Mark Kurmanbayev

Mark Kurmanbayev

Bas

Bas Mark Kurmanbayev werd geboren in Kazachstan en woonde een groot deel van zijn leven in Servië. Hier trad hij al regelmatig op met het Filharmonisch Orkest van Belgrado. Daarna verhuisde hij naar Oostenrijk, waar hij studeerde bij de beroemde dramatische sopraan Elena Pankratova. Ook kreeg hij les van Grace Bumbry, Barbara Frittoli, Freddie de Tommaso en Sergei Leiferkus.

In december 2021 maakte Mark zijn debuut in Ravels L’enfant et les Sortilèges tijdens de World Opera Workshop. Onlangs debuteerde hij als Naroemov in Tsjaikovski’s Pique Dame in Baden-Baden, waar hij werkte met Kirill Petrenko en de Berliner Philharmoniker. Ook werkte hij al onder meer met dirigenten Dmitry Korchak en Liubof Orfenova.

Bij De Nationale Opera was Mark eerder al te zien in de wereldpremière van Animal Farm. Vanaf seizoen 2023/2024 zal hij hier vaker te zien zijn, als lid van De Nationale Opera Studio: “Het is een grote eer om komend seizoen belangrijke debuten te mogen maken en om samen te werken met de beste artiesten ter wereld – dirigenten, regisseurs en internationale operasterren. Zo hoop ik veel van mijn skills verder te kunnen ontwikkelen, van taal- tot zangtechnische vaardigheden. Dat ik dat ook nog eens mag doen in een van de beste opera- en ballethuizen ter wereld, voelt heel erg bijzonder.”

Als lid van De Nationale Opera Studio zong hij dit seizoen al de rollen van Joe in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (2023), Erster Priester/Zweiter geharnischter Mann in Die Zauberflöte (2023), Bass in The Four Note Opera (2024) en Sir Gualtiero Raleigh in Roberto Devereux (2024).

Laatste update: 22-04-2024