Een passie voor licht

Aan de wieg van iedere Nationale Opera & Ballet-productie staat een artistiek team. Eén specialisme binnen zo’n team is dat van de lichtontwerper, want een decor komt pas tot leven met het juiste licht en in de juiste sfeer. In Nationale Opera & Ballet hebben we een speciale afdeling Belichting met 28 medewerkers die allemaal een passie hebben voor licht. Zij zorgen er in vier teams voor dat de ideeën van de lichtontwerper worden gerealiseerd.

Belichting
Yannick van Leeuwaarde

Licht uit, spot aan

De afdeling Belichting is een onderdeel van Techniek & Productie. De medewerkers dragen zorg voor de technische uitvoering van het lichtontwerp bij een opera- of balletproductie. Ook is er voor, tijdens en na de voorstellingen altijd een team van belichters aanwezig voor de nodige technische handelingen en het snel oplossen van eventuele technische storingen.  

Lichttechniek

Lichtoperator

Tijdens het maakproces van een productie stelt de lichtoperator aan de hand van het lichtontwerp de verschillende lichtstanden voor de voorstelling in. Tijdens de voorstelling ziet hij er vanuit de lichtcabine achter in de zaal op toe dat alles volgens plan verloopt.

Lichttechnicus

Lichttechnicus

De lichttechnici zorgen voor de ‘hardware’. Niet alleen boven, naast en achter het toneel hangt de nodige lichtapparatuur, maar ook boven het publiek aan de zogenaamde zaalbruggen en aan de balkonranden hangen verschillende lampen. Iedere productie heeft weer zijn eigen samenstelling van schijnwerpers en andere spots. In de aanloop naar de eerste repetities worden die door een team van lichttechnici geprepareerd, gecontroleerd en voorzien van de nodige bekabeling.

 

Volgspotter

Volgspotter

Behalve het decor hebben natuurlijk ook de dansers en zangers licht nodig om volledig tot hun recht te komen! Voor hen zijn er de volgspotters. Deze medewerkers volgen - zoals de naam al aangeeft - de dansers en zangers op het toneel in hun lichtbundel.

 

Wist u dit?

Tot een aantal jaar geleden werkte de theaterwereld nog met halogeenlampen met kleurfilters, maar ondertussen wordt er - ook in Nationale Opera & Ballet - steeds meer gebruikgemaakt van digitaal aanstuurbare LEDspots waarmee je de prachtigste kleuren tevoorschijn tovert.

Bram Schipper

interview

Achter de schermen: de lichttechnicus

Lampen check
Lampen check tijdens Sleeping Beauty | Foto: Liza-Kollau
Licht inhangen
Licht inhangen
Licht stellen
Licht stellen vanuit de zaal
Technicus checkt lichttrek
Technicus checkt lichttrek
Volgspotter
Volgspotter aan het werk
Volgspotten tijdens Sleeping Beauty
Volgspotters aan het werk tijdens Sleeping Beauty
In de lichtcabine
Lichtoperator aan het werk in de lichtcabine
Licht stellen
Licht stellen voor Sleeping Beauty
Vanaf de zaalbrug
Zicht vanaf de zaalbrug
Vanaf de zijbrug
Zicht vanaf de zijbrug
Ballettorens
Ballettorens in opslagplaats

Video: spelen met licht

De Belichtingsdienst van Nationale Opera & Ballet is misschien wel het meest onzichtbaar tijdens een voorstelling, maar het werk van de medewerkers hier is niet te missen. In deze korte video zie je dat het ware kunstenaars zijn.

Spelen met licht

Spelen met licht