François-Noël Cherpin

François-Noël Cherpin

Kostuumontwerper

Fransman François-Noël Cherpin is een in Amsterdam gevestigde kostuumontwerper, wiens fantasierijke ontwerpen zowel in Nederland als internationaal lovende kritieken krijgen. Cherpin was van 1988 tot 1997 als danser aan Het Nationale Ballet verbonden en ontwierp al tijdens zijn danscarrière zijn eerste kostuums, voor het eerst voor Ted Brandsens Motel Dances in 1990. Sindsdien is Cherpin de vaste kostuumontwerper van Brandsen.

Na zijn danscarrière volgde Cherpin een studie modeontwerp, die hij in 2002 afrondde met een opleiding aan de École de la Chambre Syndicale de la Haute Couture in Parijs. Cherpin heeft inmiddels een groot aantal producties van Het Nationale Ballet op zijn naam staan, waaronder Carmen, Who Cares?, Paquita, Ballet Imperial en de avondvullende producties Coppelia en Mata Hari.

Verder werkt hij als ontwerper voor verschillende internationale balletgezelschappen. Zo ontwierp hij in 2023 de kostuums voor de nieuwe productie van Cinderella van choreograaf Raimondo Rebeck voor het Astana Opera Ballet in Kazachstan en en de kostuums voor Ted Brandsens Eroica Variations, een nieuw werk voor het Poolse Nationale Ballet.

Laatste update: 26-03-2024