Heel Amsterdam Danst

Heel Amsterdam Danst

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en Het Nationale Ballet viert dat feest groots mee met Sasha Waltz’ In C. Deze imponerende productie, die het midden houdt tussen improvisatie en choreografie, wordt niet alleen door de dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company uitgevoerd, maar ook door bewoners uit de zeven stadsdelen van Amsterdam – van tieners tot senioren en van ongeschoolde dansers tot volksdansers en hiphoppers.

Foto: Yanina Isla

Heel Amsterdam Danst en In C

Voorstellingen in en buiten ons theater

Inwoners van de zeven stadsdelen van Amsterdam leren elk delen van Sasha Waltz’ In C, die ze eerst zullen presenteren op pleinen, in scholen, sporthallen en kleinere theaters, om uiteindelijk allemaal samen te komen op 15 juni 2025 tijdens de unieke voorstelling Heel Amsterdam Danst in Nationale Opera & Ballet. Vervolgens zal In C nog drie keer uitgevoerd worden, maar dan door dansers van Het Nationale Ballet en de Junior Company.

In C

In C is het resultaat van een gedurfd en innovatief project dat de beroemde Duitse choreograaf Sasha Waltz tijdens de coronalockdowns startte. Op Terry Riley’s gelijknamige, revolutionaire compositie – ook wel getypeerd als de ‘oerknal’ van de minimalistische muziek –  creëerde ze een verzameling aan choreografische frasen waar de dansers van haar gezelschap Sasha Waltz & Guests thuis vrijelijk mee konden experimenteren. Inmiddels heeft het project – “als een positief virus” – een wereldwijde beweging ontketend, want In C is sinds de première in Berlijn in onder meer Oekraïne, Georgië, India, Mexico, New York en diverse West-Europese landen uitgevoerd, door steeds wisselende groepen dansers. 

Elke uitvoering is anders

Componist Terry Riley noemde zijn In C ‘het meest democratische stuk muziek ooit gecomponeerd’. Het in 1964 uitgebrachte muziekstuk omvat 53 korte motieven in C groot en het geheel past op één A4’tje. Riley schrijft geen instrumenten of tijdsduur voor en de compositie kan door vrijwel iedereen gespeeld worden, wat een grote verscheidenheid aan uitvoeringen heeft opgeleverd. Dit alles inspireerde Waltz tot een even speels en variabel choreografisch systeem, bestaande uit 53 bewegingsfiguren met volop ruimte voor – aan regels gebonden – improvisatie. Elke individuele performer krijgt creatieve vrijheid, maar moet zich wel verhouden tot de groep. Een nadrukkelijke verwijzing naar onze huidige maatschappij, want, zo vraagt Waltz zich af: hoe kunnen we onze persoonlijke vrijheid behouden zonder de ander en de samenleving te schaden? 

Participatieproject

Praktische informatie over dit participatieproject volgt in de loop van seizoen 2024-2025.

Sasha Waltz

“Iedereen kan In C dansen”

Choreograaf Sasha Waltz over In C.

Heel Amsterdam Danst is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft als doel de deelname aan kunst en cultuur aan te moedigen en te vergroten.

Partners