Marc Albrecht

Marc Albrecht

Marc Albrecht was gastdirigent bij de Berliner Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het City of Birmingham Orchestra, het Chamber Orchestra of Europe, Danish National Symphony, Orchestre national de France, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, het Royal Stockholm Philharmonic en de orkesten van Rome (Santa Cecilia), Dresden en Lyon. Hij leidde onder meer Der fliegende Holländer (Bayreuther Festspiele, 2003-2006), Die Bacchantinnen (Salzburger Festspiele, 2005) en Uit een dodenhuis (Opéra national de Paris, 2005). Bij de Deutsche Oper Berlin, waar hij van 2001 tot 2004 als eerste gastdirigent werkzaam was, dirigeerde hij onder meer een veelgeprezen uitvoering van Saint François d’Assise.

Hij was van 2006 tot 2011 artistiek leider en chef-dirigent van het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Marc Albrecht is tevens nauw verbonden aan de Semperoper Dresden, waar hij in 2007 Die Frau ohne Schatten en La damnation de Faust leidde. Recentelijk dirigeerde hij onder meer The Bassarids (Bayerische Staatsoper München), Der fliegende Holländer (ROH Covent Garden), Der Prinz von Homburg (Theater an der Wien), Lulu met de Wiener Philharmoniker (Salzburg) en hij maakte zijn debuut bij het Teatro alla Scala in Milaan met Die Frau ohne Schatten.

Bij De Nationale Opera dirigeerde Albrecht recent onder meer Die Walküre, Die Frau ohne Schatten, Elektra, Die Meistersinger von Nürnberg, Die Zauberflöte, Gurre-Lieder, Macbeth, Der Rosenkavalier, Hänsel und Gretel, Don Giovanni, Parsifal, Wozzeck, Eine florentinische Tragödie/Gianni Schicchi,Tristan und Isolde en Oedipe. In 2014 werd de cd-opname van de DNO-productie Der Schatzgräber met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder zijn leiding onderscheiden met een Edison. In 2019 ontving Marc Albrecht de prestigieuze  International Opera Award als Conductor of  the Year. In 2020 werd Marc Albrecht benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn jarenlange bijdrage aan het Nederlandse en internationale muzieklandschap. Na zijn afscheid in juni 2020 als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, kreeg hij in oktober ditzelfde jaar nog, de Prix d’Amis, de prijs van de Vrienden van De Nationale Opera, voor zijn werk als chef-dirigent. De jury roemt Albrecht om zijn prestaties, zijn aandacht voor esthetiek en veelzijdigheid in stijl. “Hij heeft ons weten te raken als dirigent op topniveau”.

In oktober 2022 dirigeert Marc Albrecht de productie Königskinder bij De Nationale Opera. 

 

DE VOLKSKRANT OVER DER ROSENKAVALIER 2015 *****
'Dat alles had nooit zo overrompelend kunnen zijn als het niet continu werd geschraagd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en dirigent Marc Albrecht, een koningskoppel ...'

NRC HANDELSBLAD OVER DER ROSENKAVALIER 2015 ****
'Extreem snel […] en virtuoos schakelend loodste Marc Albrecht het op zijn best spelende Nederlands Philharmonisch Orkest in de eerste akte door Strauss’ letterlijk van seconde op seconde verkleurende partituur. […] waar de muziek adem en fluwelen grandeur nodig heeft, geeft hij die óók [...].'

THEATERKRANT, 14 APRIL 2014
**** In handen van dirigent Marc Albrecht valt elke noot van de partituur op zijn plek en klinkt er een Strauss die geen luisteraar onberoerd kan laten.

TROUW (14 APRIL 2014)
**** De muzikale hoofdrol is [...] voor Marc Albrecht, die met ‘Arabella’ een nieuwe Strauss-triomf aan zijn lijstje toevoegt.