Speeldata

5-29 juni 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:00, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 30

Fidelio

Liefde, revolutie en vrijheid

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lofzang op de liefdestrouw, utopisch drama. Beethovens enige opera Fidelio is het allemaal. Talrijke kwalificaties en interpretaties omhullen het werk met mysterie, maar tonen vooral aan dat het een uniek stuk muziektheater is waarin de hoop op een rechtvaardige, vrije en humane toekomst tot uitdrukking komt. 

De regie is in handen van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak. Zijn symbolenrijke beeldtaal sluit aan bij die van grote filmmakers als Andrej Tarkovsky en Ingmar Bergman. Op eigenzinnige wijze zoekt Zholdak naar de diepere lagen van het algemeen menselijke drama van Fidelio. Die diepere lagen zijn soms lastig te volgen. Om ervoor te zorgen dat bezoekers beter begrijpen wat ze op het toneel zullen zien, raden we aan om de informatiepagina te lezen.

Foto: Marta Syrko

Liefde, revolutie en vrijheid

Fidelio is Leonore. Zij stort zich in een avontuur om haar geliefde Florestan te bevrijden uit het diepste duister van de kerkers van Pizzaro. Diens tirannieke geweld,machtsmisbruik en onmenselijk handelen maken hem tot een van de meest verachtelijke figuren uit de operageschiedenis. De strijd die Fidelio moet leveren is er dan ook een op leven en dood. Tegen de achtergrond van een corrupte wereld, bloeit door de liefde de hoop.

Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal uit de tijd van de Franse Revolutie, schreef Beethoven een meesterwerk waarin de personages uitstijgen boven het banale. Het symfonische, doorleefde, soms zelfs religieuze karakter van zijn muziek geeft aan het verhaal een geladenheid waarin emotionaliteit en grote ideeën elkaar ontmoeten. 

Aangrijpende lezing

Onder leiding van de vermaarde Colombiaans-Oostenrijkse dirigent Andrés Orozco-Estrada staat het Koninklijk Concertgebouworkest garant voor een aangrijpende lezing van Beethovens enige opera. De dramatisch en vocaal veelzijdige rol van Leonore wordt vertolkt door de glansrijke sopraan Jacquelyn Wagner. In de rol van haar geliefde, de revolutionair Florestan, horen we de internationaal gewaardeerde heldentenor Eric Cutler.

Fidelio volgens Andriy Zholdak

Een Fidelio zoals je die niet eerder zag. In de versie van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak gaat Beethovens opera over een strijd tussen goede en kwade krachten. Daarbij gebruikt hij symbolen, videoprojecties en gesproken teksten.

Voorstellingsinformatie

De versie waarvoor gekozen werd voor deze productie van Fidelio is grotendeels gebaseerd op de versie van Gustav Mahler uit 1904. Dat wil zeggen dat de Rocco-aria niet gespeeld wordt, maar dat voor de finale van het tweede bedrijf de Leonore 3 ouverture te horen is. U hoort tijdens een van de scènewissels ook een fragment van de Marche Funebre uit de Symfonie nr. 3 (Eroica).

Opera in twee bedrijven
Gezongen in het Duits

Libretto  Joseph Sonnleithner

Muzikale leiding  Andrés Orozco Estrada
Regie, decor en licht  Andriy Zholdak
Kostuums  Andriy Zholdak en Simon Machabeli
Decor  Andriy Zholdak en Daniel Zholdak
Video ontwerp  Etienne Guiol
Associate video ontwerp Malo Lacroix
Geluidsontwerp Juan Verdaguer
Dramaturgie  Luc Joosten 

Don Fernando  Mark Kurmanbayev*
Florestan  Eric Cutler
Rocco  James Creswell
Don Pizarro  Nicholas Brownlee
Leonore  Jacquelyn Wagner
Marzelline  Anna El-Khashem
Jaquino  Linard Vrielink
Erster Gefangener  Stefan Kennedy
Zweiter Gefangener  Peter Arink

 * De Nationale Opera Studio

Koor van De Nationale Opera
Instudering  Edward Ananian-Cooper

Koninklijk Concertgebouworkest

In het kader van het Holland Festival

Online programmaboek

Naast het gedrukte programmaboek bieden wij ook online programma-informatie aan bij deze voorstelling. In het online programmaboek krijgt u een kijkje achter de schermen door middel van verdiepende verhalen, artikelen en interviews met de makers en cast.

5 redenen om uit te kijken naar… Fidelio

Prijsinformatie

Bekijk de prijsinformatie per rang via onderstaande link. Jongeren t/m 35 jaar kunnen voor slechts € 25,00 (incl. boekingskosten) naar deze voorstelling, ongeacht welke rang er wordt besteld.

Prijsinformatie

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas

Jongeren t/m 35 jaar

Rang 1

€ 176,00

€ 161,00

€ 23,00

Rang 2

€ 151,00

€ 133,00

€ 23,00

Rang 3

€ 120,00

€ 103,00

€ 23,00

Rang 4

€ 95,00

€ 85,00

€ 23,00

Rang 5

€ 64,00

€ 56,00

€ 23,00

Rang 6

€ 30,00

€ 24,00

€ 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Prijzen zijn exclusief € 2,00 boekingskosten per kaart.

Studentenkorting en Student Alert
Studenten kunnen extra goedkoop naar voorstellingen in Nationale Opera & Ballet. Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, dan kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur met studentenkorting online een kaartje gekocht worden voor slechts € 19 (inclusief boekingskosten). Zorg er wel voor dat je je collegekaart of inschrijfbewijs aan de deur kunt laten zien.

Voor sommige voorstellingen geven we studenten al eerder de mogelijkheid om te boeken met studentenkorting. Wil je op de hoogte blijven van onze studentenaanbiedingen? Meld je aan voor de Student Alert en ontvang het laatste nieuws over aanbiedingen in je mailbox.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Fragment - Fidelio

lichtgevende ringen met zangers ertussen
Andriy Zholdak

Regisseur Andriy Zholdak in gesprek met dramaturg Luc Joosten

Man voor spiegel naast een brandend bed
Scènebeeld Fidelio - DNO 2024 | Foto's: Monika Rittershaus
Zanger tegenover reuzegrote gloeilamp
Man met slang en twee slachtoffers van de slang op de grond
man met wolvenmasker vastgeklampt door vampierachtige vrouw
Zwarte engel met vrouw
Fidelio lichtgevende ringen met zangers
Fidelio
Fidelio
Fidelio
Opera in het park

Opera in het park - Holland Festival - gratis

Tijdens het Holland Festival is er elk jaar een opera uit het programma ook op een groot scherm buiten in het park te zien. Het gratis toegankelijke Opera in het park bestaat deze editie uit de opera Fidelio van componist Ludwig van Beethoven op zondag 16 juni.

 

Theater Perdu

Opera in analyse

Een verdiepend programma (only in Dutch) op zondag 23 juni om 11.00

Het werk aan Fidelio bezorgde Beethoven hoofdbrekens. Maar wat geeft dit stuk ons te denken? Breukvlakken en De Nationale Opera duiken samen in Fidelio Welke thema’s snijdt de opera aan en wat gebeurt er als we met een psychoanalytische blik naar het werk kijken?

Koninklijk Concertgebouworkest

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de wereldtop. Sinds de oprichting in 1888 werkt het met de meest vooraanstaande dirigenten en solisten. Klaus Mäkelä is artistiek partner en begint in 2027 als chef-dirigent. Het orkest geeft jaarlijks zo’n tachtig concerten in Het Concertgebouw en veertig op andere belangrijke podia. Daarnaast bereikt het muziekliefhebbers wereldwijd met video’s, streaming, radio- en tv-uitzendingen en cd’s en dvd’s. 

Foto: Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het  Concertgebouworkest leidt talentvolle jonge musici op; in Concertgebouworkest Young komen talenten van 14 t/m 17 jaar uit heel Europa samen. Met De Nationale Opera bestaat  een lange samenwerking. Dit seizoen is het orkest te horen in de nieuwe productie The Shell Trial en in Fidelio.

Podcast

Inleiding 

Drie kwartier voor aanvang van deze voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen worden gegeven in het Nederlands. Ze zijn gratis en zonder reservering toegankelijk op vertoon van uw kaart voor de voorstelling.

Inleiding Fidelio door: Hein van Eekert
Plaats: Souterrain

Holland Festival Logo

Over Holland Festival

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2024 zijn 77-jarig bestaan.

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Partners De Nationale Opera Studio