Speeldata

7-23 februari 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 30

Idomeneo

Een duivels dilemma

Om zichzelf te redden uit een fatale storm, belooft koning Idomeneo aan de god Neptunus dat hij de eerste mens die hij tegenkomt zal doden. Helaas blijkt dat zijn zoon Idamante te zijn. De koning raakt verscheurd tussen vaderliefde en zijn belofte aan de goden. Dit noodlottige dilemma staat centraal in Mozarts meesterwerk.

Een duivels dilemma

Choreograaf en regisseur Sidi Larbi Cherkaoui is een fenomeen in de internationale dans- en operawereld, maar ook daarbuiten. Zo maakte hij choreografieën voor grote popsterren als Beyoncé en Madonna. Voor Idomeneo werkt hij samen met dansers van zijn eigen gezelschap Eastman. Het decor wordt ontworpen door de Japanse kunstenaar Chiharu Shiota, bekend om haar indrukwekkende touwsculpturen. In Idomeneo hebben de voortdurend veranderende constructies van rode touwen een grote symbolische lading. Ze staan symbool voor de verwikkelingen van het noodlot en bepalen de beweegruimte van dansers en personages.

Mozart in al zijn grandeur

De muzikale leiding is in handen van Laurence Cummings, een expert op het gebied van historische uitvoeringspraktijk. In zijn debuut bij De Nationale Opera leidt hij het Nederlands Kamerorkest en het Koor van De Nationale Opera door deze spannende partituur, waarin Mozart speelt met de conventies van de barok en tegelijkertijd vooruitwijst naar zijn bekende klassiekers. In de titelrol is de veelgeprezen tenor Daniel Behle te horen, die in Amsterdam eerder furore maakte als Der Königssohn in Königskinder en als Lohengrin. Verder bestaat het wervelende ensemble van solisten onder meer uit Cecilia Molinari, Anna El-Khashem en Jacquelyn Wagner – Mozartvertolkers pur sang.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Idomeneo, re di Creta start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven

Gezongen in het Italiaans

Libretto  Giambattista Varesco

Muzikale leiding  Laurence Cummings
Regie en choreografie  Sidi Larbi Cherkaoui
Decor  Chiharu Shiota
Kostuums  Yuima Nakazato
Licht  Michael Bauer
Dramaturgie  Simon Hatab

Idomeneo  Daniel Behle
Idamante  Cecilia Molinari
Ilia  Anna El-Khashem
Elettra  Jacquelyn Wagner
Arbace  Linard Vrielink
Gran Sacerdote di Nettuno  Angel Romero

Dansers van Eastman

Nederlands Kamerorkest

Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Edward Ananian-Cooper

Coproductie met Grand Théâtre de Genève en Grand Théâtre de Luxembourg

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 178,00

€ 163,00

2de rang

€ 154,00

€ 136,00

3de rang

€ 129,00

€ 111,00

4de rang

€ 98,00

€ 88,00

5de rang

€ 65,00

€ 57,00

6de rang

€ 30,00

€ 24,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aan biedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Idomeneo, re di Creta start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Sidi Larbi Cherkaoui

“Mythen zijn als spiegels die ons worden voorgehouden”

Regisseur en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui over Idomeneo.

Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest

Sinds de oprichting in 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De twee orkesten, met het Concertgebouw in Amsterdam als vaste hoofdpodium, worden gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Foto: Anna van Kooij

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest legt zich onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti toe op het grote symfonische repertoire, terwijl het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, met 25 tot 45 musici een kleiner en intiemer orkest is. Beide orkesten presenteren hun eigen programma’s en werken daarnaast regelmatig samen met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten alsook met een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen ze via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muzikale ervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met hun gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, staan de orkesten midden in de samenleving. In seizoen 2024 – 2025 is het Nederlands Kamerorkest is te horen in Idomeneo, Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde en de Opera Studio-productie Dido and Aeneas.