Speeldata

11 mrt-2 apr 2023

Locatie

Diverse theaters, Nederland

Duur

1:15, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Ändere die Welt!

Revolutionair muziektheater

Opera meets spoken word

In de muziektheatervoorstelling Ändere die Welt! zien we een groep mensen in de nasleep van een revolutie. Ze proberen een nieuw bestaan op te bouwen terwijl ze zich afvragen: hoe verander je de wereld? Ändere die Welt! is een collagevoorstelling met bestaande muziek uit het opera- en liedrepertoire en spoken word-artiest Amara van der Elst, die de toeschouwer door de voorstelling leidt en commentaar geeft in de taal van 2023.

Revolutionair muziektheater

Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? En wat is verandering, als die gebaseerd is op ideeën uit het verleden? Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. In een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën vragen we ons af: kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude?

 

Opkomende jonge artiesten

In de muziekgeschiedenis hebben verschillende revoluties hun sporen nagelaten. Samen met dirigent, arrangeur en pianist Pedro Beriso werd met bestaand opera- en liedrepertoire van onder meer Hanns Eisler, Weill, Rachmaninov, Shostakovich, Schumann, Auber, Beethoven en Wagner in combinatie met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische soundscapes een eigenzinnige muzikale wereld gecreëerd die opstand, verandering en vernieuwing ademt. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel brengt het geheel samen op het toneel. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen in deze productie, die door het hele land zal touren. De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van Collective Works binnen het Opera Forward Festival en is een coproductie van De Nationale Opera met Opera Zuid en De Nederlandse Reisopera.

Voorstellingsinformatie

De gezongen teksten in de voorstelling worden voorzien van boventiteling in het Nederlands en Engels. De Engelstalige spoken word-teksten worden niet voorzien van boventiteling.

Muzikale leiding, co-creator,

arrangeur en pianist 
Pedro Beriso

Regie  Mart van Berckel 

Decor en licht  Vera Selhorst

Kostuums  Rosa Schützendorf

Geluidsontwerp  Timo Merkies

Soundscape ontwerp Wouter Snoei

Dramaturgie  Jasmijn van Wijnen

Zangers

Sam Carl**

Inna Demenkova*

Elenora Hu*

Michael Wilmering

Spoken word-artiest    

Amara van der Elst

Figurant

Kai Bartak

Finn Vogels

Bart Heyl

Orkest  LUDWIG

* De Nationale Opera Studio

** Alumnus De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid presenteren samen met De Nationale Opera Studio Ändere die Welt!

Mart van Berckel over het maakproces

“Ik voel binnen mijn generatie een oprecht verlangen om het beter te doen, om in elk geval een poging te wagen. Ons venster op de wereld is groot, we zijn ons ervan bewust dat er tegelijkertijd van alles aan de hand is op de wereld, en dat dat soms heel tegenstrijdige bewegingen zijn. De wereld is zo complex en ingewikkeld, dat het ook kan lamslaan: waar begin je in godsnaam? Dus ja, we willen de wereld veranderen maar realiseren ons tegelijkertijd de complexiteit en zelfs de absurditeit van de poging. In plaats van via een revolutie, zoeken we met de voorstelling juist naar hoe verandering op kleine schaal kan plaatsvinden. Echte verandering begint misschien niet op het slagveld, maar juist daarna, in hoe je samen iets nieuws opbouwt. Is de dialoog een krachtiger wapen dan de opstand? Of zijn ze allebei nodig?”

Mart van Berckel | regie

 

Trailer Ändere die Welt!

Amara van der Elst in Ändere die Welt!
in de media
Lovende reacties

Een uiterst geslaagd, heftig en ontroerend werk! Speel het alsjeblieft overal!

12 maart

Amara van der Elst (...) overrompelend, indrukwekkend, wonderschoon

15 maart

Pedro Beriso had hen voorzien van werkelijk prachtige arrangementen

15 maart

Wat Mart van Berckel en de musici van LUDWIG bedacht hadden voor het orkestrale aandeel, was briljant

15 maart

Inna Demenkova (...) geloofwaardig, ontroerend en vocaal vlekkeloos

15 maart

Podcast - Ändere die Welt!

Scène uit Ändere die Welt!; Amara van der Elst
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; groep rondom kampvuur
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; Amara van der Elst
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; kind met Michael Wilmering
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; Elenora Hu
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; Inna Demenkova, Sam Carl en kind
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; Amara van der Elst
Foto: Bart Grietens
Scène uit Ändere die Welt!; Sam Carl en kind
Foto: Bart Grietens

De Nationale Opera Studio

De Opera Studio is in september 2018 van start gegaan. De zorgvuldig geselecteerde deelnemers doen belangrijke ervaringen op door mee te draaien in de professionele omgeving van De Nationale Opera en worden daarnaast individueel gecoacht bij ieder aspect van hun professionele ontwikkeling. Zo doen ze cruciale ervaring op die hun verdere carrière vleugels kan geven. De deelnemers van de Opera Studio treden op tijdens lunchconcerten en foyeravonden, krijgen workshops van internationale regisseurs en coaches, zingen kleine rollen op het grote podium en vertolken hoofdrollen in de jaarlijkse Opera Studio-productie.

Ändere die Welt - trailer

Ändere die Welt - trailer

Pedro Beriso over opera, revolutie en co-creatie

“Opera en revolutie: ze lijken op het eerste gezicht niet zo goed bij elkaar te passen. Maar je hoeft niet ver de geschiedenis in te duiken om te ontdekken dat muziek en theater bij elke grote maatschappelijke omwenteling een belangrijke rol hebben gespeeld. Componisten als Beethoven, Schumann, Wagner, Eisler en Weill schreven revolutionaire muziek in roerige tijden. Dat is de muziek die we brengen in Ändere die Welt!, een collage van scenes die je aan het denken zet over de noodzaak van structurele verandering en hoe je die kan realiseren in de wereld van vandaag. De voorstelling komt tot stand als een co-creatie, met inbreng vanuit de verschillende artistieke disciplines. Muziek uit het verleden rijkt daarbij ideeën aan om een nieuwe toekomst vorm te geven. Tegelijkertijd werken we met veelbelovend jong talent van de Nationale Opera Studio. Het is een revolutie waar ik maar al te graag deel van uitmaak!”

- Pedro Beriso | muzikale leiding, arrangeur en pianist

Spotify-playlist

Amara van der Elst over de dynamiek van combinaties

“De combinatie van spoken word met andere kunstvormen is voor mij altijd een dikke ‘JA’. Het verschil met opera is groot: spoken word is direct, het heeft ruwe randjes, het is in spreektaal en ik zeg waar het op staat, terwijl opera in zijn klassieke vorm juist heel poëtisch en abstract is. Maar als je die kunstvormen strategisch in elkaar laat overvloeien of juist in al hun contrast naast elkaar laat staan, geeft dat een heel bijzondere dynamiek. Wij als makers zijn dus niet bang om uitersten te combineren of aan tradities te sleutelen; daaraan merk je dat deze productie door jonge mensen is gemaakt. Onze versie van opera is misschien anders – maar wel verfrissend. We dagen het publiek uit tot een stukje zelfreflectie, verpakt in de elegantie van opera.”

- Amara van der Elst | spoken word-artiest

in de media
Recensies

Het is een sterk toneelbeeld dat uitnodigt tot veel beweging, zoals het hoort bij activistisch theater. […]  een liefdevolle, zachte bejegening […].

13 maart

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door

De Nationale Opera Studio wordt mogelijk gemaakt door

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
NOB