Studio Boekman is de creatieve broedplaats van Nationale Opera & Ballet. We programmeren er voorstellingen waarin nieuwe ideeën tot leven komen en niet eerder vertelde verhalen een podium krijgen. Dat maakt Studio Boekman tot een plek waar iedereen zich thuis kan voelen.

We hebben drie thema’s waarin onze activiteiten zijn ondergebracht: New Perspectives, Next Generation en Digital Culture.

Oscar Starink en Sangwon Park tijdens NextSteps

New Perspectives

Nieuwe stemmen vertellen nieuwe verhalen.

Scènefoto uit Mannetje Jas

Next Generation

Jeugdvoorstellingen en ruimte voor jong talent.

Still uit Songs for a Passerby

Digital Culture

Digitale ontwikkelingen in opera en ballet.

Ervaar opera en ballet in Studio Boekman

Studio Boekman is een plek voor ontmoetingen: tussen opera, ballet en publiek, tussen erfgoed en vernieuwing, tussen makers en maatschappelijke partners, en tussen mensen van alle verschillende leeftijden en culturen. Experiment, diversiteit en talentontwikkeling staan hierbij centraal. Met (jeugd)voorstellingen, contextprogramma’s, clubavonden, labs en nog veel meer onderzoeken we hoe het ballet en de opera van de toekomst eruitzien. Wie en wat staan er op het toneel? Wie zitten er in de zaal? Op welke onontdekte talenten, culturele tradities en nog niet vertelde verhalen kunnen wij onze schijnwerpers richten?

Ervaar opera en ballet in Studio Boekman

Studio Boekman is een intiem vlakkevloertheater met een aangrenzend theatercafé, waar bezoekers een warme, informele en inclusieve ontvangst wacht. Studio Boekman is gericht op jong publiek in de breedste zin van het woord – van peuters, tieners en jongvolwassenen tot iedereen met een jonge geest. Door partnerschappen versterken we de banden met gemeenschappen in Amsterdam en daarbuiten.

Samen bouwen we aan de verbreding van ons publiek, bijvoorbeeld door een herkenbare representatie van deze gemeenschappen in de programmering. Ook hanteren we voor de voorstellingen in Studio Boekman lagere toegangsprijzen. Op die manier willen we van Studio Boekman een toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsplek maken waar iedereen zich welkom voelt.

Studio Boekman: de creatieve broedplaats voor opera en ballet van morgen.

De naamgever: Emanuel Boekman

De transitie van aula naar theaterzaal markeren we met een nieuwe naam. Maar we hechten ook aan de geschiedenis en houden daarom de verwijzing naar de Joodse politicus en wetenschapper Emanuel Boekman in stand.

De naamgever: Emanuel Boekman

Als wethouder van onderwijs en kunstzaken in Amsterdam (van 1931 tot 1940) streefde Boekman ernaar alle inwoners van de stad de mogelijkheid te kunnen bieden om van kunst te genieten. Emanuel Boekman had grote invloed op het kunstbeleid in het naoorlogse Nederland, maar zelf maakte hij dat niet meer mee. Toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet, koos hij samen met zijn vrouw voor de dood om aan de dreigende naziterreur te ontkomen.

De verwijzing naar Boekman is voor Nationale Opera & Ballet ook een erkenning van het Joodse verleden van de plek waar ons theater gebouwd is: voor de Tweede Wereldoorlog was deze wijk eeuwenlang een levendige Joodse buurt.

De verbouwing van aula naar theaterzaal is mogelijk gemaakt dankzij de volgende founding partners:

VandenEnde Foundation, Stichting Pieter Houbolt Fonds, Drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Provincie Noord-Holland, Snippe Projecten B.V., Zadelhoff Cultuurfonds, Hartwig Foudation, Don Quixote Foundation, particulieren, crowdfunders, fondsen, sponsoren en anderen die anoniem wensen te blijven.

Partner programmering Studio Boekman

Fonds 21 logo