Speeldata

10 februari – 4 maart 2026

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote Zaal

Duur

2:15, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 26

Paquita en Carmen
Dansers: Anna Tsygankova, Giorgi Potskhishvili | Foto: Hugo Thomassen

Een tweeluik dat de zon volop laat schijnen 

Balletten die je meteen in zonnige zuidelijke sferen brengen. Daarmee verwarmen we ons publiek begin 2026. Met Ted Brandsens levendige, gepassioneerde Carmen keert een van de grootste publieksfavorieten terug op het toneel. Gecombineerd met Marius Petipa’s fonkelende Paquita, in een bewerking van Rachel Beaujean die de grandeur van deze klassieker van een frisse schwung voorziet. Het Balletorkest, onder leiding van Matthew Rowe, brengt de krachtige muziek van beide balletten tot leven.

Carmen: een verhaal van obsessieve liefde 

Zeg ‘Carmen’ en veel mensen denken aan de femme fatale die, met een roos in het haar, op de cafétafels danst. Maar Ted Brandsen ziet haar eerder als een sterke, onafhankelijke vrouw. Hij creëerde zijn Carmen in 2000 voor West Australian Ballet, waar hij destijds artistiek directeur was. Het ballet, op Rodion Sjtsjedrins expressieve bewerking van Georges Bizets beroemde opera, werd bekroond met de Australian Dance Award. In zijn choreografie ziet Brandsen bewust af van alle clichés die Carmen omringen. Hij heeft het verhaal teruggebracht tot de kern: een intense, destructieve liefde tussen Carmen en Don José. In broeierige duetten en dynamische groepsscènes werkt het ballet onvermijdelijk toe naar een dramatische ontknoping. 

Paquita: klassieke virtuositeit met een moderne schwung

Marius Petipa’s Paquita is in zijn oorspronkelijke versie uit 1846 een nogal langdradig liefdesverhaal over een Spaans zigeunermeisje en een jonge officier. Maar aan het fonkelende, pure dansdeel dat de choreograaf in 1881 toevoegde, waagt ook de huidige generatie dansers zich maar al te graag. Deze virtuoze Grand Pas Classique vraagt namelijk om een loepzuivere techniek. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean liet er in 2012 een fris licht op schijnen. “Je moet een ballet als dit de schwung geven die past bij deze tijd,” zegt Beaujean. Naast de elegantie en grandeur van Paquita, dat zich aan het Spaanse hof afspeelt, zijn daarom ook expressie, humor en acteertalent van groot belang. 

Start kaart­verkoop

De kaartverkoop voor Paquita / Carmen start op 28 augustus 2025 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellings­informatie

Paquita

Choreografie  Marius Petipa, in een bewerking van Rachel Beaujean 
Muziek  Edward Deldevez en Ludwig Minkus 
Decor en kostuums  François-Noël Cherpin 
Licht  Hans-Åke Sjöquist

Carmen

Choreografie  Ted Brandsen
Muziek  Rodion Sjtsjedrin, naar Georges Bizet
Decor  Andrew Carter 
Kostuums  François-Noël Cherpin 
Licht  Bert Dalhuysen

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe 

Schoolvoorstelling
Speciaal voor het basisonderwijs en brugklassen wordt een besloten schoolvoorstelling van Carmen aangeboden. Bekijk het aanbod.

Bestel kaarten

De kaartverkoop voor Paquita / Carmen start op 28 augustus 2025 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Het Balletorkest
Foto: Hans van den Bogaard

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

 

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij nam het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en die vanaf seizoen 2024 – 2025 terugkeert als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. 

hetballetorkest.nl