Onopgemerkt alom aanwezig

Onopgemerkt alom aanwezig

Bij de voorstellingen van Nationale Opera & Ballet wordt gebruikgemaakt van veel audio- en videotechniek die voor het publiek vaak onopgemerkt blijft. In iedere voorstelling zitten wel geluidseffecten of 'off-stage' zangers en musici die in de zaal goed moeten klinken. In sommige gevallen wordt het hele orkest versterkt.

Samenwerking

De artiesten op en rond het toneel moeten het orkest altijd goed kunnen horen en de dirigent, in het echt of via een tv-scherm, goed kunnen zien. De voortreffelijk opgeleide technici van de afdeling werken hiervoor nauw samen met de artistieke staf van opera en ballet én met de voorstellingsleiders.

“Hoe mensen vanuit verschillende disciplines binnen Nationale Opera & Ballet samen een voorstelling maken, om daar deel van uit te maken, dat blijf ik bijzonder vinden”

Sjoerd Dijkstra - videotechnicus

Geavanceerde apparatuur

Niet alleen bij voorstellingen

Ook bij evenementen, lezingen en workshops op andere locaties binnen Nationale Opera & Ballet wordt de techniek door de afdeling AVM verzorgd wanneer daar behoefte aan is.

Geavanceerde apparatuur en (bij)scholing

Werken bij de AVM is onmogelijk zonder op de hoogte te zijn en gebruik te maken van de nieuwste technieken en apparatuur. Zo wordt er regelmatig bijgeschoold en onderhoud gepleegd om ons publiek te blijven voorzien van de beste opnames.

Audio, video en media

De opnametechnicus en klankregisseur

Het is noodzakelijk dat een opnametechnicus partituren kan meelezen en analyseren, omdat er een nauwe samenwerking is tussen deze afdeling en de muzikale staf. Het is als het ware aan de medewerkers van Audio, Video en Media om het muzikale aspect te vertalen naar het technische. Dat maakt hen tot een soort musici. Het is dan ook geen toeval dat zij allemaal een conservatoriumstudie hebben gevolgd. De opnametechnici maken de overbrugging tussen twee werelden oftewel disciplines.

De opnametechnicus en klankregisseur

Tijdens een opname of uitzending is er een klankregisseur/muziekproducer aanwezig om de opnametechnici te ondersteunen wanneer zij de handen vol hebben aan het mixen. Deze persoon geeft dan aanwijzingen die ervoor zorgen dat alle microfoons op tijd aan staan en helpt hen om aan de hand van de orkestpartituur een constante balans te behouden tijdens de opname of uitzending.

“Het hangt van ons af of een goed spelend orkest óók goed klinkt voor ons publiek, in de zaal én digitaal”

Rámon Schoones - geluidstechnicus

Volop audiosporen
Alle vocalisten zijn uitgerust met een (meestal) onzichtbare miniatuurmicrofoon. De klankregisseur of muziekproducer zorgt er dan voor dat deze op het juiste moment aan- of uitgaat voor de opname. Een verantwoordelijke taak! Mocht er toch iets niet helemaal goed gaan (wat kan gebeuren!), dan zijn er tot 128 verschillende audiosporen opgenomen om het later - als de uitzending niet live was - alsnog te corrigeren.

Audio, video en media

Alles in huis

Streams, tv- en radio-uitzendingen kunnen bij Nationale Opera & Ballet helemaal in huis geproduceerd worden, van het allereerste idee tot de live-uitzending of het opleveren van de verschillende broadcast-masters. Ook maakt de afdeling AVM met een team van gespecialiseerde regisseurs, geluids- en videotechnici trailers, podcasts, behind-the-scenes films en documentaires, geluids- en video-effecten. Nationale Opera & Ballet heeft eigen, zeer goed uitgeruste audiostudio’s, videomontagesets en een tv-regie.

Lijntje naar Hilversum

Een belangrijke taak binnen de afdeling AVM is het registreren van opnames, zowel beeld als geluid. In meerdere geavanceerde geluidsstudio's kan een complete registratie gemaakt worden van alles wat zich op het toneel afspeelt. Dat kan dus opera of ballet zijn, maar soms zijn het ook presentaties, conferenties, demonstraties, workshops, et cetera.

Live
Om te beginnen kunnen deze registraties live uitgezonden worden, via bijvoorbeeld (internet)radio, TV, en allerlei soorten streamingplatformen, waaronder het eigen platform. Er gaat een fysieke glasvezelverbinding vanuit NO&B naar Hilversum (Mediapark) waar ze onze content hoogwaardig door kunnen schakelen naar het publiek thuis. Ook worden er weleens opera's rechtstreeks vanuit ons huis naar bioscoopzalen in Nederland gestreamd!

“Ik maak hier regelmatig video’s die ik ook zou willen maken als ze geen werkopdracht waren. Dan weet je dat je op een mooie plek zit”

Maurice Angenois - videoregisseur

Nog beter dan het al was!
Daarnaast maken ze bij AVM ook (sessie)opnames die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld merchandise of een speciale uitgave. Dit komt dan op o.a. DVD, Blu-Ray of (SA)CD uit. Voor dit soort doeleinden kunnen ze de beste delen van verschillende avonden combineren (editen), zonder dat je merkt dat dat gebeurt. In principe maken zij daardoor de voorstelling nog beter dan hij was. Dan weet je dat er goed werk is verricht en daar wordt het muzikale team natuurlijk ook blij van!

Ramón Schoones

interview

Achter de schermen: de geluidstechnicus

Opera Live: van podium naar de huiskamer

de geluidstechnicus

Beeld en Geluid - Het Nationale Ballet

Ramy Tadrous - content coördinator/creatieve filmmaker
Ramy Tadrous - content coördinator/creatieve filmmaker | Foto: Liza Kollau
Mathieu Gremillet
Mathieu Gremillet - creatieve filmmaker | Foto: Liza Kollau
Altin Kaftira
Altin Kaftira - coördinator Beeld en Geluid/fotograaf/creatieve filmmaker | Foto: Liza Kollau