Speeldata

3-19 mei 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:45, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf € 30

Il trittico

Puccini’s drie gezichten

Giacomo Puccini componeerde zijn Il trittico als een drieluik van eenakters waarin achtereenvolgens de huivering, het verdriet en de bulderlach opgeroepen worden. De drie korte opera’s worden nu voor het eerst samen uitgevoerd bij De Nationale Opera en vormen de bekroning van de driejarige Puccini-reeks van dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky.

Foto: Marta Syrko

Puccini’s drie gezichten

De drie eenakters verschillen onderling sterk van karakter, setting en verhaalstof, maar hebben een belangrijke gemene deler: de dood. In Il tabarro (De mantel) heeft een ongelukkig schippersechtpaar hun enige kind verloren en is daardoor, met fatale gevolgen, van elkaar verwijderd geraakt. In Suor Angelica is de hoofdpersoon na een buitenechtelijke zwangerschap naar een klooster verbannen, en hoort daar zeven jaar later dat haar zoontje is overleden. In wanhoop pleegt ze zelfmoord, en wordt daarvoor in een stervensvisioen vergeven door de maagd Maria. In Gianni Schicchi sterft een rijke oude man, waarna zijn inhalige familieleden met behulp van de sluwe boer Schicchi de erfenis naar hun hand willen zetten.

 

Puccini-jaar met grootse artiesten

In 2024 is het precies honderd jaar geleden dat Giacomo Puccini, bekend om zijn scherpe theatrale instinct en sterke emotionele zeggingskracht, op 66-jarige leeftijd stierf. In dit ‘Puccini-jaar’ presenteert De Nationale Opera daarom het meest veelzijdige werk van de Italiaanse componist, die zich met Il trittico een grootmeester toont in maar liefst drie verschillende genres.

Bariton Michael Volle, die wereldwijd furore maakt als Wotan (Der Ring des Nibelungen), Falstaff (in Verdi’s gelijknamige opera) en Scarpia (Tosca), maakt tegelijkertijd zijn DNO-debuut én twee roldebuten. Als Michele (Il tabarro) en Gianni Schicchi zal hij zich van twee totaal verschillende kanten laten zien: als gekweld verimo-personage en als sluwe komediant. De rol van Suor Angelica, wier lijden niemand onberoerd laat, wordt vertolkt door sopraan Elena Stikhina, die bij DNO eerder een glansrijke invulling gaf aan de titelrol in Madama Butterfly.

Draag bij aan deze Green Deal-productie

Draag bij aan deze Green Deal-productie

We maken deze voorstelling zo duurzaam mogelijk

We vinden het belangrijk om op een duurzame manier kunst te creëren, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de magie op ons toneel. Daarom kijken we goed hoe we onze voorstellingen duurzamer kunnen produceren. Eén uitkomst daarvan is onze Green Deal – een richtlijn waarmee de milieu-impact van producties kan worden verminderd.

Deze voorstelling wordt als een van de eersten in een reeks volgens de Green Deal geproduceerd; we leren van alles wat we doen en passen daar onze manier van werken op aan voor het volgende seizoen.

Om de onvermijdelijke emissies van deze voorstelling te compenseren werkt Nationale Opera & Ballet samen met Trees for All; een CBF erkend goed doel. Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden.

Bezoekers van deze voorstelling kunnen een extra bijdrage leveren aan twee duurzame bosprojecten: een nieuw leembos in het Brabantse Groene Woud en het herstel van het tropisch bos en leefgebied van de orang-oetan in Borneo.

 

Draag bij aan duurzame bossen

Ook u kunt bijdragen aan deze duurzame bosprojecten. Wanneer u online een ticket koopt voor Il trittico  kunt u in het betalingsproces een extra bedrag toevoegen. Uw bijdrage gaat rechtstreeks naar Trees for All.

Voorstellingsinformatie

Gezongen in het Italiaans

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie  Barrie Kosky
Decor  Rebecca Ringst
Kostuums  Victoria Behr
Licht  Joachim Klein

Il tabarro

Libretto  Giuseppe Adami

Michele  Michael Volle
Luigi  Joshua Guerrero
Tinca  Mark Omvlee
Talpa  Sam Carl
Giorgetta  Leah Hawkins
La Frugola  Raehann Bryce-Davis
Un venditore di canzonette / Un amante  Salvador Villanueva*

Suor Angelica

Libretto  Giovacchino Forzano

Suor Angelica  Elena Stikhina
La zia Principessa  Raehann Bryce-Davis
La Badessa  Helena Rasker
La suora Zelatrice  Polly Leech
La maestra delle novizie  Eva Kroon
Suor Genovieffa  Juliana Grigoryan
Suor Osmina  Inna Demenkova
Suor Dolcina  Sophia Hunt*
La suora infermiera  Martina Myskohlid*

Gianni Schicchi

Libretto  Giovacchino Forzano

Gianni Schicchi  Michael Volle
Lauretta  Juliana Grigoryan
Zita  Helena Rasker
Rinuccio  Joshua Guerrero
Gherardo  Mark Omvlee
Betto di Signa  Sam Carl
Simone  Scott Wilde
La Ciesca  Polly Leech
Nella  Inna Demenkova
Marco  Georgiy Derbas-Richter*
Guccio  Mark Kurmanbayev*

* De Nationale Opera Studio

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)
Kinderkoordirigent  Anaïs de la Morandais

Nederlands Philharmonisch Orkest

Hoogtepunt van de Puccini-reeks van Lorenzo Viotti en Barrie Kosky

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Rang 1 € 176,00 € 161,00
Rang 2 € 151,00 € 133,00
Rang 3 € 120,00 € 103,00
Rang 4 € 95,00 € 85,00
Rang 5 € 64,00 € 56,00
Rang 6 € 30,00 € 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim dertig jaar zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De orkesten worden gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest.

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Naast de programma’s met chef-dirigent Lorenzo Viotti en Gordan Nicolić (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met zowel internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten als met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici.

Op talloze podia brengen de orkesten via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met de gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staan beide orkesten midden in de samenleving, om zo klassieke muziek bereikbaar te maken voor iedereen die ervoor openstaat.

In seizoen 2023/2024 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Aufstieg und Fall der Stadt MahagonnyLohengrin, Il trittico en Oedipus Rex / Antigone. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Die Zauberflöte en Roberto Devereux.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Il trittico door: nnb
Plaats: Souterrain

Puccini-reeks: lees en beluister meer
Barrie Kosky

Barrie Kosky over Tosca: 'geconcentreerd psychodrama tussen drie personages'

Lees meer
Luciano Pavarotti

‘Nessun dorma’: van operapodium tot voetbalstadion

Lees meer

Partners De Nationale Opera Studio

anderen bekeken ook

NIEUWE
PRODUCTIE

Lohengrin
Opera
Lohengrin
11 nov-3 dec 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Hoe onvoorwaardelijk kan de liefde zijn? En hoe blind vertrouwen? Die vragen worden in...

info & tickets

REPRISE

La traviata
Opera
La traviata
27 jan-18 feb 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Met La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het verhaal van een terminaal zieke...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Fidelio
Opera
Fidelio
5-29 jun 2024 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama...

info & tickets