Shailesh Bahoran

Choreograaf

De in Suriname geboren Shailesh Bahoran is een veelzijdig theatermaker en choreograaf en artistiek leider van IRCompany (Illusionary Rockaz Company). Zijn creaties kenmerken zich door een vrije artistieke visie waarbij het losmaken van stemmingen en emoties bij zijn toeschouwers en het benadrukken van contrasten vooropstaan. Dit leidde de afgelopen jaren tot diverse innovatieve en experimentele werken, die hem veel lof en erkenning binnen de danswereld hebben gebracht.

Naast theatermaker en choreograaf is Bahoran ook een uitzonderlijke hiphopdanser die zich onderscheidt door zijn fenomenale techniek, originaliteit en expressiviteit. Hij heeft stevige roots in de hiphopcultuur en bekwaamde zich, zowel solo als met zijn Illusionary Rockaz Company, in de stijlen b-boying (breakdance) en poppin. Bahoran richt zich ook op het één op één coachen van performers en voelt zich medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Nederlandse hiphop/funkscène.

In 2013 ontving Bahoran een Nieuwe Makers-subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Voor de producties Heritage, Sat Cit Ananda en Lalla Rookh die tijdens dit traject gerealiseerd zijn, heeft hij zich laten inspireren door zijn Hindoestaanse achtergrond. Ook in 2016 en 2017 kon Bahoran rekenen op steun vanuit het Fonds Podiumkunsten, wat resulteerde in de producties Blood en Aghori en de short-film SHAI. In 2018 produceerde hij vanuit zijn eigen stichting de ook internationaal succesvolle productie REDO, waarvoor danser Redo Ait Chitt in 2019 werd onderscheiden met de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie. In 2020 maakte Bahoran samen met zijn stichting SHAKTI.

Bahoran werkte de afgelopen jaren verder onder meer samen met Het Nationale Ballet (voor Zwanenmeer Bijlmermeer II), ISH Dance Collective, Don’t Hit Mama, Conny Janssen Danst, Korzo, Spin Off, Het Nederlands Kamerorkest en VocaalLAB. Met ISH trad hij onder meer op tijdens het Burning Man Festival in Nevada en op Broadway, New York.

In 2015 werd Bahorans productie Lalla Rookh genomineerd voor de Dans Publieksprijs. Voor Ignite, gemaakt voor ISH Dance Collective, ontving hij in 2017 een nominatie voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie en in hetzelfde jaar werd hij onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

CV