Mart van Berckel
Laurien Riha

Mart van Berckel

Regisseur

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem) en de Zürcher Hochschule der Künste (Zürich). De afgelopen jaren regisseerde hij voorstellingen bij o.a. De Nieuwe Oost, KASKO, Theater Sonnevanck, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Bij De Nationale Opera werkte hij als regieassistent samen met Lotte de Beer en Robert Wilson en nu maakt hij met Ändere die Welt! zijn eigen regiedebuut.

Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen op eigenzinnige en associatieve wijze naar zijn hand in theatrale collages en zintuiglijke theatertrips. Mart opereert in een breed scala van genres en disciplines: van beeldend theater tot opera, jeugdmuziektheater en dansperformance. Sinds 2021 is hij als vaste maker verbonden aan NITE: National Interdisciplinary Theater Ensemble (Noord Nederlands Toneel/Club Guy & Roni) in Groningen.

In seizoen 2022/23 maakte hij bij het Noord Nederlands Toneel de dansperformance My First Tragedy: Iphigeneia en maakte hij zijn debuut bij de Staatsoper Hamburg met de wereldpremière van de opera Silvesternacht