Judy Maelor Thomas
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Judy Maelor Thomas

Balletmeester

De Britse Judy Maelor Thomas, geboren in Wales, volgde haar dansopleiding aan The Royal Ballet School in Londen. Ze danste vervolgens bij gezelschappen in Frankrijk, Engeland en België. Als danser, choreologist en balletmeester werkte ze samen met talloze choreografen en bij gezelschappen als American Ballet Theatre, The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, Ballet West (Salt Lake City, Verenigde Staten), het Fins Nationaal Ballet en het Pools Nationaal Ballet.

Na een dienstverband van negen jaar als balletmeester en choreologist bij Het Nationale Ballet vertrok Maelor Thomas naar Australië  en werd ze co-director van West Australian Ballet, waar Ted Brandsen in 1998 tot artistiek directeur was benoemd. Na Brandsens terugkeer naar Nederland, in 2002, nam zij gedurende een jaar de artistieke leiding van het gezelschap van hem over, om vervolgens haar functie als co-director opnieuw op te pakken.

In 2005 ging Maelor Thomas verder als freelancer. Als zodanig deed ze onder meer onderzoek en sponsorwerk voor het West Australian Ballet, gaf ze les in Australië en New Zeeland, en bekleedde ze een lectoraat aan de Western Australian Academy of Performing Arts. In september 2006 keerde ze terug naar Het Nationale Ballet in de functie van balletmeester en repetitor.

Voor haar verdiensten voor de Australische danswereld werd Maelor Thomas geëerd met de Australian Centenary.