Lorenzo Viotti
Milagro Elstak

Lorenzo Viotti

Chef-dirigent

Lorenzo Viotti is met ingang van seizoen 2021-2022 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. De dirigent met een Zwitserse en Franse nationaliteit neemt het stokje over van Marc Albrecht. 

In 2018 maakte Viotti zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, hij dirigeerde toen Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam. Ook als operadirigent heeft Lorenzo Viotti inmiddels naam gemaakt. Hij heeft enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards.

Grote orkesten hebben onder zijn leiding gestaan, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic in Manchester, Royal Liverpool Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Munich Philharmonic Orchestra, Staatskapelle Dresden, Wiener Symphoniker, Gustav Mahler Youth Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra in Londen, Staatskapelle Berlin, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra en de Filarmonica della Scala. Momenteel is hij chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon.

Veelgevraagd opera-dirigent

Viotti dirigeerde operatitels als Rigoletto, Werther, ToscaCarmen en La bohème bij internationale operahuizen als Staatsoper Stuttgart, Semperoper Dresden, Oper Frankfurt, Teatro alla Scala, Opéra national de Paris en The Metropolitan Opera. 

Bij De Nationale Opera zal hij in zijn eerste officiële seizoen opera’s van Verdi en Puccini dirigeren en in de periode daarna ook titels uit onder andere het Duitse romantische repertoire. Hij maakt in september 2019 vervroegd zijn DNO-debuut als vervanger van Sir Mark Elder in de double bill PagliacciCavalleria rusticana

Prijzen

Lorenzo Viotti heeft verschillende prijzen op zijn naam staan, waaronder:

  • De eerste prijs bij de Cadaqués Orchestra International Conducting Competition( 2012)

  • De Nestlé Young Conductors Award bij de Salzburger Festspiele. (2015)

  • De eerste prijs bij de dirigentenwedstrijd van het MDR Sinfonieorchester. (2016)

  • De "nieuwkomer van het jaar" bij de International Opera Awards. (2017)

  • De Österreichischer Musiktheaterpreis in de categorie 'Beste muzikale leiding. (2019)

Muzikale familie

Lorenzo Viotti komt uit een muzikale familie. Hij studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap. Hij volgde lessen in dirigeren bij Georg Mark in Wenen en Nicolás Pasquet in Weimar. Viotti is regelmatig te gast bij orkesten waar zijn vader dirigent is geweest, zo ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zijn vader in 1996 en 1999 op de bok stond. Volgens de meeste orkestleden is Lorenzo behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

Dubbelrol

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. Lorenzo Viotti volgt Marc Albrecht op. Na 10 jaar neemt Marc Albrecht in seizoen 2019-2020 afscheid van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera.

 

Lees meer over Lorenzo Viotti in een van de volgende artikelen:

Of volg zijn Instagram account.