5  redenen om  uit te kijken naar…  Ändere die Welt!

5 redenen om uit te kijken naar… Ändere die Welt!

16 februari 2023

1. Hedendaags thema 

Klimaatcrisis, economische crisis, vluchtelingencrisis, oorlog in Europa: dat er iets moet veranderen in de wereld is een understatement. Maar terwijl we blijven roepen: Ändere die Welt! (‘Verander de wereld!’), blijft de geschiedenis zich herhalen. Hoe verander je de wereld? We kennen het beeld van de revolutie: in historische vorm met de grote vlag op de Franse barricades, en in minder historische vorm met Vikingkostuum in het Amerikaanse Capitool. Is revolutie de manier om verandering te bewerkstelligen? Of zijn er ook vormen te bedenken die minder gewelddadig zijn? In Ändere die Welt! zien we een groep mensen die de brokstukken van de zoveelste revolutie gebruiken als bouwstenen om een nieuw bestaan op te bouwen.

2. Pasticcio 

Ändere die Welt! is een zogeheten pasticcio (letterlijk: ‘pastei’): een operavorm die is samengesteld uit aria’s, ensembles en instrumentale stukken uit verschillende bestaande opera’s, gecomponeerd door een of meerdere componisten. In Ändere die Welt! wordt operarepertoire gecombineerd met liedrepertoire van onder meer Hanns Eisler en de cabaretliederen van Kurt Weill op teksten van Bertolt Brecht. Bovendien worden in de voorstelling disciplines vermengd door toevoeging van spoken word-teksten en elektronische soundscapes.

3. Opera meets spoken word

Ändere die Welt! is revolutionair in vorm én inhoud: hoogtepunten uit het opera- en liedrepertoire, die tot stand kwamen tegen de achtergrond van historische revoluties, worden naast de spoken word-kunst van Amara van der Elst geplaatst. In een rol die het midden houdt tussen verteller, presentator, toneelmeester en commentator, leidt Amara de toeschouwers door de voorstelling heen en nodigt zij hen uit te reflecteren op wat de voorstelling toont. Tijdens de vorige editie van OFF waren er al een vijftal spoken word-artiesten te gast in de foyer. Amara was er daar één van. Met Ändere die Welt! gaan we een stap verder en bouwen we een voorstelling op basis van de kruisbestuiving tussen de kunstvormen opera en spoken word.

4. Collective works 

Ändere die Welt! is onderdeel van de reeks ‘Collective Works’. Een label voor voorstellingen die binnen het Opera Forward Festival gepresenteerd worden en op een collectieve wijze tot stand komen. Het repertoire waaruit de collagevoorstelling Ändere die Welt! opgebouwd is, werd verzameld door alle deelnemers aan het maakproces. Zo hebben alle betrokkenen, meer dan normaal gesproken het geval is, een stem in de uiteindelijke voorstelling. Het levert een dynamisch maakproces op met overwegend jonge kunstenaars – waaronder zangers uit De Nationale Opera Studio – die op een gelijkwaardige manier met elkaar samenwerken.

5. Tournee

De voorstelling is het resultaat van het samenwerkingsverband, met een focus op talentontwikkeling, tussen De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. Doordat de Nederlandse operagezelschappen hun krachten bundelen, kunnen we met Ändere die Welt! op tournee. Behalve in de Amsterdamse Meervaart, is de voorstelling daarom door het hele land te bezoeken.

  • Ändere die Welt! is van 11 maart tot en met 2 april te zien in diverse theaters in het land.