Jonna van den Berg
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Jonna van den Berg

Hoofd Audio, Video en Media

1. Hoe en wanneer ben je bij NO&B in dienst gekomen?

Ik ben in maart 2021 in dienst gekomen bij Nationale Opera & Ballet als AVM Producer. In deze tijd zaten we nog deels in lockdown, en daardoor lag de druk heel hoog op online content produceren. Ik ben toen aangenomen om de technische coördinatie daarvan te regelen. Daaraan voorafgaand heb ik acht jaar voornamelijk als freelancer in film- en tv-productie gewerkt, met name als productieleider en postproductie coördinator. In maart 2023 ben ik aangenomen als hoofd van de afdeling Audio, Video en Media.

 

2. Wat maakt jouw ambacht/functie zo bijzonder binnen NO&B en wat maakt het voor jouzelf zo speciaal?

De afdeling AVM was in eerste instantie voornamelijk een geluidsafdeling. Ondertussen is die veel groter geworden en hebben wij op verschillende gebieden van audio en video allemaal eigen kennis en techniek in huis gehaald. De variatie binnen de afdeling en de bijzondere kennis die iedereen in mijn team met zich meebrengt, zorgt voor een hele veelzijdige werkomgeving. Tegelijkertijd is wat wij doen qua werk soms heel onzichtbaar, omdat het niet allemaal om toneel draait. Het is voor mij de uitdaging om daar wat vaker het licht op te laten schijnen.

 

3. Wat is je favoriete productie gezien vanuit jouw ambacht/functie? Welke speciale herinneringen heb je hieraan?

Voor mij persoonlijk zal Don Giovanni altijd speciaal zijn. Dit is de eerste opera die ik ooit heb gezien toen ik in 2006 een snuffelstage deed bij Nationale Opera & Ballet, en de ouverture blijft een van mijn favorieten. Vanuit ambachtsperspectief heb ik hele goede herinneringen aan Tosca. Dit was een van mijn eerste voorstellingen waar alles bij kwam kijken – live ondersteuning in de zaal, een trailer en behind-the-scenes, maar ook multi-camera opnames voor DVD en ten slotte een live radio uitzending. Allemaal heel verschillende ambachten, waaruit duidelijk naar voren komt wat mijn afdeling allemaal kan.