Lorenzo Viotti
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Lorenzo Viotti

Chef-dirigent

Lorenzo Viotti is sinds september 2021 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De jonge Frans-Zwitserse dirigent is een van de rijzende sterren in de wereld van opera en het symfonische repertoire. In 2017 werd hij uitgeroepen tot ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards. Hij dirigeerde aan de operahuizen van onder meer Zürich, Frankfurt, Hamburg, Wenen, Parijs en Milaan. Bij De Nationale Opera dirigeerde hij eerder de double bill Cavalleria rusticana / Pagliacci, Der Zwerg, Missa in tempore belli, Tosca, Turandot, Der Rosenkavalier en Lohengrin.

Hij heeft verschillende grote dirigentenconcoursen op zijn naam staan, met als hoogtepunt de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele in 2015. Ook won hij de 11de International Conducting Competition van de Orquestra de Cadaqués en de Conducting Competition van de MDR Symphony Orchestra. In 2019 behaalde hij de Österreichischer Musiktheaterpreis in de categorie 'Beste muzikale leiding'.

Verschillende grote orkesten hebben al onder zijn leiding gestaan, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic in Manchester, Royal Liverpool Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchester, Tokyo Symphony Orchestra, Orchestre National de France Paris, Bamberg Symphony Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Göteborgs Symfoniker, Danish National Radio Symphony Orchestra, Camerata Salzburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Staatskapelle Dresden, Gustav Mahler Youth Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra London, Filarmonica della Scala Orchestra, Staatskapelle  Berlin en het Gulbenkian Orchestra in Lissabon. Van dit laatste orkest was Viotti hoofddirigent voor drie jaar tot augustus 2021, een rol die hij succesvol invulde door met speciale producties nieuw publiek aan te trekken. De debuten van Viotti als jonge dirigent bij het Cleveland Orchestra en de Orchestre Symphonique de Montréal, worden geprezen door zowel publiek als critici.

In januari 2020 verving hij Emmanuel Krivine om het Orchestre National de France te leiden tijdens een concertreeks in Wenen en Bratislava. Eind februari 2020 dirigeerde Viotti ook voor het eerst de Berliner Philharmoniker met concerten in Berlijn en Baden-Baden. Zijn debuut met Bavarian Radio Symphony Orchestra dat gepland stond voor dit jaar moest worden uitgesteld omwille van de COVID-19 pandemie.

Muzikale familie
Lorenzo Viotti komt uit een Frans-Italiaanse, muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in dirigeren bij Georg Mark in Wenen, waar hij tegelijkertijd optrad als percussionist in verschillende toporkesten zoals de Wiener Philharmoniker. Hij zette zijn dirigentenopleiding voort bij Nicolás Pasquet aan de Franz Liszt Conservatory in Weimar. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent is geweest, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de meeste orkestleden verschilt Lorenzo behoorlijk van zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Dubbelrol
Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. Lorenzo Viotti volgt Marc Albrecht op die in seizoen 2019-2020 na tien jaar afscheid nam van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera.

  • Lorenzo Viotti dirigeert bij De Nationale Opera tijdens seizoen 2024 - 2025 Die Fledermaus en Peter Grimes, beide met het Nederlands Philharmonisch Orkest

 

 

Laatste update: 08-04-2024