Geen dag hetzelfde

Afhankelijk van het kostuumontwerp en de casting, staan de medewerkers van de Kap- en grimeafdeling bij elke productie weer voor nieuwe uitdagingen. Door middel van make-up, pruiken en speciale effecten brengen zij de karakters in een opera- of balletproductie tot leven. 

Een kijkje bij kapper-grimeurs en pruikenmakers

Final touch
Haarlokken
Details
Onherkenbaar met die pruik
Foto's: Liza Kollau
Keuze te over
Bijna klaar
Nog even
Poederen
Pruiken
Keuze te over
Genoeg ruimte
Pruik
Kappen
Wenkbrauwen tekenen
Krullen zetten
Pruik fatsoeneren
Ook wat bandage aanleggen
Haartje voor haartje

“Hoe groter de metamorfose, des te leuker het is om te doen!”

Pim van der Wielen - 1ste kapper/grimeur 

Het ontwerp

Het ontwerp

Samen met de ontwerper van de productie onderzoekt de afdeling Kap en Grime hoe alles het beste uitgevoerd kan worden. Welke materialen passen bij de visie van de ontwerper? Welke bestaande pruiken zijn bijvoorbeeld te gebruiken en welke pruiken moeten nieuw in het atelier gemaakt worden? En met welk haar? Dit alles is altijd een zoektocht naar de juiste balans tussen artistieke en financiële overwegingen.

Kap & Grime

All day long

De afdeling Kap en Grime bruist van de activiteit. Overdag werken de medewerkers in het atelier aan de pruiken en make-up voor nieuwe producties en reprises. ’s Avonds – voorafgaand aan en tijdens de voorstelling – zorgen zij dat alle zangers, dansers en figuranten klaargemaakt worden voor hun opkomst op het toneel. 

Pruiken

Pruiken op maat

Er zijn verschillende manieren om een precies passende pruik te maken. Een veelgebruikte manier is om een gipsafgietsel van iemands hoofd te maken. Dat wordt met schuim gevuld, waardoor een ‘pruikenblok’ ontstaat waarmee de pruikenmaker direct uit de voeten kan. Een andere manier is om met tape en plastic de vorm van iemands hoofd precies na te maken.

kap en grime

Interview

Achter de schermen: Kap en Grime

Kap&Grime

's Avonds

Een uur voor aanvang van de voorstelling is het een drukte van belang in de gangen van de kleedkamers. Stuk voor stuk nemen alle dansers, zangers, koorleden en figuranten plaats in de stoelen van de Kap en Grime. Ze worden klaargemaakt door een kern van vaste medewerkers en freelancers. Die brengen eerst de grime aan daarna de pruik. 

 

Video: pruiken maken bij De Nationale Opera

Het maken van pruiken is een precisiewerkje. Eerst maken we van alle zangers een hoofdafdruk. Daarmee gaan we aan de slag en zo creëren wij de perfecte, op maat gemaakte pruik. Alles is handwerk, van het vormen van de mal tot het knopen van de haren.

Pruiken maken bij De Nationale Opera

Pruiken maken bij De Nationale Opera

Video: de magie van schmink en plaksnorren

De wereld achter de schermen van Nationale Opera & Ballet is net zo magisch als de wereld op het toneel. Bekijk in deze video hoe onze grimeurs in zeventig minuten het hele Koor klaarmaken om het toneel op te gaan.

De magie van schmink en plaksnorren

Kap en Grime
Kap & Grime
© Yannick van Leeuwaarde
Kap&Grime