Speeldata

23 april - 10 mei 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 28

Die Frau ohne Schatten

De zoektocht naar diep geluk

Met Die Frau ohne Schatten creëerden componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal een gelaagd sprookje over twee koppels op zoek naar betekenisgeving en nieuw leven in een kille en onvruchtbare wereld.

De zoektocht naar diep geluk

De Keizerin, die afkomstig is uit de geestenwereld, moet een schaduw zien te verwerven voordat haar menselijke geliefde, De Keizer, versteent. Aangemoedigd door haar Voedster (Die Amme) probeert ze de schaduw van De Verfster (Die Färberin) te verkrijgen. Voor De Keizerin en De Verfster is dit het begin van een bijzondere tocht op zoek naar het vervullen van hun verlangen.

Toen Marc Albrecht in 2008 Die Frau ohne Schatten dirigeerde, leidde dat tot zijn aanstelling als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Bij zijn afscheid in 2020 had hij de cirkel rond willen maken met dezelfde titel. Door de pandemie moesten deze plannen uitgesteld worden, maar nu is het eindelijk zover.

Katie Mitchell

De prijswinnende toneel- en operaregisseur Katie Mitchell is een factor van betekenis in de internationale operawereld en staat bekend om haar fijne antenne voor maatschappelijke misstanden en ongelijkheid. Ze maakte bij De Nationale Opera eerder diepe indruk met haar rauw-realistische lezing van Janáčeks Jenůfa (2018). In Die Frau ohne Schatten wordt de zoektocht van De Keizerin naar een schaduw nauw verbonden met het vermogen om kinderen te krijgen. Een kolfje naar de hand van Mitchell, die de conservatieve idealen van het werk op geheel eigen wijze kritisch zal ontleden.

Uitzonderlijk zangersensemble

De sensationele sopraan Aušrinė Stundytė maakt als De Verfster haar huis- en roldebuut. Haar echtgenoot Barak wordt gezongen door bas-bariton Josef Wagner, die eerder in Amsterdam opviel met zijn doordringende vertolking van Der Spielmann in Humperdincks Königskinder (2022). De rollen van het keizerskoppel worden vertolkt door de indrukwekkende sopraan Sara Jakubiak en de imposante heldentenor AJ Glueckert. Mezzosopraan Michaela Schuster keert, na eerder succes in het Wagner- en Straussrepertoire, terug naar Amsterdam als De Voedster.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Die Frau ohne Schatten start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven

Gezongen in het Duits

Libretto  Hugo von Hofmannsthal

Muzikale leiding  Marc Albrecht
Regie  Katie Mitchell
Decor en kostuums  Naomi Dawson
Licht  James Farncombe
Video  Jon Lyle
Dramaturgie  Klaus Bertisch

Der Kaiser  AJ Glueckert
Die Kaiserin  Sara Jakubiak
Die Amme  Michaela Schuster
Eine Stimme von Oben  Eva Kroon
Barak der Färber  Josef Wagner
Sein Weib (Die Färberin)  Aušrinė Stundytė
Der Einarmige  Sam Carl

Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Edward Ananian-Cooper

Nieuw Amsterdams Kinderkoor (onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam)

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 168,00

€ 153,00

2de rang

€ 143,00

€ 127,00

3de rang

€ 115,00

€ 101,00

4de rang

€ 88,00

€ 79,00

5de rang

€ 59,00

€ 50,00

6de rang

€ 28,00

€ 23,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aan biedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Die Frau ohne Schatten start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Lorenzo Viotti en Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Sinds de oprichting in 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De twee orkesten, met het Concertgebouw in Amsterdam als vaste hoofdpodium, worden gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Foto: Melle Meivogel

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest legt zich onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti toe op het grote symfonische repertoire, terwijl het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, met 25 tot 45 musici een kleiner en intiemer orkest is. Beide orkesten presenteren hun eigen programma’s en werken daarnaast regelmatig samen met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten alsook met een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen ze via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muzikale ervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met hun gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, staan de orkesten midden in de samenleving. In seizoen 2024 – 2025 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de opera’s Rigoletto, Peter Grimes, Die Fledermaus en Die Frau ohne Schatten.

Partner

Brook Foundation