Keso Dekker

Keso Dekker

Decor- en kostuumontwerper

Vormgever, auteur en historicus Keso Dekker heeft talloze werken op het gebied van kunst, mode, design en dans op zijn naam staan. Hij ontwierp decors en kostuums voor ruim zeshonderd producties van dans- en balletgezelschappen wereldwijd. In Nederland werkte hij samen met onder meer Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam en Introdans.

Dekkers hechte band met Hans van Manen, met wie hij al sinds 1978 veelvuldig samenwerkt, speelt een centrale rol in zijn carrière. Daarnaast maakt hij sinds 2012 − toen hij alle balletten van het Nationale Ballet-programma Present/s vormgaf en voor het eerst met Alexei Ratmansky samenwerkte – ook regelmatig decor- en kostuumontwerpen voor deze van oorsprong Russische choreograaf.

Voor zijn ontwerpen ontving Dekker diverse prijzen. In 2002 ontving hij de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en het jaar daarop de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. In 2014 won hij de eerste Europese Taglioni Prijs in de categorie ‘Best European Ballet Designer’, voor zijn productie Choreartium van het Bayerisches Staatsballett. Door de Frankfurter Allgemeine Zeitung werd Dekker uitgeroepen tot ‘God van de Lycra’.

Laatste update: 26-03-2024