Groot, groter, grootst

Het in 1985 in gebruik genomen Decoratelier bevindt zich als enige afdeling van Nationale Opera & Ballet buiten het centrum, in Amsterdam-Zuidoost. Hier is in een grote loods alle ruimte voor het ontwikkelen, maken en opslaan van enorme decorstukken. Ook zijn er verschillende kantoren en is er een grote opslag voor kostuums en rekwisieten. Er werken hier veertig mensen in vaste dienst, maar het aantal werkplekken kan indien gewenst worden verdubbeld. Het Decoratelier beheert hiernaast ook vele eerdere decors die opgeslagen liggen in opslagloodsen elders in Nederland.

 

Tekeningen

De afdelingen

Onder dat ene dak van het Decoratelier zijn meerdere gespecialiseerde afdelingen gehuisvest waar het hele proces van ontwikkelen, maken en beheren van decors zich afspeelt. Het Decoratelier beschikt over een ontwerpafdeling, een tekenkamer, een constructiewerkplaats, een timmerwerkplaats, een schilderafdeling, een afdeling plastische vormgeving en afdelingen voor Logistiek, en Decor- en kostuumbeheer.

 

Kostuumopslag

Kostuumopslag

Een verkleedwinkel zoals je die nog niet eerder hebt gezien! In lange rijen hangen hier de kostuums aan haakjes aan het plafond en in de rekken. Per productie geordend - van Aïda tot en met Het Zwanenmeer. Als er echt niets meer bij past, gaat er wel eens wat in de verkoop. Daar is dan altijd erg veel belangstelling voor, aan originele outfits is hier immers geen gebrek.  

Decoratelier

Vele ambachten bij elkaar

Wat gebeurt er allemaal? Aan de hand van de resultaten uit de proefbouw en met behulp van een maquette, wordt er door timmerlieden, lassers en schilders hard gewerkt aan de uiteindelijke constructie. Welk decor er ook komt, voor elke productie geldt dat er aan de eisen van een logistiek huzarenstukje voldaan moet worden. Elk decor moet immers gemakkelijk op en af te bouwen zijn, alleen al voor het vervoer naar het theater, maar ook omdat het daar straks nog meerdere keren moet wijken voor een repetitie of andere voorstelling.

 

Thom de Wildt

interview

Achter de schermen: de constructiebankwerker en lasser

Schilderafdeling

Interview

Achter de schermen: de decorschilder

Video: de kunst van het schilderen

In het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet worden alle decors gebouwd. In deze video zie je hoe schilder Vanesse Kluge de stad Florence op een gigantisch doek tot leven wekt. Het proces nam meerdere weken in beslag.

De kunst van het schilderen

De kunst van het schilderen

Wist u dit?

Het grootste gedeelte van de decors van De Nationale Opera wordt opgeslagen in de Noordoostpolder, in een loods ter grootte van 12.000 vierkante meter?

In vogelvlucht door het Decoratelier

Decoratelier

Duurzaamheid

Het gebouw van het Decoratelier is eigendom van de stichting Nationale Opera & Ballet; deze organisatie heeft zich voorgenomen het gebouw op zo kort mogelijke termijn energieneutraal te gaan maken. Ook wat betreft de maakwijze van de decors probeert het Decoratelier in nauwe samenwerking met andere vooraanstaande opera-organisaties in Europa voortrekker te zijn van het ontwikkelen van duurzame decors.