Wubkje Kuindersma
Foto: Jan Willem Kaldenbach

Wubkje Kuindersma

Young Creative Associate

Menselijke verbondenheid, gendergelijkheid en mensenrechten zijn belangrijke thema's in het werk van de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma (geboren in Kameroen). Sinds 2021 is Kuindersma Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet.

Voor haar debuutchoreografie Aquasomnia (2009) kreeg Kuindersma een speciale prijs voor originaliteit van bewegingsvocabulaire tijdens de choreografiewedstrijd U30 in Keulen in 2010. Haar mannenduet Doubleyou, gecreëerd voor het Korzo/NDT-programma Here we live and now, werd in 2016 bekroond met de BNG Bank Dance Award voor choreografisch talent.Voor Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet creëerde Kuindersma de afgelopen jaren: Mangåta (2017), Two and Only (2017), Mesmer (2019), Echoes of Tomorrow (2020), Prometheus (2020/2021), Memento (2021), in coproductie met het West Australian Ballet Architecture of Hope (2020) en Anatomy of Light (2022). Danser Marijn Rademaker ontving voor zijn rol in Kuindersma’s ook internationaal lovend ontvangen Two and Only een nominatie voor de Prix Benois de la Danse.

In de positie van Young Creative Associate creëerde Kuindersma in 2021 de dansfilm Memento, als onderdeel van het programma Young Creatives. 

Het toonaangevende Amerikaanse Dance Magazine vermeldde Kuindersma in zijn ‘Top 25 to watch for 2019’, een jaarlijkse lijst van dansers, choreografen en gezelschappen die volgens het tijdschrift de toekomst van het dansvak vertegenwoordigen. In 2019 ontving Kuindersma een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, voor jong, veelbelovend talent.

Kuindersma creëerde verder werk voor onder meer Noverre van het Stuttgarter Ballett, het Bundesjugend Ballett onder leiding van John Neumeier, Korzo i.s.m. Nederlands Dans Theater, Ballett Dortmund, Hessisches Staatsballett, BalletX, West Australian Ballet, Dansk Danseteater, Ballett Landestheater Coburg, Beijing Dance Academy, Nationale Balletacademie, Codarts en de Philharmonie Luxembourg.

Seizoen 2023-2024
Van 3 februari tot en met 17 maart is van Wubkje Kuindersma een wereldpremière te zien in het jubileumprogramma Tien, van de Junior Company.

Info & tickets