Caroline Cartens
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Caroline Cartens

Sopraan

Toen de zevenjarige Caroline Cartens op haar eerste repetitie van kinderkoor Cantarella kwam, sprak ze tegen dirigent Harrie Spronken: “Ik ben Caroline en ik word later operazangeres”. Via de voorbereidende klas op het Conservatorium Maastricht, de bachelor aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, de master aan de Dutch National Opera Academy en de CNIPAL-operastudio in Marseille belandde ze inderdaad op het operapodium.

Caroline zong op podia in binnen- en buitenland een zeer divers repertoire. Van rollen als Violetta (La traviata), Donna Anna (Don Giovanni) en Lauretta (Gianni Schicchi), tot wereldpremières van componisten als Huba de Graaff, Holly Harrison en Seung-Ah Oh. Ze won prijzen op het InterProvinciaal MuziekConcours en het Concours International d’Opera de Marseille.

Na een aantal jaren als solist gewerkt te hebben, besloot ze met de komst van haar kinderen meer stabiliteit te zoeken en auditeerde ze voor het Koor van de Nationale Opera. Sinds 2012 zingt ze als freelancer in het Koor.

Opera zingen is niet het enige dat Cartens doet. Naast haar freelance operapraktijk is ze een van de oprichters van het Platform voor Freelance Musici, dat strijdt voor een duurzame muziekpraktijk in Nederland. Ook is zij secretaris van de Creatieve Coalitie, een koepel van 45 organisaties en vakbonden die opkomen voor de belangen van werkenden in de kunsten. Daarnaast studeert ze Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden.