Sophia Patsi
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Sophia Patsi

Alt

Sophia Patsi is geboren in een muzikale familie in Thessaloniki, Griekenland. In 2009 behaalde zij haar bachelor klassieke zang aan het Staatsconservatorium van haar geboortestad, met de hoogste onderscheiding. Ze besloot haar studie in het buitenland voort te zetten en reisde af naar Duitsland, waar ze een jaar studeerde bij Cheryl Studer. Daarna verhuisde Sophia naar Nederland, waar ze een dubbele opleiding volgde: historische uitvoeringspraktijk bij Xenia Meijer en klassieke zang bij Valerie Guillorit.

Sophia is vast lid van het Koor van De Nationale Opera en een van de oprichters van de ensembles Seconda Pratica, Himeros en Broke Konsort. Verder werkte ze met tal van Europese ensembles en zong ze als solist in opera's, oratoria en concerten over de hele wereld – met dirigenten als Markellos Chryssicos, Davide Pozzi, Adrián Rodríguez Van der Spoel, Quentin Clare, Matthias Pintscher, Richard Egarr, Andres Locatelli, Alfredo Bernardini, Sigiswald Kuijken, Marcus Creed, Ivo Meinen, Teunis van der Zwart en Menno van Delft.

Recent zong Sophia in de rol van La Messagiera L’Orfeo met Latinitas Nostra (dirigent Markellos Chryssicos) in Athene en met La Venexiana (dirigent Davide Pozzi) in Lissabon. Met dit laatste ensemble debuteerde ze tijdens de Schwetzinger SWR Festspiele als Speranza L’Orfeo en Ericlea Il ritorno d’Ulisse.

Sophia heeft bovendien verschillende prijzen ontvangen bij competities, waaronder de tweede prijs bij de 21ste Nationale Zangwedstrijd in Griekenland en de publieksprijs bij de competitie Prix d’Harmonie in Rotterdam (2010). Sophia wordt als veelzijdige jonge zangeres geprezen om haar ‘rijke en fluweelachtig lage register’.