Speeldata

29 september 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:00

Tickets

€15

New Moves

Op avontuur met de dansmakers van de toekomst

Het stimuleren van creativiteit en een podium geven aan nieuwe stemmen in de danswereld. Dat is het doel van New Moves, het jonge-choreografenprogramma dat artistiek directeur Ted Brandsen in 2003 initieerde. Met New Moves worden de dansers van Het Nationale Ballet – en regelmatig ook jonge makers van buitenaf – uitgedaagd om hun choreografische talenten te verkennen, en dat levert elk jaar weer bijzondere verrassingen op!

Foto: Khayla Fitzpatrick

Op avontuur met de dansmakers van de toekomst

New Moves geeft u de kans om op avontuur te gaan met de dansmakers van de toekomst. Maar ook om in de nieuwe creaties die zij presenteren jonge dansers van het gezelschap in heel andere – en misschien zelfs wel hun eerste solistische – rollen aan het werk te zien. Daarbij zit u ook nog eens met uw neus bovenop al deze choreografische en dansante ontdekkingen, want de voorstellingen van New Moves vinden plaats in de nieuwe kleine zaal van Nationale Opera & Ballet: Studio Boekman. 

De noodzaak tot vernieuwing

Met een bezoek aan New Moves draagt u bovendien bij aan de ontwikkeling van nieuw talent en dat is belangrijk, benadrukt ook Ted Brandsen: “Ik geloof sterk in de kracht van creativiteit en de noodzaak voor onze kunstvorm om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. We moeten tijd, energie en middelen investeren in het stimuleren van jonge choreografen.”

Van beloftevol tot internationaal gevierd

Inmiddels heeft New Moves al een hele nieuwe generatie dansmakers voortgebracht, onder wie Juanjo Arqués, Peter Leung, Ernst Meisner, Milena Sidorova en Remi Wörtmeyer. Maar ook Ted Brandsen zelf en andere internationaal gevierde choreografen als David Dawson en Krzysztof Pastor maakten hun eerste balletten voor de – toen nog incidentele – jonge-choreografenprogramma’s die Het Nationale Ballet vanaf de jaren zeventig, als eerste dansgezelschap in Nederland, organiseerde.

Credits

Nieuwe choreografieën van diverse makers

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Founding partner programmering Studio Boekman