Dorian

5 redenen om uit te kijken naar ... Dorian

17 april 2023

1. Mix van hiphop en ballet

Dorian is een productie van Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH Dance Collective. Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris bundelen hun krachten en presenteren een meeslepende mix van hiphop én ballet, waarin ze dansers uit verschillende disciplines op een bijzondere manier samenbrengen.

2. The Picture of Dorian Gray

Dorian is een bewerking van The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891. Deze roman gaat over het streven naar eeuwige jeugd – en je daarin volledig verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt, en dat in plaats daarvan juist zijn afbeelding op het schilderij ouder en lelijker wordt. In zijn extreme zucht naar schoonheid slaat hij echter helemaal door, met alle gevolgen van dien.

3. Thrillerachtige setting

Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar kiezen daarbij voor een thrillerachtige benadering. Het verhaal wordt in een excentrieke, eigentijdse setting geplaatst met een voorstelling vol suspense als resultaat.

4. Bijzondere vormgeving

Zowel het decor als de kostuums van Dorian zijn van de hand van de internationaal gevierde Nederlandse ontwerper Dieuweke van Reij, die zich liet inspireren door de underground- en nachtclubscene. Bij Nationale Opera & Ballet tekende Van Reij eerder al voor de prachtige kleurrijke decors en kostuums van Frida en Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde. Ook maakte ze ontwerpen voor onder meer het English National Ballet, Joffrey Ballet Chicago, Ballet Nacional de Cuba en verscheidene operagezelschappen.

5. Een nieuw muziekstuk

Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren al werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. In de grotere theaters zal Roukens’ nieuwe compositie live worden uitgevoerd door Het Balletorkest!

 

Dorian is te  zien van 11 tot en met 17 mei in Nationale Opera & Ballet en gaat daarna tot en met 16 juni op tournee door Nederland