Speeldata

5-29 jun 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 30

Fidelio

Liefde, revolutie en vrijheid

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama. Beethovens enige opera Fidelio is het allemaal. Talrijke kwalificaties en interpretaties omhullen het werk met mysterie, maar tonen vooral aan dat het een uniek stuk muziektheater is waarin de hoop op een rechtvaardige, vrije en humane toekomst tot uitdrukking komt. 

De regie is in handen van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak. Zijn symbolenrijke beeldtaal sluit aan bij die van grote filmmakers als Andrej Tarkovsky en Ingmar Bergman. Op eigenzinnige wijze zoekt Zholdak naar de diepere lagen van het algemeen menselijke drama van Fidelio.

Foto: Marta Syrko

Liefde, revolutie en vrijheid

Fidelio is Leonore. Zij heeft zich, als man verkleed en onder een nieuwe naam, in een avontuur gestort om haar geliefde Florestan te bevrijden uit het diepste duister van de kerkers van Pizzaro. Diens tirannieke geweld,machtsmisbruik en onmenselijk handelen maken hem tot een van de meest verachtelijke figuren uit de operageschiedenis. De strijd die Fidelio moet leveren is er dan ook een op leven en dood. Tegen de achtergrond van een corrupte wereld, bloeit door de liefde de hoop.

Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal uit de tijd van de Franse Revolutie, schreef Beethoven een meesterwerk waarin de personages uitstijgen boven het banale. Het symfonische, doorleefde, soms zelfs religieuze karakter van zijn muziek geeft aan het verhaal een geladenheid waarin emotionaliteit en grote ideeën elkaar ontmoeten. 

Aangrijpende lezing

Onder leiding van de vermaarde Colombiaans-Oostenrijkse dirigent Andrés Orozco-Estrada staat het Koninklijk Concertgebouworkest garant voor een aangrijpende lezing van Beethovens enige opera. De dramatisch en vocaal veelzijdige rol van Leonore wordt vertolkt door de glansrijke sopraan Jacquelyn Wagner. In de rol van haar geliefde, de revolutionair Florestan, horen we de internationaal gewaardeerde heldentenor Eric Cutler.

Voorstellingsinformatie

Opera in twee bedrijven
Gezongen in het Duits

Libretto  Joseph Sonnleithner

Muzikale leiding  Andrés Orozco Estrada
Regie, decor en licht  Andriy Zholdak
Kostuums  Andriy Zholdak en Simon Machabeli
Decor Andriy Zholdak en Daniel Zholdak
Video ontwerp Etienne Guiol
Video realisatie Malo Lacroix
Dramaturgie  Luc Joosten 

Don Fernando  n.n.b.
Florestan  Eric Cutler
Rocco James Creswell
Don Pizarro  Nicholas Brownlee
Leonore  Jacquelyn Wagner
Marzelline  Anna El-Khashem
Jaquino  Linard Vrielink

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Koninklijk Concertgebouworkest

Coproductie met Grand Théâtre de Genève
In het kader van het Holland Festival

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens meesterwerk

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

  Standaard CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar
Rang 1 € 176,00 € 161,00
Rang 2 € 151,00 € 133,00
Rang 3 € 120,00 € 103,00
Rang 4 € 95,00 € 85,00
Rang 5 € 64,00 € 56,00
Rang 6 € 30,00 € 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Andriy Zholdak
Foto: Vladimir Lupovskoy

Regisseur Andriy Zholdak over Beethoven en Fidelio

Koninklijk Concertgebouworkest

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in Het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streaming, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s. 

Foto: Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het  Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op; in Concertgebouworkest Young komen talenten van 14 t/m 17 jaar uit heel Europa samen. Met De Nationale Opera bestaat  een lange samenwerking. Dit seizoen is het orkest te horen in de nieuwe productie The Shell Trial en in Fidelio.

Inleiding 

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Fidelio door: nnb
Plaats: Souterrain

Emoties en grote ideeën ontmoeten elkaar in symfonische, doorleefde en soms zelfs religieus geladen muziek

anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

The Shell Trial campagnebeeld
Opera
The Shell Trial
16-21 mrt 2024 | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Roberto Devereux campagnebeeld met Oper Awards logo
Opera
Roberto Devereux
18 apr-6 mei 2024 | 7 performances
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Il trittico campagnebeeld oper awards logo
Opera
Il trittico
3-19 mei 2024 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Giacomo Puccini componeerde zijn Il trittico als een drieluik van eenakters waarin...

info & tickets