Sasha Waltz
Foto: Herlinde Koelbl

Choreograaf en regisseur Sasha Waltz ontvangt Deutscher Tanzpreis 2024

25 april 2024

Woensdag 24 april 2024 werd bekend dat de Deutscher Tanzpreis 2024 is toegekend aan choreograaf en regisseur Sasha Waltz. De prijs is de meest prestigieuze dansprijs in Duitsland en wordt sinds 1983 jaarlijks toegekend ter ere van uitmuntende danspersoonlijkheden in Duitsland.

In Nationale Opera & Ballet waren eerder haar regie van Monteverdi’s opera Orfeo (2014) te zien bij De Nationale Opera en de gezamenlijke productie voor De Nationale Opera & Het Nationale Ballet: Roméo et Juliette (2016). In juni 2025 danst Het Nationale Ballet het werk In C van Sasha Waltz, een choreografie die ook als basis dient voor het project Heel Amsterdam Danst ter viering van het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam. 

De jury kent de Deutscher Tanzpreis 2024 toe aan Sasha Waltz “voor haar internationale uitstraling, voor haar inzet voor de onafhankelijke dansscene en vooral voor haar artistiek unieke en discipline-overstijgende oeuvre. (…) Tot op de dag van vandaag heeft ze haar onmiskenbare choreografische signatuur en haar esthetische benadering verder ontwikkeld. Sasha Waltz is onbetwist een van de meest gerenommeerde artiesten op dansgebied in Duitsland, zowel nationaal als internationaal.”

Lees hier een interview met Sasha Waltz over In C en Heel Amsterdam Danst.