Il trittico campagnebeeld
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar … Il trittico

2 mei 2024

1. Drie Puccini-opera’s op één avond

In 2024 is het precies honderd jaar geleden dat Giacomo Puccini, bekend om zijn scherpe theatrale instinct en sterke emotionele zeggingskracht, op 66-jarige leeftijd stierf. In dit ‘Puccini-jaar’ presenteert De Nationale Opera daarom het meest veelzijdige werk van de Italiaanse componist: Il trittico, een opera-avond die bestaat uit drie onderling radicaal verschillende eenakters. Met Il tabarro schreef Puccini een bloedstollende thriller, met Suor Angelica een hartverscheurende tranentrekker en met Gianni Schicchi een van de scherpste operakomedies aller tijden.

2. Sluitstuk van de Puccini-reeks

Na drie seizoenen sluiten chef-dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Barrie Kosky hun driedelige Puccini-reeks af. Ze delen een grote liefde voor de opera’s van de Italiaanse componist, die ze graag met een frisse blik benaderen. Hun Tosca (2022) werd door het Parool bestempeld als “een theatrale, orkestrale en vocale triomf”. Over Turandot (2023) schreef het NRC: “De wow-factor van deze voorstelling is om nooit te vergeten”.

3. Sterrencast

Il trittico vraagt om een uitzonderlijke zangerscast. Met Elena Stikhina in de rol van Suor Angelica heeft De Nationale Opera een sopraan van absolute wereldklasse geëngageerd, die niemand onberoerd zal laten. Naast haar schitteren bariton Daniel Luis de Vicente, mezzosopraan Raehann Bryce-Davis, tenor Joshua Guerrero en sopraan Leah Hawkins. Met sopraan Inna Demenkova als (onder meer) Gianni Schicchi’s dochter Lauretta is daarnaast de jongste generatie operazangers vertegenwoordigd: nog maar recent rondde Inna haar tweejarige traject als jong talent bij De Nationale Opera Studio af.

4. Een driegangenmenu

Voor regisseur Barrie Kosky hebben de drie opera’s van Il trittico niets met elkaar te maken, en tegelijkertijd álles. Hij zoekt in zijn regie niet naar een totaalconcept om de opera’s te verbinden, maar benadert iedere eenakter als een wereld op zich: “Ik benader Il trittico het liefst als een driegangenmenu, samengesteld en bereid door Puccini als chef-kok. Iedere gang biedt iets anders, een totaal nieuw smaakpalet dat op zichzelf staat. Uiteindelijk is het de opeenvolging van die verschillende individuele gangen die de avond als geheel maakt.”

5. Van licht naar donker

Voor Il trittico werkte Barrie Kosky samen met Rebecca Ringst, die voor De Nationale Opera eerder de decors voor Die ersten Menschen (2021), Giulio Cesare (2022) en Agrippina (2023) ontwierp. Eenvoud was bij hun samenwerking het sleutelwoord, aldus Barrie Kosky: “Als er iets is dat de drie werken verbindt in mijn regie, is het de vormgeving en de esthetiek. Het decor is in alle drie de opera’s eenvoudig. We suggereren met simpele middelen locaties, en laten alle ruimte voor de gevoelens en ontwikkeling van de personages.”

Il trittico is van 3 t/m 19 mei 2024 te zien in Nationale Opera & Ballet