Rut Codina Palacio
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Rut Codina Palacio

Alt

Rut Codina Palacio zong al op haar zevende in het kinderkoor dat meewerkte aan producties van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Ze verdeelde haar kindertijd tussen school, muziek-, koor- en danstraining. Daarna vertrok ze naar Den Haag, waar ze in 2012 aan het Koninklijk Conservatorium haar masterdiploma behaalde.

Tijdens haar studiejaren zong Rut sopraanrollen als Papagena (Die Zauberflöte), Diana (Orphée aux Enfers), Amour (Orfeo ed Euridice), meerdere rollen in de eerste Nederlandstalige productie van Purcells King Arthur, Mrs. Jones (Street Scenes), La Contessa di Almaviva (Le nozze di Figaro) en Lisa (La sonnambula).

Ondanks Ruts veelbelovende debuut als sopraan, ontwikkelde ze zich uiteindelijk vocaal tot mezzosopraan. Na een jaar deze nieuwe zangstem te hebben verkend, zong ze rollen als Carmen en Orfeo in de gelijknamige opera’s van Bizet. Daarnaast zong ze de rollen van Idamante (Idomeneo), Belinda en Sorceress (Dido and Aeneas), Matilda (Ottone) en Lola (Cavalleria rusticana). Naast het operarepertoire zingt ze regelmatig als solist in verschillende oratoria. Zo zong zij onder andere in het Stabat Mater van Dvořák, Bachs Matthäus-Passion, Bacalovs Misa Tango en Ramirez’ Misa por la paz y la justicia.

Van 2014 tot 2018 trad ze met pianist Jean-Baptiste Milon op als onderdeel van ‘Duo Vert Obscur’ met een breed repertoire aan Spaans lied, Franse mélodie en Italiaanse opera.

In 2015 begon Rut als freelancer bij het het Groot Omroepkoor, waar ze met dirigenten als Simon Rattle, Sigvards Klava, Gustavo Dudamel, Daniele Gatti, Vladimir Jurowski, Edo de Waart, Eric Whitacre en Gustavo Gimeno mocht werken.

Sinds 2016 zingt ze bij het Koor van De Nationale Opera.