpark te vinden, waar hij nieuwe vriendschappen sloot en de inspiratie opdeed die uiteindelijk leidde tot de oprichting van ISH – afgeleid van het Engelse achtervoegsel ‘-ish’ (‘-achtig’), een woord dat staat voor iets wat je niet precies kunt definiëren, omdat het zowel het een als het ander is.

Naast het leiden van ISH zit Gerris ook zelden stil: zo acteerde hij in diverse (internationale) films en vertolkte hij enkele hoofdrollen in twee dansfilms. Bij de dansfilm Hyperscape was hij tevens verantwoordelijk voor de regie. Verder was Gerris gedurende twee jaar te zien als jurylid in de danstalentenjacht So You Think You Can Dance en een seizoen lang als jurylid van het programma The Freestyle Games.

In 2011 werkte Gerris met ISH voor het eerst mee aan een voorstelling van choreograaf Ernst Meisner: Yes, we can dance. Dit was het begin van meer samenwerkingen tussen Gerris en Meisner; in 2015 produceerden ze samen Narnia en in 2018 brachten ze GRIMM op de planken. Dorian is de nieuwste samenwerkingsproductie van de twee choreografen en hun gezelschappen: ISH Dance Collective en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Gerris won in 2020 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs voor personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor cultuur.