Speeldata

12-22 juni 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf € 29

Other Dances - Chairman

Van lyriek tot extase

In het Holland Festival 2025 brengt Het Natio­nale Ballet een ode aan de pure, abstracte dans. Nieuw voor het gezelschap is Other Dances van de Amerikaanse grootmeester Jerome Robbins. Dit choreografische juweel wordt gecombineerd met twee recente hoogtepunten: Ted Brandsens The Chairman Dances en David Dawsons The Four Seasons.

Foto: Marc Haegeman

Van lyriek tot extase

Jerome Robbins creëerde Other Dances in 1976 voor wereldsterren Natalia Makarova en Mikhail Baryshnikov. Het exquise Chopin-duet was bedoeld als een gelegenheidswerk, maar had zó’n succes dat zowel American Ballet Theatre als New York City Ballet het nog datzelfde jaar op het repertoire nam. Dat Het Nationale Ballet juist nu volgt, is, aldus artistiek directeur Ted Brandsen, geen toeval: “Ons gezelschap beschikt momenteel over diverse solistenkoppels voor wie dit bijzondere werk niet alleen een prachtig cadeau is, maar die er – door hun talent en vakmanschap – voor het publiek ook echt een cadeau van kunnen maken.” 

Zwierend en opzwepend

Het premièreduet wordt voorafgegaan door Ted Brandsens lovend ontvangen The Chairman Dances (2023), op de gelijknamige, opzwepende muziek van John Adams. Net als de componist knipoogt Brandsen in zijn creatie naar de ballroomdans: gehuld in transparante, genderneutrale witte jurken vertolken de dansers een zwierende ensemble choreografie, waaruit zich regelmatig individuen losmaken. 

Grenzend aan het onmogelijke

De grootse finale van Other Dances is David Dawsons The Four Seasons (2022), dat bij de première met staande ovaties werd onthaald. Op Max Richters sferische herinterpretatie van Vivaldi’s De vier jaargetijden onderzoekt Dawson de cycli van het leven in een choreografie die alle elementen van zijn unieke kunstenaarschap samenbalt: lyriek, emotie, een streven naar het extatische, in combinatie met een bewegingstaal die vaak grenst aan het fysiek onmogelijke.

Start kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Other Dances start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Credits

Other Dances 
Nederlandse première 
Choreografie  Jerome Robbins 
Muziek  Frédéric Chopin 

The Chairman Dances 
Choreografie  Ted Brandsen 
Muziek  John Adams 

The Four Seasons 
Choreografie  David Dawson 
Muziek  Max Richter 
Vioolsolist  Isabelle van Keulen 

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Koen Kessels

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie per rang via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

Om onze voorstellingen toegankelijk te maken voor iedereen, bieden wij kortingen aan voor specifieke groepen. Bekijk hier of u in aanmerking komt voor korting.

 

Standaard

CJP | Stadspas |
Jeugd t/m 16 jaar

Premium

€ 108,00

€ 93,00

1ste rang

€ 92,00

€ 82,00

2de rang

€ 76,00

€ 66,00

3de rang

€ 56,00

€ 46,00

4de rang

€ 37,00

€ 27,00

5de rang

€ 29,00

€ 25,00

Nationale Opera & Ballet hanteert een systeem van dynamische prijzen: gedurende de boekingsperiode kan, afhankelijk van de vraag, de kaartprijs stijgen. Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Studentenkorting en studentalert

Last-minute deal! Wanneer een voorstelling niet is uitverkocht, kunnen studenten op de dag zelf vanaf 13.00 uur online een kaartje kopen voor maar € 19.

Op de hoogte blijven van meer aan biedingen? Schrijf je dan in voor onze studentalert. Zo word je al eerder geïnformeerd welke voorstellingen je voor maar € 19 kunt bezoeken!

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Other Dances start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wil je dit startmoment niet missen? Schrijf je in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

loading Tickets worden geladen...
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest is hét orkest voor de dans in Nederland. Onder leiding van inspirerende dirigenten zoeken de musici van het orkest iedere voorstelling naar synergie tussen muziek en dans, en creëren zo een betoverende ervaring voor het publiek. Van klassieke balletten tot moderne meesterwerken en van muziekeducatie tot talentontwikkeling – Het Balletorkest beweegt de dans.

Het Balletorkest

Vanaf 1 augustus 2024 is de Vlaamse dirigent Koen Kessels (1961) de nieuwe muzikaal leider van Het Nationale Ballet en artistiek leider en chef­dirigent van Het Balletorkest. Hij neemt het stokje over van Matthew Rowe, die deze bijzondere dubbelfunctie vervulde sinds 2013 en vanaf seizoen 2024 – 2025 zal terugkeren als vaste gastdirigent.

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. Een belangrijke missie van Het Balletorkest is investeren in de jongste generatie dansers en musici.

Zo organiseerde het orkest in 2023 in samenwerking met Het Nationale Ballet een ‘open call’ voor jonge componisten. Dit resulteerde in een nieuw werk dat werd uitgevoerd tijdens Tien, de jubileumvoorstelling van de Junior Company. Daarnaast werkt Het Balletorkest al enige jaren samen met de Nationale Balletacademie (NBA). In het kader daarvan verzorgt het orkest de muziek bij de jaarlijkse eindejaarsvoorstellingen Dansers van Morgen.

Het Balletorkest ontwikkelt ook regelmatig innovatieve –en prijswinnende –voorstellingen voor families en schoolklassen. Creatures, in samenwerking met ISH Dance Collective, werd bekroond met de internationale Young Audiences Music Award en de voorstelling Hans & Grietje won diverse Musical Awards. Afgelopen seizoen werd deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest. 

hetballetorkest.nl