Annette Stiller
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Annette Stiller

Hoofd Kap- en Grimeafdeling

1.         Hoe en wanneer ben je bij NO&B in dienst gekomen (beschrijving scholing / loopbaan)?
Ik werk nu bijna dertien jaar bij NO&B en ben begonnen als kapper-grimeur. Daarvoor werkte ik vijf jaar met plezier bij het Düsseldorfer Schauspielhaus, maar ik voelde mij toch meer thuis in de wereld van muziektheater. Bovendien heb ik bij NO&B de mogelijkheid gekregen om mij steeds verder te ontwikkelen en inmiddels ben ik al drie jaar leidinggevende van de Kap- en Grimeafdeling.

2.         Wat maakt je ambacht/functie zo bijzonder binnen NO&B en wat maakt het voor jouzelf zo speciaal?
Wat mij vooral aanspreekt aan werken bij NO&B is het feit dat wij een 'stagione'-gezelschap zijn, wat inhoudt dat wij steeds met nieuwe artistieke teams en zangers samenwerken. Ook de afwisseling tussen de kunstvormen ballet en opera maakt werken in dit theater voor mij uiterst aantrekkelijk. Verder is de grote charme van onze ambacht de betrokkenheid vanaf het kostuumconcept tot aan de uitvoering op het toneel.

Op het atelier werken wij met zowel traditionele als nieuwe technieken. Als grimeur ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van het make-upconcept, maar ook voor de vlekkeloze voorbereiding van de zanger of danser op de voorstellingsdag. De grimekamer is een veilige en rustige plek voor dansers en zangers: grimeurs zorgen ervoor dat de artiesten zich in hun rol kunnen inleven en zich kunnen voorbereiden zodat zij op het hoogst mogelijke niveau kunnen presteren.

3.         Wat is je favoriete productie gezien vanuit jouw ambacht/functie? Welke speciale herinneringen heb je hieraan?
Ik kan niet zo goed kiezen, want ik heb de afgelopen jaren zoveel prachtige maar totaal verschillende producties binnen ons vakgebied meegemaakt, elk met hun eigen uitdagingen. Mijn favoriete operaproductie tot nu toe is Pique Dame, een zeer grote productie waar wij veel voorbereiding voor nodig hadden. De realisatie hiervan was zowel ambachtelijk en artistiek als logistiek een reusachtig en divers project. En de voorstelling zelf was een feest voor elke grimeur.       

Mijn favoriete balletproductie is Cinderella. Dit was mijn eerste voorstelling voor Het Nationale Ballet, waarvoor ik als eerste grimeur heb mogen samenwerken met de ontwerper: Julian Crouch. De herinnering aan deze intense productie, met veel wissels en talloze kleurrijke en traditioneel gekapte pruiken, zal mij voor altijd bijblijven!

Laatste update: 30-11-2022.