
Studio Boekman
Studio Boekman is de nieuwe kleine zaal van Nationale Opera & Ballet. Een vlakkevloertheater dat plaats biedt aan circa 180 bezoekers. In deze zaal presenteert Nationale Opera & Ballet voorstellingen, contextprogramma’s, clubavonden en nog veel meer, in samenwerking met uiteenlopende partners.

Broedplaats voor talent
Met de opening van Studio Boekman gaat een lang gekoesterde wens van Nationale Opera & Ballet in vervulling. Voor een huis dat is toegewijd aan dans- en muziektheater is een kleine zaal van onschatbare waarde: als vrijplaats voor grensverleggende experimenten, als trefpunt voor artiesten en publiek, als broedplaats voor divers talent en als toegankelijk vlakkevloertheater waar jong en oud de betovering van opera en ballet kunnen ondergaan.
New Moves 2022 | Foto: Khayla Fitzpatrick

Studio Boekman is nieuw, maar de ruimte bestond al. Grenzend aan de entreehal van Nationale Opera & Ballet ligt de voormalige Boekmanzaal; de aula van het gemeentehuis, die voornamelijk gebruikt werd voor ontvangsten en vergaderingen. Na een grondige verbouwing zal deze ruimte vanaf het najaar van 2023 volledig zijn toegerust voor een waaier aan activiteiten. Nieuwe makers tonen er hun werk, de Junior Company van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera Studio zijn er kind aan huis, en met onze jeugdproducties laten we ook de allerjongsten verliefd worden op opera en ballet.
Ian Castro (De Nationale Opera Studio) | Foto: Milagro Elstak

Samen met artistieke en maatschappelijke partners verbinden we de tradities van opera en ballet met uiteenlopende kunstvormen en culturen. Ook tonen we in de kleine zaal werk dat nog volop in ontwikkeling is, tijdens open repetities, masterclasses en openbare lessen. En dankzij clubavonden en late night-programma’s heeft Amsterdam er met Studio Boekman een spannende uitgaansplek bij. We zullen de zaal flexibel programmeren: dicht op de actuele ontwikkelingen in de samenleving en de podiumkunsten.
Boekman - Theater Na de Dam | Foto: Ben van Duin
Timelapse verbouwing Studio Boekman

De naamgever: Emanuel Boekman
De transitie van aula naar theaterzaal markeren we met een nieuwe naam. Maar we hechten ook aan de geschiedenis en houden daarom de verwijzing naar de Joodse politicus en wetenschapper Emanuel Boekman in stand.
Als wethouder van onderwijs en kunstzaken in Amsterdam (van 1931 tot 1940) streefde Boekman ernaar alle inwoners van de stad de mogelijkheid te kunnen bieden om van kunst te genieten. Emanuel Boekman had grote invloed op het kunstbeleid in het naoorlogse Nederland, maar zelf maakte hij dat niet meer mee. Toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet, koos hij samen met zijn vrouw voor de dood om aan de dreigende nazi-terreur te ontkomen.
De verwijzing naar Boekman is voor Nationale Opera & Ballet ook een erkenning van het Joodse verleden van de plek waar ons theater gebouwd is: voor de Tweede Wereldoorlog was deze wijk eeuwenlang een levendige Joodse buurt.
Founding partners en donateurs
De verbouwing van aula naar theaterzaal is mogelijk dankzij founding partners VandenEnde Foundation, Stichting Pieter Houbolt Fonds, Drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Provincie Noord-Holland, Snippe Projecten B.V., Zadelhoff Cultuurfonds, Hartwig Foundation, Don Quixote Foundation, particulieren, crowdfunders, fondsen, sponsoren en anderen die anoniem wensen te blijven.
