Ruth Willemse
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Ruth Willemse

Alt

Ruth Willemse groeide op in een muzikaal gezin waar veel gezongen werd. In haar kindertijd ervaarde zij “God” door muziek en samenzang in de kerk, die zij inmiddels heeft verruild voor het operapodium, waar het deel uitmaken van de muziek nog steeds een metafysische ervaring kan zijn.

Ruth begon in 2005 met klassieke zang aan het Conservatorium van Amsterdam terwijl zij haar master Muziekwetenschap aan de UvA afrondde met een scriptie en praktijkonderzoek over de overdracht van emotie in vocale klassieke muziek. In 2013 behaalde zij haar master Zang aan het Prins Claus Conservatorium.

Ruth is regelmatig te horen in liedrecitals; zij vormt een duo met pianist Vital Stahievitch met wie zij in 2018 liederen van Mahler, Elgar en Wagner opnam, uitgebracht bij ETCETERA-Records. Op festivals als het Grachtenfestival en het Peter de Grote Festival was zij te horen in opera’s en liedrecitals. Op het concertpodium vertolkte Ruth mezzo- of altpartijen zoals bijvoorbeeld de Matthäus-Passion, de Messiah, het Requiem van Mozart, de Harmoniemesse van Haydn, het Oratorio de Noël van Saïnt-Saëns, Sea pictures van Elgar en de Rückert-Lieder van Mahler.

In 2015 debuteerde ze bij De Nationale Opera als Maddalena in Reimsreisje (een kindervoorstelling naar Il Viaggio a Reims). In 2016 was haar debuut in de NTR Matinee als Madre di Cio-Cio-San in Madama Butterfly van Puccini. Bij de Nederlandse Reisopera zong Ruth diverse rollen zoals Kate Pinkerton in Madama Butterfly, Berta in Rossini’s Il Barbiere di Siviglia en Old Lady in een pocket versie van Bernsteins Candide. Zij vertolke diverse andere operarollen bij andere gezelschappen of op festivals waarvan de meest recente in 2022 Petrovna (buurvrouw) in Mavra van Stravinsky met het Nederlands Blazersensemble.