Shailesh
Erwin Olaf

Shailesh Bahoran

Choreograaf

De choreografie van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde is in handen van de Surinaams-Hindoestaanse choreograaf, danser en theatermaker Shailesh Bahoran. Zijn creaties worden gekenmerkt door een vrije artistieke visie, waarbij hij voortdurend op zoek is naar de dialoog met de toeschouwer. Het losmaken van emoties als ook het benadrukken van contrasten staat hierin voorop. Met stevige roots in de hiphopcultuur heeft Shailesh zich zowel solo als met zijn IRComapny (Illuionary Rockaz Company), waar hij artistiek leider van is, gespecialiseerd in de op straat ontstane dansstijlen popping en breaking. Als voorvechter van de hiphopcultuur voelt hij zich dan ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Nederlandse hiphop- en funkscene.

In zijn werk combineert hij op originele wijze uiteenlopende dansstijlen met invloeden vanuit zijn Hindoestaanse cultuur. Op deze wijze creëert hij zowel in vorm als gevoel innovatieve, vernieuwende en experimentele werken, die hem veel lof en erkenning hebben gebracht in de danswereld. Zo ontving hij in 2013 een Nieuwe Makers-subsidie van het Fonds Podiumkunsten en in 2015 werd zijn productie Lalla Rookh genomineerd voor de Dans Publieksprijs. In 2019 werd danser Redouan Ait Chitt onderscheiden met de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie met de solo van Shailesh’s hand REDO.

Shailesh werkte al eerder samen met Het Nationale Ballet. Zo was hij in 2009 één van de dansers in Zwanenmeer Bijlmermeer II. Daarna vervolgde hij zijn carrière als danser bij ISH Dance Collective, waar hij zich onderscheidde met zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressie. Met ISH Dance Collective trad hij onder meer met op tijdens The Burning Man Festival in Nevada en op Broadway, New York. Daarbij vond hij onder de vleugels van het danscollectief ook zijn eigen stijl en maakte hij zijn eerste choreografieën. Zijn choreografie voor Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde betekent niet alleen zijn terugkeer naar De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, maar markeert ook zijn debuut achter de artistieke tafel.

DNO: Choreografie - Hoe Anansi de Stories of the World bevrijdde (november 2021)

CV