New Moves 2022

Broedplaats voor talent

Met de opening van Studio Boekman gaat een lang gekoesterde wens van Nationale Opera & Ballet in vervulling. Voor een huis dat is toegewijd aan dans- en muziektheater is een kleine zaal van onschatbare waarde: als vrijplaats voor grensverleggende experimenten, als trefpunt voor artiesten en publiek, als broedplaats voor divers talent en als toegankelijk vlakkevloertheater waar jong en oud de betovering van opera en ballet kunnen ondergaan.

New Moves 2022 | Foto: Khayla Fitzpatrick

Ian Castro

Studio Boekman is nieuw, maar de ruimte bestond al. Grenzend aan de entreehal van Nationale Opera & Ballet ligt de voormalige Boekmanzaal; de aula van het gemeentehuis, die voornamelijk gebruikt werd voor ontvangsten en vergaderingen. Na een grondige verbouwing zal deze ruimte vanaf het najaar van 2023 volledig zijn toegerust voor een waaier aan activiteiten. Nieuwe makers tonen er hun werk, de Junior Company van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera Studio zijn er kind aan huis, en met onze jeugdproducties laten we ook de allerjongsten verliefd worden op opera en ballet.

Ian Castro (De Nationale Opera Studio) | Foto: Milagro Elstak

 

Voorstelling Boekman (Theater na de Dam)

Samen met artistieke en maatschappelijke partners verbinden we de tradities van opera en ballet met uiteenlopende kunstvormen en culturen. Ook tonen we in de kleine zaal werk dat nog volop in ontwikkeling is, tijdens open repetities, masterclasses en openbare lessen. En dankzij clubavonden en late night-programma’s heeft Amsterdam er met Studio Boekman een spannende uitgaansplek bij. We zullen de zaal flexibel programmeren: dicht op de actuele ontwikkelingen in de samenleving en de podiumkunsten.

Boekman - Theater Na de Dam Foto: Ben van Duin

Timelapse verbouwing Studio Boekman

Timelapse Studio Boekman

De naamgever: Emanuel Boekman

De transitie van aula naar theaterzaal markeren we met een nieuwe naam. Maar we hechten ook aan de geschiedenis en houden daarom de verwijzing naar de Joodse politicus en wetenschapper Emanuel Boekman in stand.

Als wethouder van onderwijs en kunstzaken in Amsterdam (van 1931 tot 1940) streefde Boekman ernaar alle inwoners van de stad de mogelijkheid te kunnen bieden om van kunst te genieten. Emanuel Boekman had grote invloed op het kunstbeleid in het naoorlogse Nederland, maar zelf maakte hij dat niet meer mee. Toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet, koos hij samen met zijn vrouw voor de dood om aan de dreigende nazi-terreur te ontkomen.

De verwijzing naar Boekman is voor Nationale Opera & Ballet ook een erkenning van het Joodse verleden van de plek waar ons theater gebouwd is: voor de Tweede Wereldoorlog was deze wijk eeuwenlang een levendige Joodse buurt.

 

Founding partners en donateurs

De verbouwing van aula naar theaterzaal is mogelijk dankzij founding partners VandenEnde Foundation, Stichting Pieter Houbolt Fonds, Drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Provincie Noord-Holland, Snippe Projecten B.V., Zadelhoff Cultuurfonds, Hartwig Foundation, Don Quixote Foundation, particulieren, crowdfunders, fondsen, sponsoren en anderen die anoniem wensen te blijven.

Opera in Studio Boekman

FAMILIE-
VOORSTELLING

jongetje als een mol met zijn hoofd door het papier
Opera
Een lied voor de maan
22-29 okt ’23; tournee 5 en 12 nov ’23 | 13 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman + Tournee

“Een heerlijke voorstelling voor jong en oud”, schreef NRC na de première van Een lied...

info & tickets

FAMILIE-
VOORSTELLING

De theorie van alles
Opera
De theorie van alles
23 dec ’23-7 jan ’24 | 12 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

De klok tikt alsmaar verder en de dagen gaan voorbij, maar niemand weet precies wanneer de...

info & tickets

FAMILIE-
VOORSTELLING

Hup Herman!
Opera
Hup Herman!
24 sep ’23-1 mei ’24 | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman + Tournee

Herman het hangbuikzwijn houdt niet van wedstrijdjes. Dat vindt hij maar gedoe. De kippen...

info & tickets
Ballet in Studio Boekman

BLACK
ACHIEVEMENT
MONTH

Davi Ramos en Sebia Plantefève-Castryck in Embers
Ballet
Dancing Diversity
15 okt 2023 | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Het Nationale Ballet neemt al sinds de eerste editie deel aan de Black Achievement Month...

info & tickets

Partner programmering Studio Boekman

Fonds 21 logo

Bovenaanzicht voormalige Joodse buurt rond het Waterlooplein
Foto: Stadsarchief Amsterdam
Bovenaanzicht voormalige Joodse buurt rond het Waterlooplein