Geen dag hetzelfde

Afhankelijk van het kostuumontwerp en de casting, staan de medewerkers van de Kap- en grimeafdeling bij elke productie weer voor nieuwe uitdagingen. Door middel van make-up, pruiken en speciale effecten brengen zij de karakters in een opera- of balletproductie tot leven. Hun ambacht is zo divers dat het nooit verveelt.

Een kijkje bij kapper-grimeurs en pruikenmakers

Final touch
Haarlokken
Details
Onherkenbaar met die pruik
Foto's: Liza Kollau
Keuze te over
Bijna klaar
Nog even
Poederen
Pruiken
Keuze te over
Genoeg ruimte
Pruik
Kappen
Wenkbrauwen tekenen
Krullen zetten
Pruik fatsoeneren
Ook wat bandage aanleggen
Haartje voor haartje

“Hoe groter de metamorfose, des te leuker het is om te doen!”

Pim van der Wielen - 1ste kapper/grimeur 

Het ontwerp

Het ontwerp

Het werken aan een nieuwe productie begint altijd met een ontmoeting met de ontwerper van de productie. Samen kijken zij hoe de ontwerpen het beste uitgevoerd kunnen worden. Welke materialen passen het beste bij de visie van de ontwerper? Welke pruiken kunnen wij uit onze opslag halen en welke pruiken maken wij nieuw op het atelier, en met welk haar? Er wordt gezocht naar de juiste balans tussen artistieke en financiële overwegingen.

Kap & Grime

All day long

De afdeling Kap en Grime bruist van de activiteit. Door de dag heen werken de medewerkers in het atelier aan de pruiken en make-up voor nieuwe producties en reprises. ‘s Avonds - voorafgaand aan en tijdens de voorstelling - zorgen zij dat alle zangers, dansers en figuranten wat betreft haar en make-up klaargemaakt worden voor hun opkomst op het toneel.

Pruiken

Pruiken

Er zijn verschillende manieren om een precies passende pruik te maken. Een veelgebruikte manier is om een gipsafgietsel van iemands hoofd te maken. Dat vul je met schuim en dan heb je een pruikenblok waar je direct mee uit de voeten kan. Je kunt ook met tape en plastic de vorm van iemands hoofd precies namaken.

kap en grime

interview

Achter de schermen: kap en grime

Kap&Grime

's Avonds

Een uur voor aanvang van de voorstelling is het een drukte van belang in de gangen van de kleedkamers. Stuk voor stuk moeten talloze dansers en/of zangers, koorleden en figuranten zich melden in de stoelen van de Kap en Grime. Ze worden klaargemaakt door een kern van vaste medewerkers en freelancers. Eerst wordt de grime aangebracht en dan is het tijd voor de pruik. 

 

Video: pruiken maken bij De Nationale Opera

In deze video zie je hoe we pruiken maken bij De Nationale Opera. Wij nemen van alle zangers en dansers - met gips of met vershoudfolie - een hoofdafdruk. Hiermee gaan wij aan de slag en zo maken wij een mooie pruik, die precies op maat is. Het is een heel proces! Van het maken van de mal tot het implementeren van de haren.

Pruiken maken bij De Nationale Opera

Pruiken maken bij De Nationale Opera

Video: de magie van schmink en plaksnorren

De wereld achter de schermen van Nationale Opera & Ballet is net zo magisch als de wereld op het toneel. Bekijk in deze video hoe onze grimeurs in zeventig minuten het gehele koor van de opera klaarmaken om het toneel op te gaan.

De magie van schmink en plaksnorren

Kap en Grime
Ontmoet het hoofd
Annette Stiller
Annette Stiller
Hoofd Kap- en Grimeafdeling
Lees meer
Kap & Grime
© Yannick van Leeuwaarde
Kap&Grime