Groot, groter, grootst

Het in 1985 in gebruik genomen Decoratelier zit als enige afdeling van Nationale Opera & Ballet buiten het centrum, in Amsterdam-Zuidoost. Hier is in een grote loods alle ruimte voor het ontwikkelen, maken en opslaan van enorme decorstukken. Ook zijn er kantoren en is er een grote opslag voor kostuums en rekwisieten. Er werken veertig mensen in vaste dienst, maar het aantal werkplekken kan worden verdubbeld als dat nodig is. Het Decoratelier beheert hiernaast ook veel eerder gemaakte decors, die opgeslagen liggen in loodsen elders in Nederland.

 

Tekeningen

De afdelingen

Het Decoratelier heeft meerdere gespecialiseerde afdelingen, waar het hele proces van ontwikkelen, maken en beheren van decors zich afspeelt. Zo is er een ontwerpafdeling, een tekenkamer, een constructiewerkplaats, een timmerwerkplaats, een schilderafdeling, een afdeling plastische vormgeving en afdelingen voor logistiek, en decor- en kostuumbeheer.

 

Kostuumopslag

Kostuumopslag

Een verkleedwinkel zoals je die nog niet eerder hebt gezien! In lange rijen hangen hier de kostuums aan haakjes aan het plafond en in de rekken. Per productie geordend, van Aïda tot Het Zwanenmeer. Als er echt niets meer bij past, gaat er weleens wat in de verkoop. Daar is dan altijd erg veel belangstelling voor, aan originele outfits is hier immers geen gebrek.  

Decoratelier

Vele ambachten bij elkaar

Het maken van een decor vraagt om verschillende disciplines. Zo worden er eerst tekeningen en een maquette gemaakt. Daarna wordt er door timmerlieden, lassers en schilders hard gewerkt aan de uiteindelijke constructie. Elk decor is een logistiek huzarenstukje: het moet immers gemakkelijk op en af te bouwen zijn. Niet alleen voor het vervoer naar het theater, maar ook omdat het daar nog meerdere keren moet wijken voor een repetitie of andere voorstelling.

 

Thom de Wildt

Interview

Achter de schermen: de constructiebankwerker en lasser

Schilderafdeling

Interview

Achter de schermen: de decorschilder

Video: de kunst van het schilderen

In het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet worden alle decors gebouwd. In deze video zie je hoe schilder Vanesse Kluge de stad Florence op een gigantisch doek tot leven wekt. Het proces nam meerdere weken in beslag.

De kunst van het schilderen

De kunst van het schilderen

Wist u dat...

... het grootste gedeelte van de decors van De Nationale Opera wordt opgeslagen in de Noordoostpolder, in een loods van 12.000 vierkante meter groot?

In vogelvlucht door het Decoratelier

Decoratelier

Duurzaamheid

Nationale Opera & Ballet wil het gebouw van haar Decoratelier in Amsterdam-Zuidoost zo energiezuinig mogelijk maken. Ook bij het maken van decors staat duurzaamheid centraal. Daarbij werkt NO&B nauw samen met andere vooraanstaande Europese operahuizen.