Speeldata

11 mrt-2 apr 2023

Locatie

Diverse theaters, Nederland

Duur

1:15, geen pauze

Tickets

Vanaf €20

Ändere die Welt! campagnebeeld, vrouw achter een doorzichtige sluier

Revolutionair muziektheater

Opera meets spoken word

Op het wereldtoneel passeerden vele revoluties de revue, in verschillende gedaantes en met wisselend resultaat. In een decor van brokstukken van eerder bevochten ideologieën vragen we ons af: kan een nieuwe wereld alleen gebouwd worden op het schroot van de oude? 

Deze voorstelling is onderdeel van Opera Forward Festival

Foto: Marta Syrko

Muziektheater op de barricades

Uit de as van de ene opstand herrijst de volgende tegenbeweging, de volgende roep om het andere, het betere, het nieuwe – de roep om vrijheid. In de muziektheatrale collagevoorstelling Ändere die Welt! zien we een groep mensen in de nasleep van een revolutie. Ze proberen een nieuw bestaan op te bouwen terwijl ze zich afvragen: hoe verander je de wereld? Spoken-word-artiest Amara van der Elst leidt de toeschouwer door de voorstelling en geeft commentaar in de taal van 2023. Betekent verandering vooruitgang, als de geschiedenis zich steeds blijft herhalen? We roepen ‘Ändere die Welt!’ (‘Verander de wereld!’), maar hoe doe je dat? En wat is verandering, als die gebaseerd is op ideeën uit het verleden?

Opkomende jonge artiesten

De klanken van de revolutie zijn door de muziekgeschiedenis heen geweven. Met muzikaal leider, arrangeur en pianist Pedro Beriso werd met bestaand en nieuw materiaal een eigenzinnige klankwereld gebouwd, die opstand, verandering en vernieuwing ademt. Muziek van onder meer Hanns Eisler, Weill, Rachmaninov, Shostakovich, Schumann, Auber, Beethoven en Wagner wordt gecombineerd met de hedendaagse klanken van spoken word en elektronische soundscapes. De jonge, veelbelovende theatermaker Mart van Berckel brengt het geheel samen op het toneel. Jonge talenten uit De Nationale Opera Studio zingen in deze productie, die door het hele land zal touren. De voorstelling wordt gemaakt en gepresenteerd in het kader van Collective Works binnen het Opera Forward Festival.

Voorstellingsinformatie

Muzikale leiding, co-creator,
arrangeur en pianist 
Pedro Beriso
Regie  Mart van Berckel 
Decor en licht  Vera Selhorst
Kostuums  Rosa Schützendorf
Geluidsontwerp  Wouter Snoei
Dramaturgie  Jasmijn van Wijnen

Zangers
Sam Carl**
Inna Demenkova*
Claire Antoine*
Michael Wilmering

Spoken-word-artiest    
Amara van der Elst

Figurant
Kai Bartak
Finn Vogels
Bart Heyl

Orkest  LUDWIG

* De Nationale Opera Studio
** Alumnus De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid presenteren samen met De Nationale Opera Studio Ändere die Welt!

Wijziging openingstijden kassa

Let op! Vanaf 1 maart wijzigen de openingstijden van onze kassa.

Mart van Berckel over het maakproces

“Het was altijd al mijn droom om ooit iets voor De Nationale Opera te regisseren, maar dat het nu al zou gebeuren, had ik nooit verwacht. Mijn voorstellingen maak ik meestal zonder vastgelegd script, en ook Ändere die Welt! creëren we op die manier: we gebruiken een samenstelling van verschillende bestaande muziekstukken als basis, maar de rest ontwikkelen we tijdens het repeteren. Natuurlijk is dat spannend, maar doordat iedereen in dit team nog jong is en open staat voor elkaars ingevingen, ontstaat er een veilige omgeving. Iedereen mag dan ook input leveren; ik ben benieuwd naar alle ideeën over de productie. Wel moet ik me op gezette tijden even terugtrekken om over die ideeën na te denken en om de richting van het stuk te bepalen – onze samenwerking is een aaneenschakeling van ruimte geven en ruimte nemen.”
Mart van Berckel | concept en regie

 

Bestel kaarten

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet zijn verkrijgbaar bij het theater waar de betreffende voorstelling te zien is. Voor de prijsinformatie en vragen omtrent de kaartverkoop kunt u terecht bij het desbetreffende theater.

Tickets worden geladen...

De Nationale Opera Studio

Opera studio groepsfoto 22-23
Foto: Laura Cnossen

De Nationale Opera Studio

De Opera Studio is in september 2018 van start gegaan. De zorgvuldig geselecteerde deelnemers doen belangrijke ervaringen op door mee te draaien in de professionele omgeving van De Nationale Opera en worden daarnaast individueel gecoacht bij ieder aspect van hun professionele ontwikkeling. Zo doen ze cruciale ervaring op die hun verdere carrière vleugels kan geven. De deelnemers van de Opera Studio treden op tijdens lunchconcerten en foyeravonden, krijgen workshops van internationale regisseurs en coaches, zingen kleine rollen op het grote podium en vertolken hoofdrollen in de jaarlijkse Opera Studio-productie.

Pedro Beriso over opera, revolutie en co-creatie

“Opera en revolutie: ze lijken op het eerste gezicht niet zo goed bij elkaar te passen. Maar je hoeft niet ver de geschiedenis in te duiken om te ontdekken dat muziek en theater bij elke grote maatschappelijke omwenteling een belangrijke rol hebben gespeeld. Componisten als Beethoven, Schumann, Wagner, Eisler en Weill schreven revolutionaire muziek in roerige tijden. Dat is de muziek die we brengen in Ändere die Welt!, een collage van scenes die je aan het denken zet over de noodzaak van structurele verandering en hoe je die kan realiseren in de wereld van vandaag. De voorstelling komt tot stand als een co-creatie, met inbreng vanuit de verschillende artistieke disciplines. Muziek uit het verleden rijkt daarbij ideeën aan om een nieuwe toekomst vorm te geven. Tegelijkertijd werken we met veelbelovend jong talent van de Nationale Opera Studio. Het is een revolutie waar ik maar al te graag deel van uitmaak!”
- Pedro Beriso | muzikale leiding, arrangeur en pianist

Spotify-playlist

Amara van der Elst over de dynamiek van combinaties

“De combinatie van spoken word met andere kunstvormen is voor mij altijd een dikke ‘JA’. Het verschil met opera is groot: spoken word is direct, het heeft ruwe randjes, het is in spreektaal en ik zeg waar het op staat, terwijl opera in zijn klassieke vorm juist heel poëtisch en abstract is. Maar als je die kunstvormen strategisch in elkaar laat overvloeien of juist in al hun contrast naast elkaar laat staan, geeft dat een heel bijzondere dynamiek. Wij als makers zijn dus niet bang om uitersten te combineren of aan tradities te sleutelen; daaraan merk je dat deze productie door jonge mensen is gemaakt. Onze versie van opera is misschien anders – maar wel verfrissend. We dagen het publiek uit tot een stukje zelfreflectie, verpakt in de elegantie van opera.”
- Amara van der Elst | spoken-word-artiest

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Ändere die Welt door: nnb
Plaats: 2de balkon

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door

De Nationale Opera Studio wordt mogelijk gemaakt door

Anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

Animal Farm met OFF label
Opera
Animal Farm
3-16 mrt 2023 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Op een verloederde boerderij vechten de dieren zich vrij van hun heerszuchtige boer, maar...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Perle Noire campagnebeeld met OFF label
Opera
Perle Noire: Meditations for Joséphine
9-13 mrt 2023 | 3 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Een ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld. Na een leven dat...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Maria Stuarda
Opera
Maria Stuarda
6-28 mei 2023 | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Een fatale verstrengeling van het persoonlijke en het politieke. Elizabeth I, de koningin...

info & tickets
NOB

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen