Speeldata

16-25 mei 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:15

Tickets

Vanaf € 10

Anansi

Kleurrijke familievoorstelling over heldenspin Anansi

‘Een spetterend totaalkunstwerk’ en ‘wervelend en fantasievol muziektheater’. Zo werd de nieuwe dansopera Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde bij de wereldpremière in 2021 ontvangen. Het Nationale Ballet en De Nationale Opera brengen daarom dit seizoen het verhaal over de vindingrijke fabelspin Anansi opnieuw met veel passie, schwung en humor voor het voetlicht.

Foto: Michel Schnater

Kleurrijke familievoorstelling over heldenspin Anansi

Een internationale cast van operasolisten, musici uit diverse genres, een dj, balletdansers én dansers uit de hiphopscène laat in deze bruisende en kleurrijke familievoorstelling verschillende culturen, talen, klanken en bewegingsstijlen samensmelten. De makers – onder wie hiphopchoreograaf Shailesh Bahoran, de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga en librettist Maarten van Hinte – kozen daarbij bewust voor een niet-westerse inspiratiebron: het verhaal over de heldenspin Anansi die de taak op zich heeft genomen om de verhalen van de jungle te bevrijden uit handen van een heerszuchtige tijger. De mythe kent haar oorsprong in Ghana en reisde daarna met de slavenschepen mee naar Suriname en de Cariben, waar het geliefde verhaal over de opstandige Anansi uitgroeide tot een uiting van heimelijk verzet tegen de plantagehouders. 

Hypnotiserende slang, skatende horzels en een vegetarisch luipaard 

Regisseur Kenza Koutchoukali en ontwerper Dieuweke van Reij voeren je – samen met de andere makers – mee naar, afwisselend, de (urban) jungle en het paleis van de sluwe, machtswellustige tijger Tigri. Deze draagt Anansi op om voor hem de verhalen van de wereld te verzamelen, zoals die over een hypnotiserende slang, een groep skatende horzels, een vegetarisch luipaard en een bevallige prinses. Maar de vindingrijke Anansi verzint een list en is Tigri te slim af. Waar de tijger alle verhalen binnen de paleismuren wil houden, bevrijdt Anansi deze en geeft ze terug aan de wereld, zodat iedereen ervan kan genieten.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Libretto  Maarten van Hinte

Muzikale leiding  Lochlan Brown
Regie  Kenza Koutchoukali
Choreografie  Shailesh Bahoran
Muziek  Neo Muyanga  
Decor en kostuums  Dieuweke van Reij
Geluid  Nina Kraszewska
Dramaturgie  Maarten van Hinte, Wout van Tongeren en Naomi Teekens

Anansi  Thando Mjandana
Makuba  Katia Ledoux
Tigri  Frederik Bergman
Snake the Serpent  Martin Mkhize
Sista Leopard  Carla Nahadi Babelegoto
Princess Vixen  Claron McFadden

Junior Company – Het Nationale Ballet

Nederlands Kamerorkest

Coproductie en compositie-opdracht van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet 

Schoolvoorstelling 
Speciaal voor het basisonderwijs wordt een besloten schoolvoorstelling aangeboden. Kijk hier voor meer informatie.

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas

Jeugd t/m 16 jaar

1ste rang

€ 48,00

€ 41,00

€ 24,00

2de rang

€ 41,00

€ 34,00

€ 20,50

3de rang

€ 31,00

€ 26,00

€ 15,50

4de rang

€ 20,00

€ 15,00

€ 10,00

5de rang

€ 12,00

€ 10,00

€ 6,00

6de rang

€ 10,00

€ 5,00

€ 5,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aan biedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Kenza Koutchoukali

“Waar ik naar zoek is radicale empathie”

Regisseur Kenza Koutchoukali over haar makerschap.

Carla Nahadi Babelegoto als Sisa Leopard en ensemble
Carla Nahadi Babelegoto in in Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde (2021) | Foto: Bart Grietens
Ensemble
Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde (2021) | Foto: Bart Grietens
Anansi
Arjuna Vermeulen in Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde (2021) | Foto: Michel Schnater
Martin Mkhize als the Serpent
Martin Mkhize in Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde (2021) | Foto: Michel Schnater
Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest

Sinds de oprichting in 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De twee orkesten, met het Concertgebouw in Amsterdam als vaste hoofdpodium, worden gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Foto: Anna van Kooij

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest legt zich onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti toe op het grote symfonische repertoire, terwijl het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, met 25 tot 45 musici een kleiner en intiemer orkest is. Beide orkesten presenteren hun eigen programma’s en werken daarnaast regelmatig samen met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten alsook met een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen ze via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muzikale ervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met hun gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, staan de orkesten midden in de samenleving. In seizoen 2024 – 2025 is het Nederlands Kamerorkest is te horen in Idomeneo, Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde en de Opera Studio-productie Dido and Aeneas.