Marius Petipa

Marius Petipa

Marius Petipa (1818-1910), zoon van de Franse balletmeester Jean Petipa, maakte zijn dansdebuut in 1828, in een door zijn vader ingestudeerde versie van Pierre Gardels Le Dansomanie. In 1847 werd hij benoemd tot danser bij de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg. Zeven jaar later werd hij leraar aan de Keizerlijke Balletschool in diezelfde stad.
Als gevolg van het succes van zijn eerste in Rusland vervaardigde ballet, Een huwelijk tijdens de Regency, werd hij in 1862 tot tweede choreograaf van de Keizerlijke Theaters benoemd. Echter pas nadat de eerste choreograaf, Arthur Saint-Léon, in 1869 ontslag moest nemen, kreeg Petipa de kans zich volledig te ontplooien. De leidende rol die hem toen ten deel viel, zou hij bijna veertig jaar weten te behouden.
Petipa’s verdiensten voor het klassieke ballet kunnen niet hoog genoeg worden geschat: door hem evolueerde de balletkunst tot de vorm die wij nu nog kennen. Zijn oeuvre is enorm: alleen al in Rusland maakte hij meer dan 75 balletten en vele tientallen divertissementen en opera-intermezzo’s. Zijn samenwerking met Tsjaikovski – resulterend in hun beroemde drieluik The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer – vormde de afsluiting van zijn artistieke meesterschap. Petipa overleed in 1910, op 92-jarige leeftijd.

Seizoen 2023-2024
Gedurende seizoen 2023-2024 is van Marius Petipa zowel Giselle als Raymonda te zien, beide in Nationale Opera & Ballet en Giselle ook in diverse theaters in Nederland.