Decoratelier

Decoratelier

In het Decoratelier wordt er iedere dag geschetst, getekend, gebouwd, gelast, gezaagd en geschilderd. Er is bijna niets dat er níét gemaakt kan worden. Zo wordt er elke keer weer een prachtig beeld voor op het toneel gecreëerd.

Lichttechniek

Belichting

Ook de medewerkers van de afdeling Belichting zorgen ervoor dat het publiek een magische voorstelling beleeft.

De metamorfose naar man met baard

Kap en Grime

De afdeling Kap en Grime is altijd in de weer: overdag wordt er gewerkt aan pruiken en make-up, ’s avonds zorgen medewerkers ervoor dat de artiesten worden klaargemaakt voor hun opkomst.

Foto: Liza Kollau

Bedrijvigheid op de kostuumafdeling

Kostuumafdeling

De kostuumafdeling is letterlijk verantwoordelijk voor de aankleding van een voorstelling. Van klassieke tutu’s tot zware mantels en van ridderhelmen tot elegante muiltjes: de coupeurs, schoenmakers en hoedenmakers draaien er hun hand niet voor om.

Foto: Liza Kollau

Productie- en voorstellingsleiding

Productie- en voorstellingsleiding

De medewerkers van de afdeling Productie- en voorstellingsleiding zorgen ervoor dat het produceren en uitvoeren van de opera- en balletvoorstellingen vlekkeloos verloopt. Dromen waarmaken is hun werk.

Rekwisieten

Rekwisieten

Op de afdeling Rekwisieten gaat het om de kleinste details en de grootste effecten. De medewerkers maken er namelijk niet alleen rekwisieten, maar ze bedenken ook special effects, zoals vuur, water en rook.

Foto: Jurgen van Tiggelen

Toneeltechniek

Toneeltechniek

De afdeling Toneeltechniek zorgt ervoor dat alle decors worden op- en afgebouwd. Vaak moet dit wel twee keer per dag gebeuren. ’s Middags wordt er gerepeteerd in het decor voor de komende voorstelling, en ’s avonds moet het decor van de huidige voorstelling weer klaarstaan.

Foto: Liza Kollau

AVM

Audio, Video en Media

De afdeling Audio, Video en Media (AVM) verzorgt de audio- en videotechniek bij de voorstellingen en evenementen van Nationale Opera & Ballet. Daarnaast maakt de afdeling audio- en video-opnames en montages voor trailers, livestreams, radio- en tv-uitzendingen, documentaires, podcasts en het archief.

Onderhoud theatertechniek

Onderhoud theatertechniek

De medewerkers van de afdeling Onderhoud theatertechniek kijken door een eigen bril naar alles wat zich voor en achter de schermen afspeelt.  Zij zien een uitdagende omgeving die nooit verveelt, vol technische en industriële installaties.