Neo Muyanga
Foto: Nasief Manie

Neo Muyanga

De Zuid-Afrikaanse Neo Muyanga is een componist, muzikant, dirigent en filosoof. Hij werd geboren in Soweto en groeide op aldaar in de jaren van de felle studentenprotesten. Aanvankelijk studeerde hij natuurkunde en filosofie aan het United World College in Triëste. Het was uiteindelijk een docent die hem in aanraking bracht met koorzang en de Italiaanse madrigaaltraditie. Hieruit ontstond zijn liefde voor het vertellen van verhalen in een muzikale vorm. Vervolgens bestudeerde hij dan ook de Italiaanse madrigaaltraditie onder begeleiding van de vermaarde koormaestro Piero Poclen in Triëste, Italië.

Neo schrijft, speelt en componeert kamermuziek voor grote ensembles en koren. Enkele van zijn opera’s zijn: de kameropera The Flower of Shembe uit 2012 en de opera Heart of Redness uit 2015. Hij componeerde ook muziek voor de prestigieuze Britse Royal Shakespeare Company en Zuid-Afrika's beroemde Handspring Puppet Company.

Met Neo bewandelen wij al een langer traject van samenwerking, omdat zijn werk als kunstenaar en als denker ons aanspreekt, prikkelt en inspireert. Zo is hij al enkele jaren een veelgeprezen keynotespreker binnen ons Opera Forward Festival. In zijn zoektocht naar muziek voor onze globaliserende wereld put hij uit verschillende muziekgenres en -tradities. Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde was in 2021 zijn debuut als componist op ons grote toneel.

CV