Claron McFadden

Claron McFadden

Sopraan

De Amerikaanse Claron McFadden is een gevierde en veelzijdige sopraan. Ze studeerde in 1984 af aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. In datzelfde jaar verhuisde ze naar Nederland. Hier maakte zij in 1985 haar operadebuut op het Holland Festival. Als soliste werkte McFadden met grote namen als William Christie, Fabio Biondi, Jörg Widmann, Michel van der Aa en The Arditti Quartet. Daarnaast is ze een graag geziene solist bij onder meer het prestigieuze Teatro alla Scala in Milaan, de Bayerische Staatsoper en de Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Ook is ze een terugkerende gast bij De Nationale Opera, waar ze in 1989 debuteerde in de rol van Zerbinetta in Ariadne auf Naxos. De sopraan doet daarbij verscheidene festivals aan, waaronder het Festival d’Aix en Provence en het Glyndebourne Festival.

Naast verscheidene liveoptredens voor radio en televisie maakte McFadden ook vele cd’s voor grote labels als EMI. Voor haar uitvoering van Birtwistles “The Woman and the Hare” met het Nash Ensemble werd ze genomineerd voor een Grammy.

Vanwege haar grote veelzijdigheid wordt ze regelmatig uitgenodigd om op te treden met jazzmusici als Eric Vloeimans, Henk Meutgeert en het Jazz Orchestra van het Concertgebouw. In 2006 ontving ze de Amsterdamprijs voor de Kunst en in 2020 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. November 2021 was zij bij DNO te zien in de rol van Princess Vixen in Hoe Anansi de Stories of the World bevrijdde

CV