Gratis busvervoer

We willen zoveel mogelijk kinderen uit het hele land in staat stellen onze schoolvoorstellingen te bezoeken. Daarom kunnen scholen in het schooljaar 2021-2022 gratis met de bus naar ons theater. Nationale Opera & Ballet neemt de organisatie en de kosten voor busvervoer naar de schoolmatinees op zich, mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. (Deze mogelijkheid geldt alleen voor scholen die geen gebruik kunnen maken van de Amsterdamse Cultuurbus of andere lokale vervoersregelingen.)

Schoolmatinees in 2022-2023

Voorlopig campagnebeeld Het meisje de jager en de wolf

Het meisje, de jager en de wolf

Sprookjes met een twist

Voor groep 3-4

dinsdag 25 oktober 2022 om 11.00 en 13.00
woensdag 26 oktober 2022 om 11.00
donderdag 27 oktober 2022 om 11.00 en 13.00

Het meisje, de jager en de wolf

Campagnebeeld Het meisje, de jager en de wolf

Gevaarlijk, gulzig, sluw en oneerlijk: dat is vast hoe je de wolf kent uit de sprookjes die je verteld zijn. Maar wat als hij zijn eigen stem eens mag laten horen? Is hij echt zo’n schurk, of toch eerder een pechvogel?

In Het meisje, de jager en de wolf beleef je klassieke sprookjes vanuit het perspectief van de wolf. Dat voorval met Roodkapje, die scène voor de deur bij de biggetjes: het lag allemaal niet zo simpel als ons altijd verteld is. Door een reeks misverstanden, vooroordelen, domme pech en een bizarre samenloop van omstandigheden is de wolf steeds onterecht als schurk verbeeld. De hoogste tijd voor eerherstel.

Het meisje, de jager en de wolf is een muzikale, tragikomische voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Door het bestaande perspectief op de rol van de wolf radicaal om te draaien, breekt de voorstelling op speelse wijze een lans voor empathie en verdraagzaamheid.

De makers

De Portugese componist Vasco Mendonça schrijft veel voor opera en muziektheater. Zijn eerste opera House Taken Over ging in première op het Festival d’Aix-en- Provence. Voor Het meisje, de jager en de wolf werkt hij samen met de filosoof en schrijver Gonçalo M. Tavares, wiens romans, kinderboeken, essays, toneelteksten en gedichten in meer dan 25 talen vertaald zijn. De regie is in handen van de eigenzinnige Vlaamse theatermaker Inne Goris, die werkt op het grensvlak van muziektheater, dans en beeldende kunst.

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek Vasco Mendonça
Tekst Gonçalo M. Tavares
Regie Inne Goris

Coproductie met LOD muziektheater (Gent) en LU.CA –Teatro Luís de Camões (Lissabon)

Wanneer
dinsdag 25 oktober 2022 om 11.00 en 13.00
woensdag 26 oktober 2022 om 11.00 donderdag
27 oktober 2022 om 11.00 en 13.00

Duur 60 minuten

Kosten € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling

Inschrijven

 

Scènefoto Het Lijflied

Het Lijflied

Een muzikale reis door het lichaam

Voor groep 3-4

dinsdag 10 januari 2023 om 11.00

Het Lijflied

Scènefoto Het lijflied

Stel, je zou een kijkje kunnen nemen in je eigen lijf… Wat zou je zien en horen? En zou je jezelf misschien een beetje beter kunnen begrijpen als je weet wat er speelt in je binnenste? 

In Het Lijflied ga je mee op avontuur met Ina, die een reis maakt door haar eigen lichaam. Ze luistert naar het potjeslatijn van haar omhooggevallen brein en laat zich opzwepen door haar daverende hartslag. In haar darmen ziet ze hoe een grote drol wordt bereid en samen met haar wittebloedlichaampjes gaat ze de strijd aan met een virus. Als ze na alle spannende belevenissen weer naar buiten gaat, de wereld in, weet ze dat haar lijf een bondgenoot is waarop ze kan vertrouwen.

HET LICHAAM ALS BRON VAN INSPIRATIE 

De makers van Het Lijflied laten zich inspireren door de verborgen geluiden, processen en verhalen van het menselijk lichaam. Componist Lucas Wiegerink weeft opnamen van lichaamsgeluiden door zijn compositie, waarin verder invloeden uit de jazz en het grote operarepertoire te horen zijn. Hij ontwikkelde het plan voor deze zintuiglijke jeugdvoorstelling samen met de Franse muziektheatermaker Alma Terrasse, die het libretto en de regie voor haar rekening neemt. 

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek Lucas Wiegerink
Tekst en Regie Alma Terrasse

Coproductie met Opera Zuid en November Music
In samenwerking met Brightlands Campus Greenport Venlo

Wanneer
dinsdag 10 januari 2023 om 11.00

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 60 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 3 en 4

Inschrijven

Scènefoto Be Opera

Be Opera XL

Muzikale vertelling over opera met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Voor groep 5-8

donderdag 25 mei 2023 om 11.00 en 13.00
vrijdag 26 mei 2023 om 11.00 en 13.00

Be Opera XL

Scènefoto Be Opera XL

Ton is 12 jaar oud en woont op zolder boven de bakkerij van zijn ouders. Hier bouwt hij hutten, schrijft hij de mooiste gedichten en... bewaart hij zijn grootste geheim. Ton is namelijk gek op opera. Maar wat als zijn klasgenoten daarachter komen?

Be Opera is een muzikale belevenis voor het hele gezin. Vol humor en drama vertelt acteur Ton Meijer over hoe het is om als kind van opera te houden en over de angst om niet voor vol aangezien te worden. Terwijl je beleeft hoe Ton de confrontatie met zijn klas aangaat, maak je kennis met onverwoestbare operafragmenten.

XL-VERSIE

Samen met sopraan Marijje van Stralen maakte Ton Meijer al diverse muziektheatervoorstellingen voor jong publiek. Voor Be Opera sloegen zij de handen ineen met De Nationale Opera, vanuit de gezamenlijke wens om de liefde voor opera over te brengen op een nieuwe generatie. Be Opera speelt in kleine muzikale bezetting op scholen en in theaters door het land. In ons eigen theater presenteren we een ‘XL-versie’, met een ensemble van musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

ALGEMENE INFORMATIE

Tekst en spel Ton Meijer
Zang Marijje van Stralen,
Makudu Senaoana, Liza Lozica
Muziek composities van o.a. Puccini, Verdi, Mozart, Delibes, Gounod en Monteverdi, bewerkt door Toek Numan
Regie Eric Robillard

Wanneer
donderdag 25 mei 2023 om 11.00 en 13.00
vrijdag 26 mei 2023 om 11.00 en 13.00

Waar: 't Zonnehuis, Amsterdam-Noord
Duur ca. 50 minuten
Kosten € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling

Inschrijven

Scènefoto The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty

Een wereldberoemd balletsprookje

Voor groep 5-8

donderdag 3 november 2022 om 13.30 (groep 5 en 6) - uitverkocht
dinsdag 20 december 2022 om 13.30 (groep 7 en 8) - uitverkocht

The Sleeping Beauty

Campagnebeeld The Sleeping Beauty

De schoolmatinees van The Sleeping Beauty zijn uitverkocht. U kunt wel nog plaatsen reserveren voor onze andere schoolvoorstellingen. 

——————————————

Al ruim veertig jaar is The Sleeping Beauty het kroonjuweel op het repertoire van Het Nationale Ballet. Het negentiende-eeuwse sprookjesballet is met zijn veeleisende variaties, briljante spitzenwerk en benodigde loepzuivere techniek nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd. Speciaal voor scholen dansen we een verkorte versie.

De Frans-Russische choreograaf Marius Petipa en componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski creëerden met The Sleeping Beauty (1890) een van de grootste successen van het Russische klassiek-romantische ballet. Een kleine honderd jaar later bewerkte en regisseerde Engelsman Sir Peter Wright de productie voor Het Nationale Ballet, met groot respect voor het origineel. Het leverde hem en het gezelschap, tot op de dag van vandaag, staande ovaties en juichende kritieken op. Wrights Beauty heeft alle glans en allure die passen bij een productie die oorspronkelijk was bestemd voor het hof van de Russische tsaar.

PRACHT EN PRAAL 

Voor zijn veelgeprezen enscenering van The Sleeping Beautywerkte Wright samen met decor- en kostuumontwerper Philip Prowse, die het sprookje onderdompelde in adembenemend goud. Prowse heeft het verhaal gesitueerd aan het zeventiende- en achttiende-eeuwse Franse hof, dat later als belangrijk voorbeeld diende voor het tsaristische hof in Rusland. Samen hebben Wright en Prowse The Sleeping Beauty nieuw leven ingeblazen, waardoor het erfgoed van Petipa en Tsjaikovski ook in de eenentwintigste eeuw nog altijd schittert en betovert. 

ALGEMENE INFORMATIE

Choreografie Marius Petipa
Productie en regie Sir Peter Wright
Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Muzikale begeleiding Koen Kessels dirigeert Het Balletorkest

Wanneer
donderdag 3 november 2022 om 13.30 (groep 5 en 6) - uitverkocht
dinsdag 20 december 2022 om 13.30 (groep 7 en 8) - uitverkocht

Waar: Nationale Opera & Ballet
, Boekmanzaal
Duur: 1 uur en 15 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 5 t/m 8

 

Steef de Jong aan het werk in zijn atelier

Operetta Land

Kom binnen in een onweerstaanbare kartonnen fantasiewereld!

Voor groep 7-8

vrijdag 9 december 2022 om 13.00
dinsdag 13 december 2022 om 13.00

Operetta Land

Steef de Jong aan het werk in zijn atelier

Operetta Land bestaat niet. Het is een verzonnen land met verzonnen mensen die verzonnen avonturen beleven, waarbij ze om de haverklap in zingen uitbarsten. En toch, zodra je een stap in Operetta Land hebt gezet, wil je er altijd blijven. Kom maar kijken als je het niet gelooft…

In de familievoorstelling Operetta Land neemt theatermaker Steef de Jong je mee in een meeslepend verhaal, vol van alles wat operette zo onweerstaanbaar maakt: romantiek, misverstanden, persoonsverwisselingen, list en bovenal: verrukkelijke muziek. Naadloos smeedt hij nummers van componisten als Strauss, Offenbach en Sullivan aaneen tot een gloednieuwe, eigentijdse operette voor alle leeftijden.

Maak kennis met de ongenaakbare prinses Galathea, de naar liefde hunkerende hofdame Lady Kant, de geniepige koning Pygmalion, de geheimzinnige prins Nicola en nog vele andere markante figuren.

Steef de Jong oogst al jaren veel succes met zijn voorstellingen waarin hij met ingenieus geconstrueerde kartonnen decors de verbeelding van de toeschouwers prikkelt. Voor zijn werk put Steef volop uit de rijke geschiedenis van de operette, het luchtige en uitdagende zusje van de opera. Nu brengt hij zijn veelzijdige werkwijze voor het eerst naar het grote toneel van De Nationale Opera. Jonge musici van Nationaal Jeugdorkest duiken in het operetterepertoire onder leiding van Lorenzo Viotti, chef-dirigent van De Nationale Opera, en Aldert Vermeulen. Een cast van jonge zangers, onder andere van De Nationale Opera Studio, vertolkt de excentrieke karakters in deze feestelijke productie.

Algemene informatie

Concept en spel Steef de Jong
Tekst Paulien Cornelisse en Steef de Jong
Muziek Johann Strauss jr., Jacques Offenbach, Arthur Sullivan e.a.
Muzikale begeleiding Lorenzo Viotti en Aldert Vermeulen dirigeren het Nationaal Jeugdorkest

Wanneer
vrijdag 9 december 2022 om 13.00
dinsdag 13 december 2022 om 13.00

Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,50 per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 7-8

Inschrijven

Inschrijven

Aanmelden voor de schoolmatinees kan via ons inschrijfformulier.

Inschrijven

Busvervoer mede mogelijk gemaakt door: