Alan Land
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Alan Land

Balletmeester

Alan Land (Minnesota, Verenigde Staten) volgde zijn dansopleiding aan The Children’s Theatre School in Minnesota en aan Canada’s National Ballet School in Toronto. Aansluitend trad hij in 1979 in dienst van Het Nationale Ballet, waar hij in 1987 werd benoemd tot eerste solist.

Land vertolkte hoofdrollen in aanvullende klassieke producties als Giselle, Assepoester, Het Zwanenmeer en Romeo en Julia. Daarnaast danste hij prominente rollen in choreografieën van onder anderen Toer van Schayk, Rudi van Dantzig, Hans van Manen, George Balanchine en William Forsythe. Als gastsolist trad Land onder meer op in Monaco, Israël en Polen. In 1995 werd hij, voor zijn verdiensten als danser, onderscheiden met de Gouden Theaterdansprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

In 1995 nam Land afscheid van het danspodium. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot assistent artistiek directeur van het Fins Nationaal Ballet. In 2003 keerde hij terug bij Het Nationale Ballet, in de functie van balletmeester. Daarnaast vertolkt hij zo nu en dan karakterrollen bij het gezelschap. Land is een veelgevraagd gastdocent bij gezelschappen over de hele wereld.

Daarnaast is hij al jaren actief als beeldend kunstenaar. Zijn schilderijen waren te zien op diverse solo-exposities in Amsterdam en Minneapolis (Verenigde Staten) en in 2015 had hij een duo-expositie samen met choreograaf, ontwerper en beeldend kunstenaar Toer van Schayk in de Mondriaantoren in Amsterdam.