François-Noël Cherpin
Foto:

François-Noël Cherpin

Decorontwerper

Fransman François-Noël Cherpin is een in Amsterdam gevestigde kostuumontwerper, wiens fantasierijke ontwerpen zowel in Nederland als internationaal lovende kritieken krijgen.

Cherpin was van 1988 tot 1997 als danser aan Het Nationale Ballet verbonden en ontwierp al tijdens zijn danscarrière zijn eerste kostuums, voor het eerst voor Ted Brandsens Motel Dances (1990). Sindsdien is Cherpin de vaste kostuumontwerper van Brandsen.

Na zijn danscarrière volgde Cherpin een studie modeontwerp, die hij in 2002 afrondde met een opleiding aan de École de la Chambre Syndicale de la Haute Couture in Parijs. In datzelfde jaar won hij de eerste prijs op het Parijse Concours du Salon International de la Lingerie. Cherpin heeft inmiddels een groot aantal producties van Het Nationale Ballet op zijn naam staan, waaronder Carmen, Who Cares?, Paquita, Ballet Imperial en de avondvullende producties Coppelia en Mata Hari. Verder werkt hij als ontwerper voor verschillende internationale balletgezelschappen. Recent ontwierp Cherpin de kostuums voor de animatie- en live action-balletfilm Coppelia –, naar de choreografie van Ted Brandsen. Op dit moment werkt hij aan de kostuums voor een nieuwe productie van Cinderella van choreograaf Raimondo Rebeck, die in oktober 2022 bij het Astana Opera Ballet in Kazachstan in première zal gaan. Ook zal Cherpin komend seizoen de kostuums ontwerpen voor een nieuw werk van Ted Brandsen voor het Poolse Nationale Ballet, evenals de kostuums voor een nieuw werk van Raphaël Coumes-Marquet voor het Semperoper Ballett.