Daniel Ruiz de Cenzano Caballero
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Daniel Ruiz de Cenzano Caballero

Studio repetitor

Daniel Ruiz de Cenzano Caballero werd geboren in Valencia, Spanje en begon al met zingen en piano spelen toen hij vier jaar oud was. Beide talenten bleef hij ontwikkelen: hij zong in verschillende koren en studeerde piano aan het Conservatoria Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de Valencia (CSMV). In 2019 sloot hij zich als bas aan bij het prijswinnende kamerkoor Ad Libitum. Daarnaast is Daniel repetitor geweest bij CSMV, voor operaproducties als Donizetti’s Lucia di Lammermoor en Offenbachs Les Contes d’Hoffmann.

In 2022, via de Europese Opera Academie, werkte Daniel aan die laatste opera in Maastricht met Federico Santi als dirigent, en aan Verdi’s Falstaff in Parma met Stefano Giannini als dirigent. Tijdens deze werkzaamheden in Maastricht hoorde Daniel voor het eerst over de De Nationale Opera Studio, en op aanraden van bariton Roger Smeets besloot hij auditie te doen – met succes. Als repetitor bij de Studio werkte Daniel afgelopen seizoen aan Maria Stuarda, gedirigeerd door Enrique Mazzola en in een regie van Jetske Mijnssen, aan Kings & Queens, geregisseerd door Christof Loy en aan Ändere die Welt!, een nieuwe productie gecreëerd door Pedro Beriso en Mart van Berckel.

Daniel: “Mijn eerste jaar bij De Nationale Opera Studio was al een geweldige ervaring – ik heb een wereld leren kennen die ik me daarvoor niet eens kon voorstellen. Elke dag mag ik me omringen met de beste coaches, dirigenten, zangers en regisseurs, van wie ik ontzettend veel leer. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

“Komend jaar wordt nog spannender: niet alleen zal ik werken aan onder andere Die Zauberflöte en La traviata, maar ook moet ik beslissen wat ik hierna ga doen. Ik wil mijn auditierepertoire in ieder geval naar het hoogste niveau brengen, terwijl ik ondertussen probeer te ontdekken wat de volgende stap gaat zijn. Maar de ene keer kun je dat plannen, en de andere keer overkomt het je. Ik ben heel benieuwd wat dit jaar me zal brengen!”

Laatste update: 29-7-2023